Foto: Pete Souza, Det hvite hus.

USAs 47. visepresident stiller som presidentkandidat for tredje gang, 32 år etter den første kunngjøringen på togstasjonen i Wilmington, Delaware. Biden er favoritt til å vinne nominasjonen ifølge både bettingmarkeder og meningsmålinger, men det er fortsatt tidlig, og mannen har bagasje.

Togstasjonen i Wilmington bærer i dag Bidens navn, og Biden vil ha fylt 78 innen innsettelsesdagen i 2021. Om han vinner nominasjonen og det påfølgende valget blir han den eldste nyvalgte presidenten i amerikansk historie.

Den daværende Delaware-senatoren mislyktes i både 1988- og 2008-valgkampen, før han stilte som Barack Obamas visepresidentkandidat mot McCain-Palin i 2008 og Romney-Ryan i 2012. Han ble ansett som en potensiell presidentkandidat i 2016, men valgte til slutt å holde seg på sidelinjen. Siden Clintons nederlag har Biden vært ansett som en av de største favorittene til å vinne den demokratiske presidentnominasjonen i 2020, dersom han gjorde alvor av planene han skrinla høsten 2015. Det gjør Biden:

I kunngjøringsvideoen setter Biden ord på mye av demokratenes (og Trump-motstanderes) frustrasjon og sinne mot president Trump. Biden snakker om hendelsene i Charlottesville, Virginia, og kritiserer Trump for å være handlingslammet og likegyldig til rasismen og volden. På dramatisk vis proklamerer Biden at nasjonens sjel står på spill.

Vi kommer nærmere inn på dette i ukas Biden-utgave av podkasten “2020″:

Den tidligere visepresidenten har gjennom sin karriere kjempet særlig for middelklassen, noe vi kommer til å høre mye om fra Biden i den kommende valgkampen. Biden regnes for å være en moderat demokrat på noen områder, og han håper å appellere til hvite middelklassevelgere som demokratene tapte til Trump i 2016. Biden har selv sagt at demokratene ikke maktet å kommunisere godt nok til denne delen av nasjonen da Trump vant valget, og han kan nærmest beskrives som en sentrumspopulist der motstanderen er de rike interessene som kommer i konflikt med middelklassen. Tradisjonelt har Bidens base ligget hos hvite og eldre velgere, men målinger viser at han også er populær blant svarte, mye takket være hans tid som visepresident for Barack Obama.

Bagasjen

En av Bidens store fordeler er hans lange fartstid i politikken. Få kan si de aldri har hørt hans navn før, i motsetning til flere av hans motstandere. På den annen side bærer han med seg bagasje som vil gi ham utfordringer. Han har beklaget mange av sine tidligere standpunkter for å passe bedre inn i et parti hvis sentrum beveger seg mer mot venstre. Han fikk kritikk for å kalle visepresident Mike Pence “anstendig”, noe han trakk tilbake i etterkant. Uten å ha gått god for Pence og hans standpunkter valgte likevel Biden å beklage uttalelsen. Han har også uttrykt anger for å ikke ha håndtert Anita Hill og hennes anklager på en bedre måte under høringen av Clarence Thomas i 1991. Hill sier selv at «unnskyldningene» ikke er nok.

Han har også beklaget sitt syn på strafferettsreformen som kom i 1994, som mange mener har bidratt til den disproporsjonale fengslingen av minoriteter.

I tillegg til dette har Biden i senere tid fått kritikk etter at flere kvinner har fortalt om hvordan han fikk dem til å føle seg ukomfortable med klemmer og annen fysisk kontakt. Biden responderte med å legge ut en video der han sa at alt var velment, men at sosiale normer har endret seg over tid. Det så ikke bra ut da han noen dager senere vitset om sin egen væremåte.

Spørsmålet er i tillegg om en nå 76 år gammel hvit mann kan appellere til et demokratisk elektorat som stadig blir yngre, mer multikulturelt og som håper å ri den blå bølgen fra mellomvalget helt til Det hvite hus i 2021.

«This is America», sier Biden i slutten av kunngjøringsvideoen, og han har troen på at han kan lykkes på tredje forsøk. «Our Best Days Still Lie Ahead» står det i store bokstaver på nettsiden hans. Det gjenstår å se om det også gjelder Biden.