Robert Muellers etterforskning av Trump-kampanjens mulige samarbeid med Russland under valget i 2016 tiltar i styrke og Nancy Pelosi er et stort steg nærmere en ny runde som Speaker i Representantenes hus. Fredagskaffen er servert!

Du abonnerer her. Vi setter stor pris på tips og innspill slik at vi kan forbedre kommende utgaver.

«If it looks like collusion, meets like collusion, and acts like collusion, then it probably is collusion.» – Jackie Speier (D-California, 14. distrikt).

«The case to me is, we just won the Super Bowl of midterms. In the history of the Super Bowl, no coach has been fired after the Gatorade’s been dumped on him. Let’s keep the person that got us here, but also, she’s just the most effective person.» – Eric Swalwell (D-California, 15. distrikt), om Nancy Pelosi.

Russland-etterforskningen intensiveres

Ifølge The New York Times skal en av Paul Manaforts advokater angivelig ha gitt Donald Trumps advokater innsyn i Manaforts diskusjoner med etterforskere fra FBI. Dette skal ha skjedd etter at Trumps tidligere valgkampsjef sa ja til å samarbeide med Robert Muellers team.

Dette er høyst uvanlig og skal ha ført til ytterligere spenninger mellom FBI og Det hvite hus. Enkelte spekulerer i om det kan være et forsøk på dobbeltspill fra Manaforts side – å få en benådning fra Trump, samtidig som han samarbeidet med Robert Mueller om å få en mildere dom. At Trumps advokatteam får tilgang på denne type informasjon vil være viktig i arbeidet med å forme Trumps forsvarsstrategi både juridisk og i media. I et intervju med The New York Post denne uken ville ikke Trump utelukke at det er en mulighet for at han vil benåde Manafort på et senere tidspunkt.

I starten av uken gikk FBIs etterforskere til det uvanlige skrittet å offentliggjøre at Manafort hadde brutt sin tilståelsesavtale fordi han ved flere anledning hadde løyet til etterforskerne. Nå risikerer 69 år gamle Manafort en dom som kan gi fengsel i minst 10 år.

Ifølge Axios er det flere tegn til at Muellers etterforskning er i ferd med å intensiveres.

En venn av tidligere Trump-rådgiver Roger Stone ved navn Jerome Corsi skal nærme seg enten en tilståelsesavtale eller en tiltale. Det samme skal gjelde mye omtalte Maria Butina, den angivelige russiske spionen og NRA-tilhengeren. Samtidig vurderer Ecuador å utlevere grunnleggeren av WikiLeaks Julian Assange, som har bodd på deres ambassade i London i flere år. Ifølge en artikkel i The Guardian skal Assange og Manafort ha hatt gjentatte møter på ambassaden mellom 2013 og 2016. De skal ha møttes kun måneder før WikiLeaks publiserte flere av Hillary Clintons stjålne e-poster.

Michael Cohen, som tidligere arbeidet som Trumps personlige advokat, innrømmet i en domstol torsdag at han hadde deltatt i forhandlinger om å bygge en større Trump-bygning i Moskva. Dette skal ha skjedd under valgkampen i 2016. Cohen innrømmet også å ha snakket med Trump om prosjektet ved flere enn tre anledninger og enkelte medlemmer av Trumps nære familie fikk også innsyn i planene. Videre hadde Cohen sagt ja til å reise til Moskva for å delta i møter. Disse avsløringene kom samtidig som Cohen sa seg skyldig i å ha løyet til Kongressen.

I forrige uke skal Trump ha levert sine skriftlige svar på Mueller-etterforskningens spørsmål. Den nye utviklingen i etterforskningen kommer på et dårlig tidspunkt for presidenten som har rettet hard skyts mot både Cohen og Robert Mueller.

Stadig flere demokrater beskriver dette som nye bevis for at det pågikk et samarbeid mellom Trumps valgkamp i 2016 og Russland. Blant annet skyldes dette de nye opplysningene om relasjonen mellom Assange og Manafort. De mener dette styrker anklagene om at Trumps kampanje var fullt klar over Russlands innblanding, selv om republikanerne fortsetter å benekte dette. Eric Swalwell (D-California, 15. distrikt), som er medlem i Husets etteretningskomité, kommenterte nylig at:

«It’s always smelled like collusion. It doesn’t smell less like collusion. It smells more.”

