Mississippi State Capitol, Jackson, Mississippi. Foto: Ken Lund (CC BY-SA 2.0)

OPPDATERT ONSDAG 6.11: I Mississippi beholdt republikanerne guvernørvervet. Viseguvernør Tate Reeves (R) beseiret justisminister Jim Hood (D) med rundt seks prosent. Republikanerne gjorde rent bord ved de andre valgene.

Med 99% av stemmene talt opp, hadde viseguvernør Tate Reeves (R) drøye 52%, mot 46,5% for justisminister Jim Hood (D). Selv om dette er en betraktelig mindre seiersmargin enn i 2015, da Phil Bryant (R) tok 66%, er det en helt grei seier mot den personlig populære og sentrumsorienterte Hood. Han klarte på sin side å skape den første spenning om valget siden Haley Barbour (R) slo Ronnie Musgrave (D) i 2003.

I de andre valgene var det derimot lite spenning. Administrasjonsminister Delbert Hosemann (R) fikk forfremmelse til viseguvernør med 60%; finansminister Lynn Fitch (R) ble den første republikanske justisminister på rundt 150 år med 58%; delstatssenator Michael Watson (R) overtok Hosemanns jobb med 59% og advokat David McRae overtok Fitchs jobb med 61%.

Ellers: Landbrukskommisjonær Andy Gipson (R) tok 59% i sitt første valg, forsikringskommisjonær Mike Chaney (R) ble gjenvalgt med 62% og delstatsrevisor Shad White (R) hadde ingen motstandere i sitt første valg. Dette er omtrent det man kunne vente av resultater i Mississippi, og akkurat som med Kentucky sier ikke disse delstatsvalgene oss noe særlig nyttig om Trumps stilling.


Valglokalene i Mississippi stenger klokken 2 natt til onsdag og du kan følge opptellingen her. Særlig delstatens guvernørvalg er antatt å bli jevnere enn på flere år og valget kompliseres av at Mississippi fortsatt har en grunnlov fra 1890. Der står det blant annet at en kandidat til delstatsverv ikke bare må få over 50% av stemmene, men at kandidaten også må vinne i et flertall av delstatens 122 distrikter til delstatshuset.

Analyser viser at en demokrat trolig må opp i 55% av stemmene for å klare dette, noe som virker ganske usannsynlig. Den tapende kandidaten i årets valg kan velge å godta resultatet (det har skjedd tidligere i valg på viseguvernør), men om så ikke skjer er det representanthuset som velges natt til onsdag som foretar valget av guvernør i januar.

Delstaten ble for øvrig saksøkt i mai av en gruppe svarte velgere. Saken verserer for tiden for en føderal domsstol, der lederen for distriktsdomstolen for det sørlige Mississippi, Daniel P. Jordan, trolig vil avsi kjennelse før januar; han har alt sagt han ikke vil gripe inn før valgdagen. Jordan har for øvrig rådet begge parter til å anke hans faktiske avgjørelse umiddelbart.

Reeves mot Hood

Det er to tungvektere som stiller mot hverandre i guvernørvalget.

Tate Reeves (R)

Sittende guvernør Phil Bryant (R) kan ikke stille på ny og republikanerne nominerte viseguvernør og tidligere finansminister Tate Reeves for opprykk.

Han er av de mer ideologisk konservative i delstaten, i motsetning til den mer pragmatiske fraksjonen, som gjerne inngår kompromisser dersom det betyr mer penger til deres hjertesaker og han er ikke synderlig belemret med den høflige gutteklubbmoralen som gjennomsyrer politikken i delstaten. Reeves har lenge hatt feider gående med medlemmer av delstatsforsamlingen og han kan være i overkant stridbar, noe som viste seg da han fikk to seriøse utfordrere til nominasjonen og han måtte ut i en andre runde for å sikre den. Hovedmotstanderen har for øvrig fortsatt ikke gitt ham sin støtte.

Reeves er imidlertid en konservativ politiker i en konservativ delstat og følger den nasjonale linjen med å stemple alt fra det demokratiske partiet som sosialisme og en anledning til å øke skattene og sentraliseringen av samfunnet. Det er slikt som vekker gjenklang i sørstatene og Reeves har samlet inn over dobbelt så mye som sin demokratiske opponent.

