Cory Booker har vært omtalt som en fremtidig presidentkandidat helt siden tiden som borgermester i Newark. Han prøver seg i 2020.

New Jersey-senator Cory Booker har sittet i Senatet siden 2013. Før den tid var han en profilert borgermester av Newark, New Jersey og vi har tidligere omtalt ham i forbindelse med «Street Fight» (2005), en av tidenes beste valgkampdokumentarer. Den omhandler borgermestervalget i Newark i 2004:

«Demokraten Cory Booker utfordrer den sittende demokratiske borgermesteren Sharpe James og hans politiske storbymaskin. Booker … fremstår som en ambisiøs og mediebevisst arbeidshest som gjør alt for å vinne i sitt andre forsøk på å kapre borgermestervervet. Filmen tar oss med på Bookers trange og rotete kontor i det lille valgkamplokalet i det han ringer (og ringer og ringer) for å be potensielle bidragsytere om økonomiske donasjoner, og vi følger ham i samtale med velgere, naboer og politiske motstandere.»

Booker har vært Rhodes-stipendiat ved Oxford, og har en bachelor i statsvitenskap, en master i sosiologi fra Stanford og er utdannet jurist ved Yale. Booker, 51 år på innsettelsesdagen i 2021, kan bli den andre svarte og den første ugifte presidenten siden Grover Cleveland, dersom han vinner nominasjonen og det påfølgende presidentvalget. (Han vil også kunne bli tidenes første president som er veganer).

Booker har vært et stjerneskudd innad i partiet i lang tid, og han har en imponerende historie å fortelle. Både når det gjelder familiebakgrunnen som etterkommer av slaver og slaveeiere, men også på grunn av reisen han selv har tatt, og jobben han gjorde i fattige Newark. Booker har i tillegg en egen evne til å skaffe seg positive presseskriver, eksemplifisert av snømåking for naboer i Newark, og ikke minst tilfellet der han reddet en kvinne ut av et brennende hus. Han holdt en godt profilert tale på demokratenes landsmøte i 2016, og har stemt mot Trump og hans politikk ved de fleste anledninger. Det er kun fire demokrater som kan vise til en lavere Trump-skåre (15,7 %) enn Booker i Senatet, men han er moderat i tonen og mer sentrumsorientert enn flere av utfordrerne.

Kritiske røster innad i partiet mener Booker er for vennlig overfor Wall Street. De trekker gjerne fram de positive ordene Booker hadde å si om Bain Capital i 2012-valgkampen, da Romney ble kritisert for sin Bain-fortid av Obama-kampanjen og dets allierte. Booker ville ikke spille det spillet, og trakk heller fram at det var mye positivt med denne erfaringen. Andre takler ikke idealismen og de svulstige ordene hans, og omtaler ham som en wannabe-Obama.

Med det sagt, så er det liten tvil om at Booker-kampanjen har finstudert Obamas vei til nominasjonen i 2008, både når det gjelder budskap og posisjonering. Han har muligheten til å favne bredt. Booker skiller seg foreløpig ut som en kandidat som ønsker å drive en positiv og optimistisk kampanje, til forskjell fra flere som fronter et mer anti-Trump budskap. Han snakker gjerne om ideene som grunnla nasjonen, og om idealene det er verdt å kjempe for. Kampanjen har ikke «Hope»-plakater, men det er ikke langt unna. «Rise» er foreløpig Bookers slagord.

Samlet sett peker dette i retning av en kandidat som har mulighet til å gjøre det godt i nominasjonskampen dersom han spiller kortene sine riktig.

Han kunngjorde kandidaturet slik:

Du leser om alle de andre 2020-kandidatene her.

Coverfoto: Sean Davis (CC BY-ND 2.0)