Når demokratene får flertallet i Representantenes hus i januar vil de etter all sannsynlighet gå gjennom flere vitnemål for å se etter sammenheng mellom WikiLeaks og Russland.

Senator Chris Coons (D-Connecticut) ble intervjuet på MSNBCs Morning Joe og benyttet anledningen til å anklage Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) for å beskytte Trump ved å blokkere en avstemning i Senatet. Hvis forslaget hadde blitt vedtatt ville det gitt Robert Muellers etterforskning beskyttelse mot innblanding fra Det hvite hus. Flere har tatt til orde for å verne etterforskningen etter at Trump denne måneden sparket justisminister Jeff Sessions. Som tidligere beskrevet hos AmerikanskPolitikk.no har hans midlertidige erstatter Matt Whitaker vært kritisk til Russland-etterforskningen.

Nancy Pelosi er et stort steg nærmere ny runde som Speaker

Onsdag avholdt den demokratiske fraksjonen i Representantenes hus en avstemning om nominasjonen til ledervervet i Representantenes hus. Som ventet vant Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt) avstemningen overlegent, men det er fortsatt en del utfordringer som gjenstår. Pelosi trenger fortsatt ytterligere 15 stemmer i Huset for å bli gjenvalgt som Speaker. Men det ser lovende ut; etter møtet var ferdig hadde Pelosi fått støtten til blant annet Stephen Lynch (D-Massachusetts, 8. distrikt) som tidligere har vært motstander av hennes Speaker-verv.

Det var ingen utfordrere til Pelosi under onsdagens avstemning, men på forhånd hadde Pelosi fått innvilget en voteringsendring slik at det var mulig for hennes motstandere å stemme nei til hennes kandidatur. Dette var viktig fordi flere av de nyvalgte demokratene gikk til valg på å stemme nei til Pelosi som leder. Nå kan de si til sine velgere at de stemte nei til hennes kandidatur, men støtte henne når det virkelig gjelder i januar. Avstemningen endte med 203 ja, 32 nei, tre blanke stemmer og en representant var ikke tilstede.

Videre vant Steny Hoyer (D-Maryland, 5. distrikt) og Jim Clyburn (D-South Carolina, 6. distrikt) avstemningene om vervene som Husets majoritetsleder og majoritetsinnpisker. Hvis deres kandidatur går gjennom i Huset vil de sammen med Pelosi returnere til vervene de hadde forrige gang demokratene hadde flertall i Representantenes hus.

Går alt som det skal for Pelosi vil hun bli den første politikeren siden Sam Rayburn (D-Texas, 4. distrikt) som returnerer som leder av Representantenes hus. Rayburn gjorde det på 50-tallet.

Den avgjørende avstemningen vil skje 3. januar, når hele Representantenes hus skal stemme. Pelosi vil trenge et flertall i hele Huset, og kan dermed kun miste 17 demokratiske stemmer.

Får Trump finansiert muren mot Mexico?

I et større intervju med Politico publisert på onsdag fortalte Trump at han er lei av å vente på å få tilsendt forslag om finansiering av muren mot Mexico. Det er kun noen få dager igjen til en mulig “shutdown” av den føderale staten hvis ikke man kommer til enighet om budsjett. Trump uttalte at han nå forventer å få et lovforslag som gir fem milliarder dollar i finansieringsstøtte til muren og hvis den ikke kommer har han ikke noe imot å gå for en “shutdown”. Fem milliarder vil kun dekke selve muren, og ikke kostnadene ved utstasjonerte grensevakter. Senator Chuck Schumer (D-New York) har sagt at han er villig til å godkjenne 1,6 milliarder dollar for muren. Trump er overbevist om at muren mot Mexico er en vinnersak for republikanerne:

«I don’t do anything … just for political gain. But I will tell you, politically speaking, that issue is a total winner. People look at the border, they look at the rush to the police, they look at the rock throwers and really hurting three people, three very brave border patrol folks — I think that it’s a tremendous issue, but much more importantly, is really needed. So we have to have border security.»

