Tidligere Colorado-guvernør John Hickenlooper er den 11. demokraten som kunngjør sitt presidentkandidatur. Hvem er han?

John Hickenlooper, 68 på innsettelsesdagen i 2021, er tidligere Colorado-guvernør og tidligere borgermester av Denver. Han er også tidligere eier av en pub, som han selv startet. Han har utdannelse innen engelsk og geologi fra Wesleyan University i Connecticut. Han ble valgt som borgermester i Denver i 2003 og satt helt til han ble valgt som guvernør av Colorado i 2011. Hickenlooper flyttet nylig ut av guvernørboligen etter to perioder som guvernør av The Centennial State, og stiller nå som demokratisk presidentkandidat.

I kunngjøringsvideoen, som du ser nedenfor, legger Hickenlooper vekt på hvordan Colorado har kommet seg styrket gjennom flere kriser under hans lederskap. Han introduserer seg ved å snakke åpent om sin tid som arbeidsledig før han ble selvstendig næringsdrivende, borgermester og deretter guvernør. Han beskriver seg som en mann som igjen og igjen har vist at han får ting gjort. Sistnevnte punkt er en nærmest obligatorisk egenskap å trekke fram for presidentkandidater med guvernørerfaring.

Politisk blir Hickenlooper beskrevet som en progressiv demokrat, svøpt i et moderat ullteppe. Det moderate aspektet skiller ham foreløpig fra resten av 2020-demokratene. Colorado har vært en av de mest liberale statene i USA på cannabis, noe Hickenlooper selv var mot. Han sier hans syn på dette har endret seg over tid, og at han nå er mer positiv. Som guvernør i Colorado har han gjennomført noen av landets strengeste våpenlover og er sågar medlem av «Mayors against illegal guns», en gruppe ledet av blant andre Michael Bloomberg.

I sosiale saker er Hickenlooper liberal og progressiv, mens han er mer moderat i økonomiske spørsmål. Som guvernør har han forsøkt å blidgjøre både olje- og gassinteressene i staten, samt miljøforkjemperne. Han har innført strenge miljøreguleringer, som fremdeles gir gode muligheter for olje- og gassvirksomheter. Dette kan gjøre det vanskelig å bli nominert i et felt preget av mer bastante standpunkt på feltet, noe blant annet Washington-guvernør Jay Inslee nok vil gjøre et poeng av for å skille seg ut i det folksomme 2020-feltet.

På en debattscene kan Hickenlooper dog skryte av Colorado som den staten i USA med den femte laveste arbeidsledigheten, som samtidig ligger nær toppen i jobbskaping. Colorado har den femte beste økonomien av delstatene i USA. Hickenlooper er ikke å forstå som en anti-Trumper, men en som sannsynligvis vil sette fokus på samarbeid framfor stilstanden og kaoset i Washington, D.C. Han sier dog at han ikke er redd for å stå opp imot «bøllen Trump».

Slagordet? «Stand Tall». Du ser kunngjøringsvideoen til Hickenlooper her:

Du leser om de øvrige 2020-kandidatene her:

2020-kandidatene vurdert i kronologisk rekkefølge

Foto: Roy Barnett Jr. (CC BY-NC-ND 2.0)