Julián Castro posisjonerte seg for å bli Clintons visepresidentkandidat i 2016. Nå stiller han selv som presidentkandidat.

Julián Castro ledet bolig- og byutviklingsdepartementet (HUD) i andre halvdel av Barack Obamas presidentperiode (2014-2017). Han er tidligere borgermester av San Antonio (2009-2014), USAs 7. største by, og i 2012 holdt han keynote-talen på demokratenes landsmøte. Castro har dermed en konkret link til Obama, partiets mest populære skikkelse. Tvillingbroren Joaquín Castro – som er ett minutt yngre – er representant i Huset fra Texas’ 20. kongressdistrikt. Julián har en bachelorgrad i statsvitenskap og kommunikasjon fra Stanford University og er jurist fra Harvard Law School. I 2001 ble han valgt inn i San Antonio kommunestyre i en alder av 26, og var den yngste representanten i byens historie. Castro støttet Hillary Clinton i 2016, og gjorde sitt for å posisjonere seg som hennes visepresidentkandidat.

Kritiske røster mener 2020-kandidaturet til Castro i realiteten kun er en kampanje om å bli partiets visepresidentkandidat i 2020.

Før han kunngjorde sitt presidentkandidatur i San Antonio den 12. januar skrev han boken An Unlikely Journey: Waking up from My American Dream. Her skriver han mye om sin mexicanske familiebakgrunn, utfordringene i oppveksten med lite å rutte med, og mulighetene hans familie møtte i USA. Castro har vært sterkt kritisk til Trumps innvandringspolitikk, som han mener ikke er i tråd med den amerikanske drømmen. Han regnes for å være nokså moderat – selv om kunngjøringstalen ikke vitnet om det – og skiller seg ut i feltet med sin latinamerikanske bakgrunn. Castro har relativt lite erfaring sammenlignet med mange av de andre kandidatene, men har imidlertid ingen stemmehistorikk i Kongressen som kan brukes mot ham.

I solskinnet i San Antonio, der Castro ble introdusert av bror Joaquín og mor Rosie, gjorde han det klart at han ikke kommer til å motta donasjoner fra PACs av noe slag. «Not a dime!», som han sa det. Castro snakket videre om viktigheten av å kjempe for barnehage for alle («Pre K for the USA»), «Medicare for All», en «Green New Deal» og justisreform. Det er alle populære hjertesaker for demokrater om dagen, men Castro har ikke noe spesielt eierskap til noen av sakene. Enda.

Rent stilistisk sett så det helproft og velregissert ut, og talen var god. Men det er nå det starter.

Castro om utfordringene han står overfor i 2020-sirkuset:

«There are no frontrunners that are born here, but I’ve always believed that with big dreams and hard work, anything is possible in this country.»

Om innvandring og prioriteringer:

«Yeah, we have to have border security but there’s a smart and a humane way to do it. There’s no way in hell that caging babies is a smart or a good or a right way to do it. We say NO to building a wall and yes to building community.»

Jonas Vikingstad har bidratt til saken. Du leser mer om alle de som stiller i 2020 her.

Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)