Washington-guvernør Jay Inslee kunngjorde at han stiller som presidentkandidat fredag morgen. Han håper å skille seg ut som klimakandidaten i det demokratiske feltet.

Jay Robert Inslee, 69 på innsettelsesdagen i 2021, har vært guvernør av delstaten Washington siden 2013. Før den tid var han representant i Huset fra Washingtons 4. (1993-95) og 1. distrikt (1999-2012). Trebarnsfaren har utdanning innen økonomi fra University of Washington og juss fra Willamette University School of Law. Som representant i Huset fra 1999 til 2012 var han medlem av den moderate New Democrat Coalition (som du kan lese mer om her), noe som plasserer ham noe mer mot sentrum i Det demokratiske partiet enn majoriteten av demokratenes 2020-felt.

Som kongressmann satt Inslee et særlig fokus på kampen mot global oppvarming. Han har blant annet anklaget republikanere for å ha en «allergi» mot vitenskap og klimaforskere i forbindelse med klimaproblematikken.

Som guvernør har Inslee forpliktet Washington til å redusere delstatens klimagassutslipp. Klimaprofilen var en av grunnene til spekulasjonen om at Inslee skulle gå inn i Obama-administrasjonen som Obamas energiminister, men det ble med spekulasjonene.

Under Inslees ledelse har Washington tatt markante steg til venstre, og dette er noe han kommer til å skryte av. Demokratene har tatt over begge kamre i delstatsforsamlingen og har dermed en såkalt supermajoritet. Denne har de blant annet brukt til å innføre noen av de strengeste våpenlovene i landet gjennom folkeavstemninger. Inslee har også stoppet bruken av dødsstraff og saksøkt Trump-administrasjonen mange ganger – blant annet for innreiseforbudet.

Klimasaken trekkes fram som Inslee-kampanjens store fanesak i kunngjøringsvideoen: «I am the only candidate who will make defeating climate change our nation’s number one priority,» sier Inslee i videoen nedenfor. Slagordet, som Washington-guvernøren håper skal bidra til å bygge en grasrotkampanje: «This is Our Moment».

I et 2020-perspektiv virker det klokt av Inslee å fokusere såpass sterkt på klimasaken. Han er blant de mindre kjente kandidatene, og Inslee er avhengig av å bruke 2019 til å bygge en solid kampanje. Feltet er stort – Inslee er den 10. demokraten som formelt kunngjør sitt presidentkandidatur, i tillegg til de to som har opprettet en exploratory committee – og han er langt mindre kjent enn mange av utfordrerne.

Oppgaven framstår ikke like kompleks og utfordrende som kampen mot klimaendringene, men det er ikke langt unna.

Du leser om de øvrige 2020-kandidatene her:

2020-kandidatene vurdert i kronologisk rekkefølge

Foto: Office of the Governor (CC BY-ND 2.0)