Vi har laget en oversikt over når valglokalene stenger og hva du bør følge med på i natt.

Vi har linket til offisielle valgresultater der disse finnes på delstatsnivå; ikke alle stater har det. Hvor offisielle resultater ikke finnes, er det linket til Politicos sider.

Midnatt

Nesten hele Indiana og ca. halve Kentucky stenger. Offisielle resultater vil nok ikke foreligge før alt er stengt kl 1, men ryktene vil sikkert gå.

Hva du bør følge med på:

Først og fremst senatsvalget i Indiana. Dersom dette erklæres tidlig for ett av partiene, kan det tyde på en god kveld for dem. I tillegg bør du følge med på kongressvalgene i Indianas 2. og 9. distrikt; dersom demokratene gjør det godt her, kan det bli en vond natt for republikanerne. I tillegg har vi selvsagt det svært jevne og opphausede 6. distriktet i Kentucky, der kongressmann Andy Barr (R) kjemper for sitt politiske liv.


Klokken 01:00

Georgia, South Carolina, Vermont og Virginia stenger, samt et hjørne av Indiana og resten av Kentucky. Nesten hele Florida, bortsett fra de nordvestlige delene og det aller meste av New Hampshire.

Hva du bør følge med på:

Her er det mye! Både guvernør- og senatsvalg i Florida ser ut til å bli jevne og det samme med guvernørvalget i Georgia, der Stacey Abrams (D) har en sjanse til å bli USAs første kvinnelige svarte guvernør. Florida har en drøss jevne seter i Huset, særlig interessante er de tungt latinske distriktene 26 og 27 – holder republikanerne begge, er det ikke sikkert det går så ille; andre utsatte republikanske distrikt er 6, 15, 16, 18 og 25. De har en mulighet til å ta tilbake #7, som de mistet i 2016. Samtidig bør du følge med på Georgias 6. og 7., der misnøye med Trump og de demografiske endringene kan gjøre valgene jevnere enn de var for bare to år siden.

I Vermont har vi den festlige situasjonen at den uavhengige sosialisten Bernie Sanders vil bli gjenvalgt med stort flertall, samtidig som det ligger an til at republikaneren Phil Scott vinner gjenvalg til guvernørjobben mot en transgenderaktivist. Merk at dersom Scott skulle ta under 50%, må valget av guvernør formelt gjøres av delstatsforsamlingen. De har alltid utpekt den med flest stemmer, uavhengig av parti. I New Hampshire er det spenning rundt både guvernørvervet og det åpne 1. kongressdistriktet; en republikansk seier i sistnevnte vil tegne vel for dem.

I Virginia er flere republikanske seter utsatt, i første rekke det 2., det 5. og det 7. Dersom samme parti vinner alle tre klart, kan man forberede seg på at det partiet får en god natt. Det 10. er trolig tapt, men dersom republikanerne allikevel holder det kan de faktisk berge flertallet i Huset. I South Carolina ryktes det at det 1. distriktet kan være utsatt, mens delstatsvalgene nå ser ut til å gå republikanernes vei.


Klokken 01:30

North Carolina, Ohio og West Virginia stenger.

Hva du bør følge med på:

North Carolina har tre interessante distrikt i Huset; nr. 2, 9 og 13. Dersom republikanerne taper alle er det trolig game over i Huset. I tillegg har delstaten noen veldig spennende folkeavstemninger og et høyesterettsvalg, men da er vi over i kategorien for spesielt interesserte.

Det mest spennende og viktige valget her, er imidlertid guvernørvalget i Ohio, mellom Richard Cordray (D) og justisminister Mike DeWine (R). Det har sett jevnt ut her lenge, og vinneren vil kunne ha stor innflytelse på både en av USAs viktigste vippestater frem mot 2020, samt ha en hånd på rattet i nytegningen av valgdistrikt. I tillegg er flere seter i Huset utsatte, alle republikanske: Distrikt 1, 10 og 14 er jevne, i tillegg blir omkamp i det 12., der republikanerne så vidt hold unna i et suppleringsvalg i august. Skulle demokratene dertil ta enten sete 7 og/eller 15 kan dette bli et blodbad nasjonalt.

Dernest kommer senatsvalget i West Virginia, der demokraten Joe Manchin er favoritt til gjenvalg, men hvor målingene ser ut til å ha tetnet litt. Her er det også et svært spennende valg i det åpne 3. distriktet.


Klokken 02:00

Nå stenger mange stater: Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Missouri, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee og nesten hele Texas unntatt El Paso. I tillegg de siste områdene av New Hampshire, størsteparten av North Dakota og den østlige halvdelen av South Dakota.

