Mer

  Bakgrunn: Riksrett og «high crimes and misdemeanors»

  Demokratene har startet riksrettsprosessen mot president Donald Trump. Men hva innebærer egentlig det?

  Kongressen kan avsette presidenten dersom et simpelt flertall av medlemmene i Representantenes hus stemmer for det, etterfulgt av 2/3-flertall i Senatet. Det har aldri skjedd tidligere.

  Demokratene sitter med 233 medlemmer i Huset, mot republikanernes 197. I Senatet har republikanerne derimot flertallet med 53 senatorer mot demokratenes 47 (inkludert to uavhengige senatorer).

  Det innebærer at demokratene kan klare seg uten republikansk støtte i Representantenes hus, men at de er avhengige av å få med seg minst 20 av Trumps partifeller i Senatet.

  Hva sier den amerikanske grunnloven?

  Riksrett er omtalt i seksjon fire av artikkel to i den amerikanske grunnloven:

  «The President, Vice President and all civil Officers of the United States, shall be removed from Office on Impeachment for, and Conviction of, Treason, Bribery, or other high Crimes and Misdemeanors.»

  Kongressen kan med andre ord fjerne presidenten fra embetet før presidentperioden er omme, dersom nok representanter og senatorer stemmer for at presidenten er skyldig i «forræderi, bestikkelser, eller andre alvorlige forbrytelser og forseelser.»

  Johnson og Clinton – og Nixon

  Det er kun to presidenter som tidligere har blitt dømt av et flertall av medlemmene i Representantenes hus. Det skjedde med 130 års mellomrom: Andrew Johnson i 1868, og Bill Clinton i 1998. Begge ble deretter «frifunnet» i Senatet – det vil si at mindre enn to-tredjedeler stemte for riksrett (Johnson var kun én stemme unna å bli fjernet).

  Og hva med president Richard Nixon?

  Nixon trakk seg som president i 1974 før riksrettsaken kom igang. Det er nokså bred enighet om at nok medlemmer i både Representantenes hus og Senatet ville ha stemt for å fjerne ham fra embetet.

  Foto: Kevin Burkett (CC BY-SA 2.0)
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp". Programleder av podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også