I et intervju med Washington Post samme dag sa han imidlertid at han hadde en backup plan som innebar mer fysisk sikkerhet ved grensen mot Mexico, hvis Kongressen ikke var villig til å gå med på finansieringsplanen. Det er usikkert hva utfallet vil bli, men kilder innad i Det republikanske partiet som Politico snakket med forventet at demokratene ville ønske å få til en avtale slik at de starter med blanke ark når ny sesjon starter i januar.

Trump på sin side uttalte at han ikke var villig til å inngå en større omforent avtale på innvandring med demokratene. På spørsmål om han ville omgjøre den juridiske statusen til udokumenterte innvandrere som kom til USA som barn, såkalte “Dreamers”, svarte Trump at han ville avvente å se hva utfallet i domstolene blir. Dersom Høyesterett avgjør at DACA-programmet er ulovlig vil Trump være villig til å få til en avtale på grensesikkerhet og mye annet.

Andre saker:

  • Republikaneren Cindy Hyde-Smith vant suppleringsvalget i Mississippi mot demokraten Mike Espy på tirsdag. Hyde-Smith blir den første kvinnen til å representere Mississippi i Senatet. Hun må stille til valg på nytt i 2020 fordi valget på tirsdag erstattet Thad Cochrans sete. Hyde-Smith er kontroversiell fordi hun i løpet av valgkampen uttalte at hun ville sittet på første rad under en offentlig henging hvis hun ble invitert. Hun fikk krass kritikk for sine uttalelser, men hevdet selv det var en (dårlig) spøk.
  • Ivanka Trump forsvarte sin bruk av en privat e-postkonto i et intervju med ABC News onsdag. Trump skal ha sendt hundrevis av e-poster til ansatte i Det hvite hus mens hun selv har vært rådgiver. Videre bedyret hun at det ikke var noen likhetstrekk med Hillary Clintons bruk av en privat e-postserver da hun var utenriksminister, en sak som fikk svært mye oppmerksomhet i 2016.
  • Jared Kushner ønsker angivelig å ansette en nær alliert som ansvarlig for innenrikspolitikken i Det hvite hus. Dette kontoret får relativt lite oppmerksomhet, men har stor innflytelse over Donald Trumps viktigste politiske agenda. Blant annet ble endringene i Obamas helsereform utarbeidet der. Kushner ønsker angivelig at Brooke Rollins skal få jobben. Rollins har tidligere arbeidet i Det hvite hus og for daværende guvernør i Texas, Rick Perry. Får Kushner det som han vil, vil det også føre til at han får mer innflytelse i vestfløyen i Det hvite hus.
  • Utenriksminister Mike Pompeo og forsvarsminister Jim Mattis støttet onsdag Trumps forsvar av Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman i en lukket høring i Senatet. De hevdet at det ikke er noen direkte sammenheng mellom bin Salman og drapet på Jamal Khashoggi. Det var ikke nok til å berolige senatorene i salen, som stilte spørsmål ved CIA-direktør Gina Haspels fravær fra høringen. Haspel var nylig i Saudi-Arabia for å etterforske drapet. Hun er også en av få som har hørt lydopptak av det brutale drapet på journalisten.

Grunnlovsspesial av AMPOLCAST med Washington Post-journalist

Washington Posts Lillian Cunningham er stemmen i podkastseriene «Presidential» og «Constitutional», som forteller historien om de amerikanske presidentene og den amerikanske grunnloven. Hun var nylig i Norge for å delta på lanseringen av Eidsvoll 1814s nye prosjekt «Founding Fathers across the Atlantic – History and Legacy in Norway and the USA,» hvor hun deltok på et arrangement sammen med vår egen Henrik Østensen Heldahl.

I den anledning huket vi henne inn i AMPOLCAST-studio for å snakke om et av Henriks favorittema: Det andre grunnlovstillegget og våpenpolitikk i USA. Du hører spesialen i det som finnes av podkastapper, og her.

God helg!