OPPDATERT ONSDAG 6.11: I Kentucky har justisminister og ex-guvernørsønn Andy Beshear (D) beseiret den sittende guvernøren Matt Bevin (R). Republikanerne vant de andre vervene i delstaten.

Justisminister Andy Beshear (D) har beseiret guvernør Matt Bevin (R) med 49.2% mot 48.9% av stemmene. En libertarianer tok de resterende 2%. Bevin gjorde det overraskende dårlig i en del rurale strøk øst i staten, hvor f.eks. Trump vant stort, og alt tyder på at en republikaner uten Bevins problemer ville vunnet klart. Valget sier således ingenting om Trumps stilling, annet enn at selv han ikke kunne overkomme guvernørens upopularitet.

I valget til administrasjonsminister vant Henry Adams (R) 52-48 over Heather French Henry (D). Hun var, i motsetning til Adams, velkjent for velgerne som tidligere Miss America, noe som forklarer den knappe marginen her. Daniel Cameron (R) hadde derimot ingen problemer med å gruse den ganske godt kjente Greg Stumbo (D) 58-42 i justisministervalget.

Ellers: Finansminister Allison Ball (R) ble gjenvalgt med 61%; landbrukskommisjonær Ryan Quarles (R) med 58% og delstatsrevisor Mike Harmon med 56% av stemmene.


Valglokalene i Kentucky stenger ved midnatt natt til onsdag i de østlige delene og klokken 1 natt til onsdag i de vestlige delene. Du kan følge opptellingen her.

Bevin mot Beshear i guvernørvalget

Matt Bevin (R)

I Kentucky vant republikaneren Matt Bevin guvernørvalget i 2015. Han er forretningsmann og mangemillionær og startet sin politiske karriere med å bli gruset av senator Mitch McConnell (R) i primærvalget i 2014. Allerede året etter var de imidlertid venner, og Bevin ble valgt med støtte fra McConnell. Det gikk dog ikke lang tid før han kom i klammeri med partifeller i delstatsforsamlingen, et problem vi har sett i andre stater der næringslivsfolk uten erfaring eller kontakt med politikere i eget parti fort finner seg selv uten allierte når det stormer. Foran årets valg gjorde Bevin et forsøk på å innynde seg med nevnte delstatsforsamling ved å kibbe ut sin viseguvernør, afroamerikaneren Jenean Hampton til fordel for delstatssenator Ralph Alvarado. Det forsøket ser ikke ut til å ha gjort annet enn å irritere konservative velgere, som likte Hampton.

Etter Bevins forsøk på å både kutte offentlige tjenestepensjoner og antall helseforsikringsmottagere har hans popularitet sunket jevnt og trutt og han er nå den mest upopulære guvernør i landet.

Bevin har imidlertid fortsatt delstatens legning på sin side og Trump, som fortsatt står sterkt her, holdt et digert arrangement i Lexington mandag kveld; også visepresident Pence var her nylig. Slike arrangement har ofte vist seg å mobilisere konservative hjemmesittere til å delta. Bevin har spyttet inn tre millioner fra egen lomme i valgkampen, men også samlet inn en god del og begge partiers nasjonale organisasjoner for guvernørvalg har i tillegg teppebombet staten med reklame.

Andy Beshear (D)

Demokratene stiller med delstatens justisminister, Andy Beshear (D). Han er sønn av den populære Steve Beshear, som var guvernør i perioden 2007-2015. Han vant primærvalget i konkurranse med to mer moderate navn, men har klart å samle partiet bak seg og har fremstilt seg som arbeidernes forsvarer i valgkampen.

Beshears problem er først og fremst at han er en temmelig verdiliberal demokrat i en dypt konservativ delstat; for eksempel er han liberal på abort, et faktum Bevin forsøker så godt han kan å terpe på. Mot en «normal» republikaner ville Beshear vært ferdig før valgkampen i det hele tatt startet, men mot den meget upopulære Bevin har han en god sjanse; for eksempel har han samlet inn mer penger enn guvernøren (selv om Bevin altså har holdt seg konkurransedyktig gjennom sin egen betydelige lommebok).

Trump har gjort sitt for å oppildne velgerne, mens Bevin har gjort sitt for å støte dem fra seg. Det er et videre spørsmål om Bevin, dersom han taper, trekker ned den republikanske valgdeltagelsen også til de andre embetene; da er det flere verv som står på spill; de nedenstående vurderingene må ses i lys av dette.

Målingene har spriket, både i resultat og i kvalitet, men jeg har fortsatt Bevin som meget knapp favoritt til gjenvalg i Kentucky. Dog skal man huske en ting: Det vil si fint lite om Trumps gjenvalgssjanser i 2020 dersom Beshear vinner, uansett hva norske (og for den saks skyld amerikanske) aviser skriver. Svakt republikansk.

