Mer

  Beto O’Rourke levde ikke opp til hypen. Og nå er det over.

  Beto O’Rourke prydet forsiden av Vanity Fair og tok den demokratiske nominasjonskampen med storm da han besøkte Iowa som fersk presidentkandidat i mars. Det varte noen dager. Sju og en halv måned senere innså han nederlaget.

  «I’m just born to do this», sa den tidligere Texas-kongressmannen (16. distrikt) som nesten felte senator Ted Cruz i senatsvalget i Texas i fjor høst. En av demokratenes mest omtale profiler i 2018-valgkampen ble raskt omtalt som en potensiell 2020-favoritt i den demokratiske nominasjonskampen.

  Jeg var skeptisk, og mente han ville gjøre klokt i å vente. Jeg ble imidlertid usikker på den vurderingen da han balanserte på bord og bardisker i Iowa med en voldsom respons og sirkuslignende tilstander. Han samlet inn massevis av penger på få dager. Men det viste seg også som høydepunktet i O’Rourke-kampanjen. Pengeinnsamlingen falt fra $9.4 millioner i første kvartal, til $3.6 millioner i det andre og $4.5 i det tredje.

  Han kvalifiserte seg til tv-debattene, men gjorde det svakt. Han klarte heller aldri å slå skikkelig an på meningsmålingene. Han appellerte først og fremst til yngre, hvite, mer moderate velgere. Ifølge FiveThirtyEight utgjorde dette bare 12.4 prosent av demokratiske primærvalgsvelgere. I det han kaster inn håndkleet ligger han på 2 % nasjonalt, og med kun 1 % i både Iowa og New Hampshire.

  «Though it is difficult to accept, it is clear to me now that this campaign does not have the means to move forward successfully,» skrev han på Medium i går. «My service to the country will not be as a candidate or as the nominee. Acknowledging this now is in the best interests of those in the campaign…»

  Den siste setningen er noe mange av de resterende kandidatene kommer til å innse i de kommende månedene. 17 (!) kandidater kjemper fortsatt om den demokratiske presidentnominasjonen. Vi vurderer for øyeblikket fire kandidater som del av toppsjiktet: Warren, Biden, Sanders og Buttigieg.

  Trumps kommentar til Betos exit? «Oh, that poor bastard. Poor pathetic guy.»

  PS: Patreon-støttespillere kan få seg vår podkastspesial om Beto og dokumentaren «Running with Beto».

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også