Natt til søndag kjemper demokraten John Bel Edwards for å bli gjenvalgt allerede i første runde. Samtidig er det hard kamp mellom to republikanere om å kapre andreplassen og å holde Edwards under 50%.

Lørdag har Louisiana første runde av sine valg til lokale delstatsverv. Dersom en kandidat allerede i første runde tar over 50% er vedkommende valgt; i motsatt fall blir det en runde nummer to den 16. november. Valglokalene stenger kl 03:00 natt til søndag. Klikk her for resultatene.

John Bel Edwards

Guvernør John Bel Edwards (D) var et såder kjent medlem av delstatens representanthus for fire år siden. Han var advokat av utdanning og hadde vært mindretallsleder for partigruppen de siste fire årene før han stilte i 2015. Han tok sist over 56% mot en skandaleomsust republikansk senator og har styrt delstaten fra sentrum; noen skatteøkninger for å finansiere gode formål, men også verdikonservatisme f.eks. på motstand mot abort. Edwards er ganske populær, med over 50% «job approval» og har, gjennom gode forbindelser til delstatsforsamlingen, klart å snu et underskudd på to milliarder dollar til et overskudd på 500 millioner i løpet av perioden. Samtidig har han utvidet Medicaid for flere hundre tusen velgere, en utvidelse ingen av republikanerne vil reversere. Han er svak favoritt i år, til tross for at mange (undertegnede inkludert) trodde han ville få slite kraftig mot en mer seriøs republikaner.

Ralph Abraham

Det kan fortsatt tenkes at Edwards taper, men ingen av de to seriøse republikanerne i år har akkurat evnet å oppildne velgerne. Kongressmann Ralph Abraham annonserte sitt kandidatur i desember 2018 og har vært nummer to på meningsmålingene inntil helt nylig. Abraham er tidligere veterinær og lege av yrke, og hadde en blomstrende familiepraksis da han gikk inn i politikken i 2014 da han ble valgt til Huset; i tillegg er han medlem av nasjonalgarden. Abraham, som har det meste av partietablissementet bak seg var ingens førstevalg, men da mer kjente navn avslo å stille ble han partiets fanebærer. Han har forsøkt å rette fokus mot Edwards, men pengeinnsamlingen har lugget litt og han har dessuten måttet bruke tid og penger på å forsvare seg mot angrep fra den andre seriøse republikaneren.

Eddie Rispone

Det er forretningsmannen Eddie Rispone, som aldri har stilt til noe politisk verv før, og dermed har hatt den luksus å kunne kritisere alt og alle i valgkampen. Han har presentert seg selv som en verdikonservativ jobbskaper som ikke er svertet av politikken, og det kan se ut til å virke. Rispone startet en entreprenørvirksomhet som har vokst seg til å bli en av USAs største, med milliardinntekter hvert år. Han har dermed hatt egne penger å bruke; han har spyttet inn 11 milloner dollar fra egne konti og han har drevet mesteparten av valgkampen gjennom TV-reklamer. På de siste målingene er han enten knapt foran eller omtrent likt med Abraham.

Oscar Dantzler

Edwards’ forsøk på å bli valgt allerede i første runde kompliseres av de tre mindre seriøse kandidatene som også stiller; først og fremst den svarte presten og bussjåføren Oscar Dantzler, som har ligget på 2-3% på målingene. Som mange demokrater rundt om i landet, er Edwards helt avhengig av solid støtte blant svarte velgere og da kan han neppe avgi så mange til Dantzler før dette går til en ny valgomgang. I tillegg stiller entreprenør Gary Landrieu, som er fetter av både en tidligere senator og en tidligere borgermester i New Orleans, men politisk laaaangt mer konservativ og kunstner Patrick Landry. som har stilt til en drøss verv før og aldri oppnådd 1% engang.

Donald Trump

Republikanerne på sin side ser helt klart faren for at Edwards drar dette i land i første runde, og har alt fått visepresident Mike Pence til å drive valgkamp for seg. Sjefen sjøl, som fortsatt står relativt sterkt i Louisiana, vil holde et stort valgarrangement i kveld for å få republikanske velgere til valgurnene. Han har så langt ikke valgt mellom Abraham og Rispone, og til og med demokraten Edwards har betonet at han har et godt arbeidsforhold til Trump.

Forhåndsstemmene kan se ut til å utgjøre en svak skuffelse for Edwards i hans kamp for å vinne og målingene kan også tyde på at han ikke helt klarer det allerede nå i helgen; svært mye kommer til å avhenge av oppmøtet blant særlig de svarte velgerne. Svakt demokratisk, men ikke allerede i første runde.


Billy Nungesser

Viseguvernør Billy Nungesser stiller til gjenvalg. Nungesser kommer fra en familie med et dypt engasjement i det republikanske partiet og han var fylkespresident i Plaqumines fylke før han ble valgt til viseguvernør i 2015. Av yrke er han forretningsmann; han startet en bedrift som selger boligenheter til offshoreindustrien og ble mangemillionær på det. Nungesser har fått et par skraper; FBI etterforsket ham for korrupsjon for et par år siden, men fant ingenting og han har fått noe kritikk for å kreve bilgodtgjørelse samtidig som han har politi til å kjøre seg hvorsomhelst. Det er imidlertid mye sånn det gjøres i USAs kanskje mest småkorrupte delstat og er ikke nok til at han har fått noen seriøse utfordrere.

