New York-senatoren kunngjorde sin «exploratory committee» på The Late Show with Stephen Colbert tirsdag kveld. Hun sa samtidig at hun tok steget fordi hun kommer til å stille som president om ikke lenge.

Kirsten Gillibrand er en demokratisk senator fra New York som tok over setet til Hillary Clinton da hun stilte som presidentkandidat i 2008. Gillibrand representerte før den tid New Yorks 20. distrikt i Representantenes hus (2007-2009). Hun har en utdanning i asiatiske studier fra Darmouth College og juss fra UCLA School of Law. Som representant i Huset var hun medlem av den nokså konservative Blue Dog Coalition, som er den eneste grupperingen av relativt konservative demokrater i Huset. I Huset fikk hun gode skussmål fra blant annet NRA, delvis fordi hun stemte for et lovforslag som skulle redusere myndighetens tilgang til informasjon om våpeneiere. Gillibrand sto også til høyre for de fleste partifellene i innvandringsspørsmål. Hun stemte mot førerkort for udokumenterte, og for engelsk som nasjonalspråk. Når hun nå kunngjør sin exploratory committee er nettsiden også tilgjengelig på spansk.

Da Gillibrand ble senator beveget hun seg i en mer liberal og progressiv retning. I Huset representerte hun et av New Yorks mer konservative distrikt, men som senator for et relativt liberalt New York har hun endret posisjonering i en rekke saker. Hun var stille om «Don’t Ask, Don’t Tell» i Huset, men som senator var hun aktiv for å få den fjernet. I februar 2018 sa Gillibrand i TV-programmet «60 minutes» at hun skammet seg over hennes tidligere syn på innvandring og våpenlovgivning. Senatoren fra New York har vært en høylytt og aktiv motstander av Trump og hun stemte mot nærmest alle Trumps nominerte til ulike verv etter at han ble president. Gillibrand stemte mot blant annet nominasjonen av forsvarsminister Jim Mattis, justisminister Jeff Sessions og tidligere utenriksminister Rex Tillerson. Hun stemte kun «ja» til 14 av Trumps 114 nominerte, et tidlig tegn på hennes 2020-posisjonering.

Kritikere stempler Gillibrand som en opportunist som kun inntar posisjoner som gavner hennes politiske ambisjoner. Hennes rolle i tidligere senator Al Frankens (D-Minnesota) sorti fra Senatet trekkes samtidig fram som et eksempel på at hun ikke nøler med å kaste partifeller under bussen om det trengs. Kritikken ble ikke mindre da hun uttalte at Bill Clinton burde ha gått av som president på grunn av Lewinsky-skandlaen – og det til tross for at Clinton-paret var viktige – om ikke avgjørende – for at Gillibrand ble valgt som Hillary Clintons erstatter i Senatet. Begge sakene stammer fra #metoo-debatten, der Gillibrand har vært meget synlig. Kritikere og skeptikere risikerer imidlertid å undervurdere New York-senatoren. Gillibrand er en dyktig politiker som kan hevde seg i et bredt felt med kandidater.

Du finner vår oversikt over alle de ulike kandidatene i 2020-sirkuset her.

Foto: Third Way (CC BY-NC-ND 2.0)