I tillegg er Trump populær her og Reeves har gjort alt som har stått i hans makt for å nasjonalisere dette valget – sjefen sjøl var her på fredag og drev valgkamp, og visepresidenten tok turen på mandag.

Jim Hood (D)

Demokratene nominerte justisminister Jim Hood, som er kjent som kanskje den siste virkelige sørstatsdemokrat på delstatsnivå.

Hood ble valgt første gang helt tilbake i 2003, og har vært nevnt som kandidat til høyere verv ved hvert eneste valg siden den gang. Nå tar han endelig sjansen på å forlate en post han er blitt gjenvalgt til i 16 år. I løpet av den tiden har han klart kunststykket å virke nærmest uavhengig av sitt nasjonale parti og de tre siste valgene ble vunnet med tosifret margin. Det hjelper sikkert på at han i stor grad følger delstatens konservative politikk, blant annet ved å forsvare en nylig vedtatt lov som innskrenker muligheten for å ta abort.

Hood, som i valgkampen ikke har villet gi noen støtteerklæring til demokratiske kandidater til andre verv, er en av stadig færre hvite demokrater i Mississippi.

Han fikk konkurranse om nominasjonen fra flere svarte politikere, men moste dem med hele 69%. Hood har angrepet republikaneren Tate Reeves personlig, og gjerne kjørt på bread-and-butter issues, det vil si ikke-ideologiske saker som angår folks hverdag som mer penger til skole og aksept av føderale Medicaid-midler for å sikre flere folk helseforsikringer. Hood har dog forsøkt å unngå å virke fiendtlig innstilt overfor republikanere som sådan, og du finner ingenting i hans valgmateriell eller på nettsiden hans om partitilhørighet.

Mississippi er som nevnt konservativ, men demokratene har gjerne et høyt «gulv» her, blant annet på grunn av den høye andelen svarte velgere. Det viser seg dog stadig vanskeligere å komme over 50% her (særlig i føderale valg), men om noen skal kunne gjøre det er det Jim Hood. Republikanerne har dertil nominert en ganske arrogant og kranglevorn kandidat som ikke synes å ha hele partiet i ryggen.

Når det er nevnt, ville det være en enorm bragd for demokratene om de vant guvernørvalget i en delstat som Mississippi.

Ifølge delstatsmyndighetene ligger det an til den beste valgdeltagelsen på lenge; det er på forhånd blitt spekulert i at dette er positivt for republikanerne, siden de har mest grunn til å være oppildnet pga riksrettbråket rundt Trump. Alle uavhengige målinger den siste måneden har dessuten gitt ledelsen til Reeves, og jeg har ingen grunn til å tro noe annet: Svakt republikansk.

Viseguvernør

Delbert Hosemann (R)

Jobben som viseguvernør blir altså ledig, og også her er det en sittende minister som søker opprykk. Administrasjonsminister Delbert Hosemann (R) ble første gang valgt i 2007 og er kjent for de fleste i delstaten, ikke minst gjennom sine mange tv-reklamer fra tiden i dette embetet. Han har ikke samlet inn store summer i denne valgkampen, men heller lent seg på de tre millionene han har opparbeidet seg gjennom de tre gangene han enkelt er blitt valgt til sitt nåværende verv.

Jay Hughes (D)

Demokratene nominerte delstatsrepresentant Jay Hughes, som anses som en stigende stjerne i et stadig svakere delstatsparti, ikke minst fordi han slo ut en sittende republikaner i 2015. Hughes er veteran og advokat av yrke og har pløyd en million dollar av egne midler inn i valgkampen. Han ville i enhver nøytral stat ha vært en sterk kandidat, men dette er en av de mest konservative statene i hele USA, så bare det at han tas på alvor er en liten seier.

Med mindre Hood vinner en klar seier i morgen og Hughes flyter inn på den, skal Hosemann ta dette hjem: Trolig republikansk.