Nungesser har bare en motstander; den demokratiske aktivisten Willie Jones. Han er av yrke takstmann i forsikringsbransjen. Jones har knapt samlet inn penger og skal ikke utgjøre noen trussel for Nungesser. Trygt republikansk.


Kyle Ardoin

Mannen som ble valgt til administrasjonsminister i 2015, Tom Schedler (R) røk med i #metoo-skandalene og hans nummer to, Kyle Ardoin skulle i utgangspunktet bare fungere frem til et suppleringsvalg hadde blitt avholdt. Han meldte seg imidlertid på som kandidat og tok 59% i andre runde i 2018. Ardoin (som for øvrig høres ut som en rollefigur fra Star Wars) har fått et par smikker på lanken; han ble beskyldt for å ha prøvd å glatte over Schedlers overgrep og å gi bort en kontrakt på stemmemaskiner uten skikkelig konkurranse, en avgjørelse som ble stoppet av guvernør Edwards. Motkandidaten i fjor var først og fremst den demokratiske juristen Gwen Collins-Greenup, som tok 41% i andre runde og stiller igjen. Ardoin er favoritt, men må også slite med to andre republikanere; lege og 2018-kandidat Thomas Kennedy og sørstatsentusiast og advokatassistent Amanda Jennning Smith. Trolig tar Ardoin dette i første runde, men hvis ikke er han uansett massiv favoritt i november. Trygt republikansk.


John Schroder

Også finansminister John Schroder ble valgt i et suppleringsvalg, for hans del i 2017. Den opprinnelige finansministeren, John Kennedy, ble valgt til senator i 2016 og dermed måtte vervet besettes gjennom suppleringsvalg. Daværende delstatsrepresentant Schroder beseiret i andre runde demokrat og advokat Derrick Edwards, som stiller igjen. Edwards, som sitter i rullestol etter et nakkebrudd i ung alder, har et imponerende resume, men ikke stort mer. Alt annet enn ren walk-over for Schroder vil være en stor overraskelse.


Jeff Landry

Justisminister Jeff Landry (R) stiller til gjenvalg, etter spekulasjoner om at han ville stille som guvernørkandidat. Landry, som ble skviset ut av Kongressen etter én periode da delstaten tapte ett sete i 2012, har etablert seg som delstatspartiets ideologiske leder og står sterkt på høyrefløyen etter at han moste den sittende moderate republikaneren for fire år siden. Han har imidlertid sine kritikere blant de mer moderate kreftene. Valgkampen fikk dessuten en litt uheldig smell da flere tusen tekstmeldinger ble sendt ut til velgerne på nattestid i slutten av september, etter en teknisk feil.

Ike Jackson

Demokratene stiller med advokat Ike Jackson, som tidligere har vært assisterende justisminister for naturressurser og har 22 års erfaring i delstatsadministrasjonen. Han er utvilsomt en kandidat som kunne gjort det godt i en annen type delstat, og han har fått en del positiv media og støtteerklæringer. Men dette er Louisiana, og da kreves det noe mer for en demokrat og Jackson har hverken samlet inn særlig med penger eller ført en aggressiv valgkamp. Alt annet enn en klar seier for Landry vil være sensasjonelt.


Mike Strain

Landbruk- og skogbrukskommisjonær Mike Strain (R) tar også gjenvalg. Han tok over i 2008, etter at de tre (!) siste kommisjonærene hadde blitt anklaget for korrupsjon. Han har fått kritikk for at han og departementet var sene med å implementere et vedtak om legalisering av medisinsk hasj i delstaten, men programmet er nå i gang. Han utfordres av tre demokrater; bøndene Marguerite Green og Peter Williams og vannkommisjonær Charlie Greer og en republikaner, risbonde Bradley Zaunbrecher. Greer er den mest seriøse av dem og tok 30% mot Strain for fire år siden. Green har samlet inn mer penger, men fortsatt håpløst lite og Williams har stilt til en rekke verv tidligere uten å oppnå noe. Zaunbrecher har ikke samlet inn noe og sier åpent at han bare ønsker å bli mer kjent forut for at Strain en dag avstår fra gjenvalg. Strain skal således vinne dette greit i første runde.


Jim Donelon

Til sist har vi embetet som forsikringskommisjonær. Her stiller den sittende kommisjonæren, republikaneren Jim Donelon til gjenvalg. Han har administrert kontoret uten de store bølgene de siste tolv år, etter at de fire (!!!!) forrige kommisjonærene ble anklaget for snusk. De fleste mener han har vært en suksess i vervet, i og med at han har bragt inn langt flere forsikrere og dermed økt konkurransen i delstaten.

Tim Temple

Donelon har kun én utfordrer, og det fra samme parti; republikaneren Tim Temple. Han er forretningsmann i eiendomsbransjen og tidligere sjef for et forsikringsselskap. Politisk har han en historie med å donere til demokrater, men i valgkamoen har han snarere lagt seg til høyre for Donelon. Temple har lovet langt billigere forsikringer til velgerne gjennom bla. å implementere tiltak utprøvet i andre delstater med gode resultater. Han har brukt over en million dollar av sine egne penger på å få ut budskapet og støttes bla. av republikaneren som var kommisjonær før Donelon.

Begge har sine støttespillere og selv om Donelon nok er mer kjent for velgerne kan dette meget vel gå begge veier.