Bernie Sanders stiller som presidentkandidat for andre gang. I 2016 lykkes han med å trekke Hillary Clinton og Det demokratiske partiet til venstre. Vil han lykkes i jakten på presidentnominasjonen i 2020?

Den uavhengige senatoren fra Vermont skapte overskrifter i 2016 da han overraskende ga den store forhåndsfavoritten, Hillary Clinton, langt tøffere kamp om nominasjonen enn noen hadde trodd. Han trakk både henne og partiet lenger til venstre. Helt siden den gang har Sanders stått høyt på listen over sannsynlige 2020-kandidater. Bernie er blant de fremste favorittene i følge både tidlige 2020-målinger og bettingmarkedene.

Sanders, som har representert Vermont i Senatet siden 2007, i Representantenes hus siden 1991 og som borgermester i Burlington før dette igjen, regnes som en av demokratenes mest progressive politikere. Såpass progressiv, faktisk, at han rent formelt sett ikke er en demokrat engang. Sanders var med å etablere fraksjonen Progressive Caucus i Kongressen, og har særlig gjort seg bemerket med sitt fokus på økonomisk ulikhet, sin gjentatte kritikk av store selskapers grådighet og systemet som legger til rette for det og sin evne til å nå ut til- og mobilisere velgere. Senatoren omtaler seg selv som en demokratisk sosialist, og har vektlagt et samfunn med flere muligheter for de som har minst. Sanders er forkjemper for gratis universitets- og høyskoleutdanning, en økning av den føderale minstelønnen fra dagens $7.25 dollar (ca. NOK 62) i timen til $15 (ca. NOK 125) i timen. I revolusjonen Sanders har tatt til orde for er helsepolitikk et av kjernepunktene. Han står bak «Medicare for All»-planen, og han er såpass toneangivende i partiet at de øvrige 2020-kandidatene også støtter den.

I 2016 valgkampen fikk Bernie Sanders kritikk for ikke å appellere til et bredt nok segment av velgerne. Mens han hadde sterk appell og mobiliseringskraft, særlig blant unge, slet han i kampen om blant annet de svarte velgerne mot Hillary Clinton. I opptakten til 2020-valgkampen har han også slitt med saker om at 2016-kampanjen hans ikke gjorde en god nok jobb med å hindre trakassering internt i organisasjonen.

Det som uansett er sikkert er at Sanders er en av de store forhåndsfavorittene til å kapre den demokratiske presidentnominasjonen. En av styrkene hans er den massive velger- og donordatabasen fra 2016. Han har solid grasrot-støtte og har evnen til å samle inn masse penger, og han skiller seg ut fra flere av utfordrerne med å ha talt venstresidens sak i flere tiår. Han er dog fire år eldre enn forrige gang – 79 år (!) på innsettelsesdagen i 2021 – og vil møte flere kandidater med en politisk plattform som minner om hans egen.

I 2016 var Bernie Sanders outsideren fra venstre som utfordret etablissementets ultimate insider. I 2020 er det mange flere som kjemper om oppmerksomheten med et lignende budskap. Men ingen har navnegjenkjennelsen Bernie har.

Du leser om de øvrige 2020-kandidatene her. Vi tar for oss Bernies 2020-sjanser i ukas utgave av podkasten 2020.

2020-kandidatene vurdert i kronologisk rekkefølge

Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0).