Mer

  Over og ut for Jay Inslee

  Med slagordet «Our Moment» var kampen mot klimaendringene fanesaken til Washington-guvernøren Jay Inslee. Nå er det over, og en tredje guvernørperiode ser ut til å ligge i kortene.

  Inslees sorti er ikke veldig overraskende. Hans lave oppslutning på meningsmålingene, den haltende økonomien i kampanjen og vissheten om at han ikke ville kvalifisere seg til neste debattrunde gir en god pekepinn på hvorfor han trakk seg natt til torsdag norsk tid.

  Han kunngjorde det hos Rachel Maddow på MSNBC:

  «It’s become clear that I’m not going to be carrying the ball. I’m not going to be the president, so I’m withdrawing tonight from the race.»

  Jeg intervjuet Inslee da han gjestet Iowa State Fair i Des Moines 10. august.

  Han ba meg hilse kongen («en veldig hyggelig kar» som han hadde spist lunsj med for noen år siden), og trakk blant annet frem Norges elektroniske ferjer som en inspirasjonskilde for hjemstaten Washington.

  «Vi kommer til å bygge de første elektroniske ferjene i den vestre hemisfæren,» fortalte Inslee meg. Han snakket engasjert om sin klimaplan, og vi kom etter hvert inn på hvor vanskelig den kan bli å gjennomføre, situasjonen i Senatet tatt i betraktning.

  – Vi må fjerne filibusteren

  Tidligere på dagen hadde Inslee hevdet at han ville prøvesmake samtlige matretter på Iowa State Fair. En av medarbeiderne hans og jeg holdt kontakt gjennom dagen om hvordan Inslee lå an i det ambisiøse forsøket, men det ble ikke mye mat på ham.

  Medarbeideren gjorde som sjefen da jeg hevdet Inslees matløfte tross alt ville være mer gjennomførbart enn klimaløftet: Han trakk frem at filibusteren i Senatet måtte fjernes.

  Inslee var på det samme sporet da vi snakket sammen en halvtimes tid etter talen hans på Des Moines Registers «soap box».

  Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  «Vi må få senatorer til å stemme for endringen. Det trengs kun 50 stemmer for å gjøre det, og demokratene bør gjøre det dersom vi får noen ekstra stemmer i Senatet,» sa Inslee. Republikanerne har for øyeblikket 53 senatorer, mot demokratenes 47 (inkludert to uavhengige).

  «Vi må kjempe for det, og jeg kommer til å overtale de jeg kan for å få til det. Vi lever i et demokrati, og i landet mitt betyr det én stemme for hver senator.»

  Inslee ser flere allierte i denne saken, inkludert senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts).

  Hun er blant de resterende presidentkandidatene som nå takker Inslee for hans innsats for klimasaken i 2020-valgkampen.

  Foto: Undertegnede for AmerikanskPolitikk.no.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også