Administrasjonsminister

Michael Watson (R)

Vervet som administrasjonsminister blir også ledig, og her nominerte republikanerne advokat og delstatssenator Michael Watson. Han er en ganske konservativ politiker og i nominasjonskampen, som var usedvanlig grisete, fikk han en del kritikk for å ha vært negativ til Trump forut for valget i 2016. I tillegg er Watson en nær alliert av delstatssenator Chris Daniel, som anla et søksmål mot nettopp dette embetet etter at han knepent tapte et nominasjonsvalg til Senatet i 2014. Watson var en del av Daniels juridiske team den gang, og teamet argumenterte for at demokratiske (les: svarte) velgere ulovlig hadde deltatt i det republikanske valget.

Johnny Dupree (D)

Demokratene nominerte på sin side den tidligere borgermesteren i Hattiesburg, Johnny DuPree. Han var partiets kandidat til guvernør i 2011 – den første afroamerikanske kandidat siden borgerkrigen – og har dessuten erfaring fra det lokale skolestyret. Han er forretningsmann og driver et konsulentfirma i tillegg til et transportfirma. DuPree tapte imidlertid gjenvalget i 2017 etter 16 år som borgermester og han har ikke samlet inn særlig mye i valgkampen. Trygt republikansk.

Justisministervervet

Jennifer Riley Collins (D)

Også til justisministervervet har demokratene klart å nominere en noenlunde seriøs kandidat, Jennifer Riley Collins. Hun har i flere år vært administrator for borgerrettsorganisasjonen ACLU i delstaten og dessuten jobbet 32 år i hæren og deretter i nasjonalgarden og i reservene i mange år. En god CV er imidlertid langt fra tilstrekkelig, og særlig ikke i en delstat hvor folk til de grader stemmer etter rasetilhørighet. Det er også uvisst hvordan det slår ut at Collins offentlig anklaget guvernørkandidat Hood for å ikke støtte hennes kandidatur.

Lynn Fitch (R)

Republikanerne har i tillegg nominert en forholdsvis sterk kandidat, sittende finansminister Lynn Fitch. Hun startet sin politiske karriere som advokat for delstatshusets finanskomite og deretter som guvernøroppnevnt personalsjef. Også Fitch fikk tøff konkurranse om nominasjonen, men hun har samlet partiet bak seg, håvet inn godt med penger og skal valse over Collins. Da blir hun den første republikaner i jobben siden Rekonstruksjonen. Trygt republikansk.

Øvrige verv

For de øvrige vervene vil det være noe av en sensasjon om ikke de republikanske kandidatene vinner med god margin.

David McRae (R)

Jobben som finansminister kommer til å gå til den republikanske advokaten David McRae. Han prøvde seg også i 2015 og tok over 43% den gang i primærvalget mot den sittende ministeren. McRae kommer fra en familie som eier en butikkjede, og har lagt en million av egne penger på bordet under valgkampen. Han møter den lite kjente og dårlig finansierte demokraten Addie Lee Green, som er pensjonist og tidligere bystyremedlem i småbyen Bolton, en forstad til delstatshovedstaden Jackson.

Mike Chaney (R)

Forsikringskommisjonær Mike Cheney (R) var forretningsmann og delstatssenator da han ble valgt første gang i 2007. Til tross for at han er blitt 75 år gammel, stiller han til gjenvalg og kommer til å få det ganske greit. Demokratene stiller med Robert Amos, som både er forretningsmann og collegeprofessor og har tapt tre forsøk på å bli valgt lokalt rundt Jackson.

Andy Gipson (R)

Advokat og delstatsrepresentant Andy Gipson (R) ble oppnevnt til å ta over for landbruksminister Cindy Hyde-Smith da hun ble valgt til senator i 2018. Nå stiller han til valg og kommer til å vinne klart over sin demokratiske motstander, bonden Rickey Cole. Han er tidligere delstatspartileder og var dessuten partiets tapende kandidat til dette vervet i 2007.

Shad White (R)

Til sist har vi vervet som delstatsrevisor. Her gikk den valgte delstatsrevisoren, republikaneren Stacey Pickering, av i 2018 for å bli leder for delstatens veteranstyre. Han ble erstattet av advokat og tidligere rådgiver for guvernør Bryant, Shad White, som er uten motkandidater.

Når det gjelder balansen i delstatsforsamlingen er begge kamre i dag klart republikanske, og ingenting tyder på store endringer der.