Mer

  Elizabeth Warren stiller i 2020

  Elizabeth Warren vurderte det i 2016 og gjør det omsider i 2020: Hun stiller som presidentkandidat.

  Massachusetts-senator Elizabeth Warren, 71 på innsettelsesdagen i 2021, har vært omtalt som en potensiell presidentkandidat helt siden hun vant senatsvalget i Massachusetts i 2012. Hun har vært en tydelig stemme på venstresiden i Det demokratiske partiet tilbake til tiden da Bernie Sanders var mest kjent for en lang filibuster-aktig tale. Det var den samme Sanders som grep muligheten i 2016 og som deretter appellerte til mange av velgerne som kunne støttet Warren. Warren holdt seg isteden på sidelinjen, og drev valgkamp for Hillary Clinton i innspurten. I 2020 har Warren bestemt seg for å hoppe i det, uavhengig av hva Sanders bestemmer seg for. Budskapet er noe av det samme, selv om Sanders ligger lengre til venstre i flere saker.

  Warren vil bli tidenes eldste nyvalgte president dersom hun skulle vinne, men først må nominasjonen sikres. Massachusetts-senatoren har gjort en karriere av å fronte middelklassens interesser, særlig i kampen mot Wall Street. Warren ønsker å legge flere restriksjoner på finanseliten, og i prosessen gjøre det lettere for små- og mellomstore bedrifter å etablere seg. Av yrke er hun tidligere jusprofessor og har vært foreleser ved University of Texas School of Law, University of Pennsylvania Law School og Harvard Law School.

  Warren har kun stemt det samme som Trump i 13,1 % av sakene hun har tatt stilling i hans tid, og det er kun en senator som kan vises til en lavere andel. Warren er samtidig en av president Donald Trumps mest utsatte og foretrukne hakkekyllinger. Trump har ved flere anledninger referert til Warren som “Pocahontas”, for å latterliggjøre hennes uttalte indianske aner på morssiden. I en over fem minutter lang kampanje-lignende video publisert i oktober 2018 forsøkte Warren gjennom en DNA-test å få en slutt på kontroversen. Det gikk ikke helt som hun hadde håpet, og saken kommer til å følge henne i 2020-valgkampen. Hun må imidlertid omtales som en av forhåndsfavorittene på demokratisk side, men det blir mange om beinet.

  Du leser om de øvrige 2020-kandidatene her:

  2020-kandidatene vurdert i kronologisk rekkefølge

  Foto: Tom Pierce.
  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også