President Trump og Kentucky-guvernør Matt Bevin, i anledning et Trump-besøk der pengeinnsamling for Bevin stod på programmet. Foto: Dale Greer, U.S. Air National Guard (CC BY-NC-ND 2.0).

Med under ett år igjen til valgdagen skal det godt gjøres å finne et delstatsvalg i USA som ikke kobles og analyseres opp mot presidentvalget. Tirsdagens guvernørvalg i Kentucky endte med seier for demokratenes Andy Beshear. Har republikaneren Matt Bevins nederlag egentlig noe å si for Trumps sjanser til gjenvalg?

«Here’s the story. If you win, they are going to make it like, ho hum. And if you lose, they are going to say Trump suffered the greatest defeat in the history of the world. You can’t let that happen to me!»

Dette var Trumps budskap til de fremmøtte i Lexington mandag kveld, men selv ikke et politisk rally med presidenten dagen før valget kunne hjelpe den sittende guvernøren, Matt Bevin.

Dette sier riktignok mer om Bevins upopularitet enn om Trumps evne til å mobilisere velgere.

I følge målingene til Morning Consult er Bevin en av USAs minst populære guvernører, med en approval rating på skarve 34 prosent i tredje kvartal 2019. Bevin står igjen som republikanernes særtilfelle i et ellers vellykket valg for GOP i Kentucky. Den tyngste posten tilfalt riktignok demokratene, men sett bort fra guvernørvalget gjorde republikanerne rent bord i Kentucky.

Så hvorfor tapte Bevin?

Han har gjort seg svært upopulær i Kentucky, blant annet ved å omtale lærerne i staten som selvopptatte, samt at han ønsket å gå inn for å kutte i Medicaid. Med 52 prosent var det også bare så vidt han klarte å sikre seg nominasjonen i sitt eget parti. Som Jon Henrik Gilhuus påpekte under dekningen av valget her på AmerikanskPolitikk.no er det mye som tyder på at en republikansk kandidat uten Bevins utfordringer ville hatt en vesentlig bedre sjanse i guvernørvalget.

Det er vanskelig å se en direkte link mellom republikanernes nederlag i guvernørvalget og Trumps sjanser i 2020. Enkelte kommentatorer har riktignok latt seg fascinere av måten Bevin tydelig har knyttet seg til Trumps retoriske linje. Bevin omtalte eksempelvis motstanderen Andy Beshear som «Lil’ Andy» og som en «Hunter Biden of Kentucky» under valgkampen.

Rød på valgmannskartet

I de fem foregående presidentvalgene har Kentucky utelukkende vært en republikansk stat. Fra 1995 har imidlertid guvernørembetet i staten vært delt broderlig, med to demokrater og to republikanere ved roret.

Tallenes tale fra 2016 er klinkende klare. Hillary Clinton klarte aldri å utfordre Trump i «The Bluegrass State», og Trump vant komfortabelt med en margin på 30 prosentpoeng. Veldig mye skal gå galt for Trump i tiden fremover for at han ikke skal kunne repetere valgseieren i Kentucky også i 2020.

Senator John Cornyn (R- Texas) uttalte seg slik om valgresultatene:

«Bevin’s got his own problems, that’s unrelated to national politics.»

PS: Demokraten Beshear vant med 0,4 prosentpoeng, men Kentucky har ingen lov om automatisk nytelling. Som Jon Henrik Gilhuus påpeker kan Bevin be om en gjennomgang av valgkretsenes tall, det vil si at de forsikrer seg om at summene er korrekte, men ikke at de faktiske stemmesedlene telles på ny.