Mer

  Iowas tradisjonelle maiskornavstemning: Ikke vitenskapelig, men veldig underholdende

  66 445 maiskorn ble fordelt i glasskrukker med bilder av presidentkandidater på i løpet av Iowa State Fair. Halvparten havnet i demokratiske glass, der Joe Biden stakk av med seieren foran Pete Buttigieg.

  Hvem ville du stemt på hvis du fikk et maiskorn i hånda og stod foran 26 glasskrukker med tilhørende navn og bilde for hver presidentkandidat? Det var spørsmålet de besøkende på 2019-utgaven av Iowa State Fair i Des Moines fikk servert. Fra 8. til 18. august, mellom klokken ni på morgenen og ni kvelden, ble det i gjennomsnitt lagt 8,4 maiskorn i glassene per minutt.

  Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  De besøkende avga 33 165 maiskorn-stemmer fordelt på de 24 demokratiske presidentkandidatenes glass. 33 280 valgte å legge sine maiskorn i et av de to republikanske glassene: 97 % til president Donald Trump, og 3 % til utfordreren Bill Weld.

  «Valgdeltakelsen» i 2019 (66 445) er den tredje høyeste gjennom tidene. I 2012 havnet 72 216 maiskorn i glassene da Mitt Romney slo Barack Obama 55-45 i avstemningen. I 2016 talte den lokale NBC-stasjonen 69 598 maiskorn da Trump vant maisavstemningen med 56 % mot Clintons 44 %.

  Paul har 12 års erfaring fra telling og organisering av maiskornavstemningen. Han veier maiskornene da Henrik Heldahl og jeg nærmer oss. «Vekten varierer fra år til år, og avhenger av fuktigheten i maiskornene,» forklarer han.

  «Vanligvis er det rundt 1000 maiskorn per glass.» Vekten til høyre for pcen hans viser 1006 på displayet.

  Henrik Heldahl fordyper seg i gjennomføringen av maiskornavstemningen. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  Han teller glass etter glass, kontrollerer vekten, og fører det hele inn i et Excel-ark.

  – Biden og Buttigieg på topp

  Blant demokratene var det som ventet Joe Biden som stakk av med seieren, med 8143 maiskorn (25 %).

  South Bend-borgermester Pete Buttigieg klatret jevnt og trutt i løpet av uken, og tok en sterk andreplass med 18 % (5892 maiskorn). Elizabeth Warren følger på tredje med 15 %, Kamala Harris fikk 11 %, mens Bernie Sanders endte på 8 %.

  Obama is the only Democrat to win the Cast Your Kernel poll. In 2008, he defeated Republican John McCain 51-49% with 48,865 kernels cast.

  De endelige resultatene fra 2019-utgaven av «Cast Your Kernel»:

  Foto: Undertegnede for AmerikanskPolitikk.no.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også