Alderen til Joe Biden merkes mer og mer. Tross dette skinte han i Iowas solstek.

Foto: Henrik Østensen Heldahl

DES MOINES, IOWA: Solbrente journalister hang som klegg på tidligere visepresident Joe Biden da han besøkte Iowa State Fair på torsdag. Etter en «ice cream related delay» talte Biden til Iowa-publikumet i 23 minutter.

Hovedbudskapet var at USA kan overleve fire år med Donald Trump, men at åtte år vil endre landet for alltid – en replikk han snublet på i forrige debatt.

Nettopp denne snublingen har blitt en vane hos 2019-utgaven av Biden. Han surrer bort gode replikker og mister tak i egne setninger. Han når likevel gamle høyder når det treffer som mest.

Et håpefullt budskap

Folkemengden var stor da Biden trådte opp blant høystakkene på Des Moines Registers ‘Political Soapbox.’ Hundrevis av mennesker møtte opp for å få med seg dagens store happening på delstatsmarkedet Iowa State Fair.

Bidens budskap er håpefullt. For å parafrasere: Hvis vi slår Trump i 2020 kan vi rette opp hans feil og sikre USAs fremtid for dagens middelklasse og den kommende generasjon.

Bidens tro på amerikanske arbeidere er kjernen i hans appell til middelklassen og fagforeningsarbeidere.

Biden gjentar ofte at amerikanske arbeidere er de mest produktive i verden – tre ganger så mye som i Asia. ‘Amerikanske arbeidere har aldri skuffet oss når vi har gitt dem en sjanse’ – «a fair shot.»

Foto: Henrik Østensen Heldahl

Mer enn noe annet nyter Biden å være tilbake i politikkens øverste sjikte. Han har tross alt ventet på dette siden han ikke klarte å overgå en perifer status med sitt kandidatur i 1988.

– The only thing that can defeat America is America

Foto: Henrik Østensen Heldahl

Biden ser seg selv som motgiften mot Trump, og han ønsker å gi resept til hele Midtvesten.

Valgbarhet er et underliggende tema i Bidens taler. Vi så to av dem på torsdag. Hans største fokus er nødvendigheten av å slå Trump. Dette for å minne velgerne på at han er mannen for denne jobben.

«Everybody knows who Donald Trump is. Even his supporters know who he is. We gotta let ’em know who we are!»

Nå gjenstår det for Biden å bevare ledertrøya i kampen om nominasjonen. Som han selv snakker om møter han flere kandidater som er villige til å angripe ham.

Møtet med velgerne i Iowa var i hvert fall et eksempel på at Biden nyter den friske luften på toppen av feltet. Selv om han sliter veldig med å holde tidsfristen på talene sine.

Foto: Henrik Østensen Heldahl

PS: I tillegg til Joe Biden så fulgte undertegnede og Are Tågvold Flaten Amy Klobuchar og Steve Bullock i Iowa på torsdag. Det hører du mer om i nyeste episode av 2020.