Kentucky State Capitol i Fankfort, Kentucky. Foto: David Grant (CC BY-SA 2.0)

Administrasjonsminister

Heather French Henry (D)

Administrasjonsminister Alison Lundergan Grimes (D) kan ikke stille på ny og hun stiller heller ikke til noen andre verv i år, etter at hun kom under etterforskning for både grumsete valgkampfinansiering og mulig misbruk av vervet mot politiske fiender. Demokratene nominerte assisterende kommisjonær for veteraner, Heather French Henry. Hun er kanskje mest kjent for å ha vunnet Miss America 2000, men hun har også vært politisk aktiv og er gift med en tidligere demokratisk viseguvernør (som ble tatt for korrupsjon, også i dette tilfellet knyttet til valgkampfinansiering). Henrys hjertesak har vært kampen for veteraner (hennes far er Vietnam-veteran). I valgkampen har hun forsøkt å fremstå som veldig partipolitisk uavhengig, en dyd av nødvendighet når du ikke stiller mot en så svak motstander som Bevin.

Michael Adams (R)

Republikanernes nominasjon gikk til advokaten og insideren Michael Adams, som er ekspert på valglover. Han har tidligere jobbet for blant annet visepresident Mike Pence og for republikanernes nasjonale kvinneorganisasjon, samt for mange enkeltpolitikere så han hadde et godt nettverk og samlet inn dugelig med penger. På det tidspunktet han ble nominert var han medlem i delstatens valgstyre, men han gikk av tidligere i år for å konsentrere seg om valgkampen.

Som nevnt tidligere er Kentucky en konservativ delstat, men på den annen side har den vært mer enn villig til å støtte moderate demokrater til delstatsvalg. Dette kan derfor fort bli jevnt, særlig dersom Bevin gjør at mange republikanere holder seg hjemme. Dog; det svakeste av svakt republikansk.

Justisminister

Greg Stumbo (D)

Vervet som justisminister er også ledig i Kentuky og demokratene nominerte en gammel traver; tidligere justisminister og Speaker i delstatshuset, Greg Stumbo (D). Han ble første gang valgt i 2003, men stilte som viseguvernørkandidat i 2007 og tapte. Deretter ble han valgt inn i Huset, hvor han satt som Speaker til han ble slått ut av en republikaner i 2016. Nå vil han ha tilbake jobben han forlot for 12 år siden. Stumbo har opparbeidet seg et rykte som noe av en populist og en rabulist, og republikanerne sprettet champagnekorkene da de slo ham ut i 2016. Det kan tenkes de får korkene i fleisen hvis Stumbo vinner i kveld.

Daniel Cameron (R)

Republikanerne klarte i tillegg å kludre det til for seg ved å nominere advokaten Daniel Cameron (R), som blant annet har jobbet for tidligere nevnte McConnell. Han har praktisert juss i akkurat åtte år, som er minimumskravet for å bli valgt, men har i mye av valgkampen vært bundet opp til å forsvare i rettsapparatet at de to første årene, da han ikke var advokat, men assistent for en føderal dommer, skulle telle med. En delstatsdommer ga ham medhold først tidlig i oktober. Cameron har anklaget Stumbo for å stå bak søksmålet uten å ha kunnet bevise det og skjellsordene har gått i begge retninger og det er helt uvisst hvordan velgerne reagerer på dette. Camerons kontakter til McConnell har uansett gitt ham et klart forsprang i pengegalloppen; han har samlet inn over dobbelt så mye som Stumbo.

Om Cameron blir valgt, vil han dertil være den første afroamerikaner til å vinne et delstatsverv i Kentucky for egen maskin (viseguvernør Hampton ble tross alt valgt i 2015 på grunn av Bevin).

I utgangspunktet skal republikanerne ha en fordel her, men det er uvisst hvor mye bråket mellom kandidatene, Camerons hudfarge og ikke minst hvor mye Bevin drar ned det republikanske velgeroppmøtet generelt, vil ha å si. Meget svakt republikansk.

Øvrige verv

Allison Ball (R)

De tre siste vervene i Kentucky anses for å være trygt republikanske. Finansminister Allison Ball (R) kom fra det store intet i 2015 og tok både nominasjonen og vervet. Hun møter ganske svak motstand fra bankdirektør Michael Bowman (D), som knepent tapte et valg til fylkesfunksjonær i Jefferson fylke i 2018. Bowman har også vært politisk rådgiver for et bystyremedlem i Louisville.

Mike Harmon (R)

Også delstatsrevisor Mike Harmon (R) var noe av en overraskelse da han vant her i 2015; før den tid var han kjent som en ganske anonym, sosialkonservativ delstatsrepresentant. Han er imidlertid favoritt mot demokratenes kandidat, ingeniør og cybersikkerhetsekspert Sheri Donahue, hvis eneste politiske erfaring er et tap i primærvalget til delstatssenatet i 2018.

Ryan Quarles (R)

Til sist har vi den mest populære republikaneren i delstaten (om vi skal gå etter oppslutning i 2015-valget), Ryan Quarles. Han sitter på store pengesummer, hvilket vel gjør det sannsynlig at han stiler mot høyere embeter med tiden. Demokratene stiller med Robert Haley Conway, en ganske konservativ bonde og vannstyremedlem som tidligere satt i det lokale skolestyret i Scott fylke.

Det ville være noe av en sensasjon om republikanerne ikke holder disse tre vervene.