Mer

  Eric Swalwells presidentambisjoner

  Eric Swalwell er født i Iowa, men forsvinner fort i mengden av demokratiske presidentkandidater.

  Swalwell representerer Californias 15. distrikt i Representantenes hus, noe han har gjort siden 2013. Swalwell, 40 på innsettelsesdagen i 2021, blir nasjonens yngste president gjennom tidene dersom han vinner i 2020. Om han skulle bli president er han også den første som har gått direkte fra Huset til Det ovale kontor siden 1880. Selv om Swalwell er født i Iowa – den første delstaten i nominasjonssirkuset – vil han fort kunne forsvinnne i mengden av presidentkandidater.

  Swalwell har utdanning innen offentlig politikk og juss fra University of Maryland School of Law. Han startet sin politiske karriere som 21-åring som praktikant hos Ellen Taucher (D-California, 10. distrikt). I senere tid har han pekt på terrorangrepene 11. september, som skjedde under hans praktikantopphold, som en av hovedgrunnene for hvorfor han engasjerte seg politisk. Swalwell har gjort seg bemerket for sin hyppige bruk av sosiale medier, og har blant annet sendt live på Facebook fra en rekke avstemninger i Huset. I 2016 ble han attpåtil døpt til Kongressens Snapchat-konge av The Hill.

  Som representant i Huset har Swalwell satt fokus på fornybar energi. Han har også vært en forkjemper for LHBT-personers rettigheter. Swalwell har vektlagt politikeres nærhet til lokalmiljøet som avgjørende for godt samarbeid. I den forbindelse foreslo han et lovforslag der medlemmer i Kongressen skulle kunne avgi stemmer fra sine hjemdistrikt og hjemstater.

  Våpenpolitikk skiller seg ut som en sak Swalwell bør ha mulighet til å ta eierskap til i 2020-feltet. Han har vært en sterk og tydelig demokratisk stemme i våpendebatten. Forslaget om flere våpenforbud har skapt sinne på høyresiden, noe Swalwell tildels har spilt på. For utenom dette håper Swalwell å appellere til millennials, med snakk om studentlån og andre økonomiske utfordringer for denne aldersgruppen.

  I Kongressen har han ikke mange signaturlover bak seg. Det deler han med mange unge demokrater som enten har sittet i en Kongress styrt av republikanere, eller under en republikansk president.

  Swalwells hovedutfordring blir å stikke seg ut som en kandidat de demokratiske velgerne virkelig ser som en potensiell president. Det er imidlertid lite ved hans bakgrunn, alder eller politikk som taler for en spesifikk fordel i det brede 2020-feltet. Det er dermed vanskelig å se en klar vei mot nominasjonen for Swalwell.

  Foto: JD Lasica (CC BY 2.0)
  Jonas Vikingstad
  Jonas Vikingstad
  Jeg studerer statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og er skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også