Mayor Pete har opprettet en «exploratory committee» og forbereder seg nå på å gjøre presidentkandidaturet offisielt.

Pete Buttigieg er navnet.

Borgermesteren av South Bend, Indiana (delstatens fjerde største by) er Afghanistan-veteran, utdannet ved Harvard, tidligere Rhodes-stipendiat ved Oxford og gift med ektemannen Chasten.

Han er ung – kun 39 på innsettelsesdagen i 2021 – omtaler seg selv som «a millennial Mayor», og har en imponerende bakgrunn. «Pete for America» – slik navnet på komiteen og nettsiden lyder – er et friskt pust i Det demokratiske partiet. Han føles likevel som en lettvekter sammenlignet med resten av feltet med 2020-håpefulle.

Buttigieg jobbet tre år for McKinsey and Company (2007-2010) etter studiene. Han ble valgt som borgermester i 2011 som 29-åring, og sikret seg gjenvalg med hele 80 % av stemmene (!) i 2015. Buttigieg sitter i jobben ut året og sikter nå mot Washington, D.C.

Han kommenterer Donald Trumps «Make America Great Again»-slagord på følgende måte i videoen overfor:

«The reality is there’s no going back, and there’s no such thing as ‘again’ in the real world. We can’t look for greatness in the past.»

Buttigieg markerte seg positivt i kampen om ledervervet i Demokratenes nasjonale komité tilbake i 2017 (#PickPete), men nådde ikke opp. Kampanjen var imidlertid et tegn på at vi kom til å høre mer fra borgermesteren.

Kritiske røster vil trekke fram at selv ikke Det demokratiske partiet anno 2020 er klar for en ung homofil borgermester fra en by i Indiana. Andre vil si dette kun handler om å posisjonere seg for en plass i en kommende demokratisk administrasjon.

Det er uansett liten tvil om at Buttigieg må markere seg tidlig og positivt dersom han skal ha noen som helst mulighet i kampen om den demokratiske nominasjonen. Han har ingen åpenbare partigrupperinger i ryggen, og han må samle inn mye penger. Kamala Harris samlet inn 1,5 millioner dollar fra 38.000 støttespillere i de første 24 timene av sin kampanje. Hvor mye sitter Buttigiegs komité igjen med etter en ukes tid?

Du leser mer om resten av 2020-feltet her.