Mer

  Ohios Tim Ryan stiller som presidentkandidat

  Den tidligere Pelosi-motstanderen ser en president i speilet om morgenen.

  Demokraten Tim Ryan representerer Ohios 13. distrikt i Representantenes hus, der han har sittet siden 2003. Før dette satt han nesten to år i Ohios delstatssenat. Ryan – 47 på innsettelsesdagen i 2021 – ble for alvor kjent da han i 2016 utfordret Nancy Pelosi om ledervervet i Representantenes hus. “Når vi ikke snakker om økonomien, så taper vi valg,” sa han om Hillary Clintons og demokratenes 2016-nederlag. Han ønsket å bevege partiet i en mer moderat retning, men tapte Speaker-valget så det sang.

  Ryan beskriver seg som svært uavhengig. På nettsiden sin skriver han at nedleggelsen av en General Motors-fabrikk i Lordstown, Ohio var en av grunnene til at han valgte å stille som presidentkandidat. Det later med andre ord til at Ryan vil forsøke å appellere med en av president Trumps signatursaker. Nærmere bestemt fokuset på å bringe tilbake industriarbeidsplasser til lokalmiljøene som har blitt hardt rammet av endringene i det amerikanske arbeidsmarkedet. Ryan, som har tette bånd til arbeidstakerorganisasjoner i Ohio, vil gjøre et poeng av at presidentens lovnader var tomme ord som ikke har resultert i merkbare endringer.

  Ryans Ohio er en vippestat som har blitt noe mer republikansk de siste valgsyklusene. Obama vant staten i både 2008 og i 2012, men Trump slo Clinton med 8,1 prosentpoeng i Ohio i 2016. Mellomvalget i 2018 resulterte deretter i republikansk seier i 12 av 16 distrikt.

  Ryan håper å skille seg ut som en stemme fra rustbeltet som kan bringe tilbake mange av Obama-Trump-velgerne. Utfordringen er at han har deler av partiapparatet mot seg etter kampen mot Pelosi, og ikke minst alle de andre kandidatene som kjemper om velgernes og pressens oppmerksomhet.

  Foto: Phil Roeder (CC BY 2.0)
  Jonas Vikingstad
  Jonas Vikingstad
  Jeg studerer statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og er skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også