Mer

  Beto O’Rourke stiller som presidentkandidat

  «I’m just born to do this» sier Beto O’Rourke. Fenomenet fra Texas har meldt seg på i den demokratiske nominasjonskampen.

  Beto O’Rourke ble for alvor kjent da han utfordret senator Ted Cruz (R-Texas) i valgkampen til Senatet i 2018. Den ellers så konservative staten stemte overraskende jevnt, men Cruz dro i land seieren til slutt. O’Rourke fikk imidlertid nasjonal og internasjonal oppmerksomhet og mottok en imponerende mengde pengedonasjoner fra hele landet. Han fanget demokratenes oppmerksomhet med talegaver og en fremtoning som førte til sammenligninger med både Bobby Kennedy og Barack Obama. Slikt blir det raskt presidentsnakk av, og nå stiller altså O’Rourke i den demokratiske nominasjonskampen.

  O’Rourke, 48 på innsettelsesdagen i 2021, er tidligere representant i Huset fra Texas’ 16. distrikt. I 2012 slo han den sittende representanten i distriktet i den demokratiske nominasjonskampen. Han var mer liberal enn motstanderen på blant annet LHBT-rettigheter og i narkotikaspørsmål. I Huset ble han imidlertid medlem av New Democrat Coalition, en moderat og sentrumsorientert gruppering. Han støttet Hillary Clinton i 2016, men først mot slutten av valgkampen. O’Rourke har en bachelor i samfunnsfag fra Columbia University. Da han var student startet han og tre medstudenter punk-bandet Foss, der O’Rourke spilte bass. I 1995 ble han arrestert for innbrudd (siktelsen ble forkastet) og i 1998 for å kjøre i beruset tilstand, men han slapp straff. Disse forholdene var noe han måtte svare på i valgkampen mot Cruz i 2018.

  Den tidligere representanten i Huset støtter frihandel og regnes for å være sentrumsorientert, selv om han i flere saker også appellerer til venstresiden i partiet. Hans fokus på borgerrettigheter resulterte i et av senatsvalgkampens mest virale øyeblikk, og han støtter avkriminalisering av besittelse og salg av mindre mengder cannabis. Han mener at de som er fengslet for dette må løslates. O’Rourke har samtidig toppkarakter fra Planned Parenthood knyttet til abort, men er noe mer moderat i skattespørsmål, der han blant annet ønsker å redusere bedriftsbeskatning for å stimulere til økonomisk vekst. Helsepolitisk har han uttrykt støtte for Obamacare, men har samtidig vært svært tilbakeholden med å støtte «Medicare for All». Texaneren mener president Trump fører USA inn i en mørk verden av frykt, isolasjon og separasjon, og han har snakket åpent om riksrett.

  Et viktig element i O’Rourkes valgkamp blir hvordan han mottas av venstresiden. Mottas han som et friskt pust fra sentrum, eller som en representant for partieliten? De foreløpige angrepene fra venstresiden går på at han ikke er progressiv nok, at han har vært for tett koblet til republikanere i Kongressen og til store gass- og oljebedrifter. Det later allerede til at Bernie Sanders har utpekt Beto som sin største utfordrer i det demokratiske feltet.

  O’Rourke er samlet sett en av outsiderne til å vinne nominasjonen. Han har bevist at han har evnen til å mobilisere bredt og fenge populærkulturelt, i tillegg til å samle inn masse penger nasjonalt. Han har også bevist en viss appell på venstresiden, men da het motstanderen Ted Cruz. Flere elementer med stemmehistorikken hans i Kongressen innebærer at han også kan ha appell blant moderate, men hva gjør det med støtten på venstresiden? Klarer han å bygge videre på hypen og forventningene fra senatsvalget i Texas?

  Du leser om de øvrige kandidatene her:

  2020-kandidatene vurdert i kronologisk rekkefølge

  Jonas Vikingstad
  Jonas Vikingstad
  Jeg studerer statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og er skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også