Hva du bør følge med på:

Den trolig beste sjansen for republikanerne til å øke sitt flertall i Senatet, kommer i North Dakota. Senator Heidi Heitkamp (D) har ligget etter kongressmann Kevin Cramer (R) på målingene og virker å ha akseptert nederlaget allerede. Selv om det er mulig at de offisielle resultatene ikke vil komme før resten av staten stenger kl. 3, vil det være massevis av lekkasjer omkring resultatet god tid i forveien. Det samme gjelder for South Dakota, der demokratene faktisk har en god sjanse til å ta guvernørvervet for første gang siden 70-tallet.

Den kanskje nest beste republikanske sjansen kommer i Missouri. Der kjemper senator Claire McCaskill (D) for sitt politiske liv mot justisminister Josh Hawley (R). Målingene er jevne, men med et lite overtak for Hawley, og McCaskill kan i tillegg ha skaffet seg et problem blant svarte velgere (som hun er helt avhengig av), etter at hun havnet i en feide med en svart delstatssenator.

Det har vært sagt og skrevet mye om senatsvalgene i særlig Texas, men også Tennessee. Den observante leser vil merke seg at jeg alltid har hatt Texas som trygt republikansk, uansett hypen rundt kongressmann Beto O’Rourkes (D) kandidatur. Ted Cruz (R) vil bli gjenvalgt – muligens med mindre margin enn han liker, men ikke desto mindre gjenvalgt. I Tennessee virker det som at kongresskvinne Marsha Blackburn (R) nå har samlet partiet og etablert en moderat, men klar ledelse på tidligere guvernør Phil Bredesen (D).

I Mississippis supppleringsvalg får vi trolig en ny runde, selv om den oppnevnte senator Cindy Hyde-Smith (R) har en teoretisk mulighet til å vinne alt i natt. I New Jersey virker republikanerne veldig oppglødde, men jeg tror den delstaten fortsatt er «fool’s gold» og utenfor deres rekkevidde.

Guvernørvalgene i Connecticut, Kansas, Maine, Oklahoma og kanskje Rhode Island har alle potensiale til å bli jevne og er således verdt å følge, selv om ingen av statene er spesielt viktige. Demokratene ser ut til å ta makten i vippestaten Michigan, mens republikanske guvernører vil bli gjenvalgt med store marginer i Maryland og Massachusetts. Guvernørvalgene sier oss uansett mindre om de nasjonale strømningene enn kongressvalgene.

Det er en rekke valg til Huset fra flere av disse statene; særlig interessant er det i Pennsylvania, der flere distrikter er fullstendig maltraktert av delstatens Høyesterett, og hvor republikanerne uansett ville slitt. Dersom ting går dårlig for dem i natt kan svært mange seter i denne delstaten ryke.

I New Jersey er det omtrent like ille, igjen mest pga. Trumps upopularitet. Her kan partiet stå igjen med null representanter dersom det går riktig dårlig i natt; se i første rekke på 3, 7 og 11. Distrikt 2 vil garantert gå demokratisk, men dersom også nr. 4 går, vil trolig alt ryke. Et annet interessant sete i er Maines 2. distrikt, der en ny valgordning kan gi demokratene seiren.

I Kansas kjemper republikanerne for å beholde både det 2. og det 3. setet, men begge kan ryke, dels pga. upopularitet med Trumps handelskrig med Kina, som har svekket eksportmarkedet for bøndene, og dels pga. kandidatkvalitet. Holder republikanerne begge, er det et godt tegn for dem. Det kan også fort gå med noen seter i Illinois, der Trump er mektig upop; både 6, 12, 13 og 14 er sårbare. Dessuten vil demokratene garantert erobre guvernørvervet i denne viktige staten og således kontrollere nytegningen i 2021.

Mange seter er utrygge i Michigan, hvor Trump vant med et nødskrik i 2016; både 1, 6, 7 og 8, dessuten det åpne nr. 11 er svært utrygge. Skulle nr. 2 også falle, vil dette bli riktig stygt for republikanerne. Her kommer demokratene trolig til å ta guvernørvervet også.

Til sist har republikanerne flere utrygge distrikt i Texas, men jeg tror de holder unna i de fleste av dem; faktisk har jeg bare en demokratisk gevinst av syv-åtte mulige. Går alle disse setene demokratisk, er imidlertid Huset tapt for republikanerne.


Klokken 02:30

Nå stenger valglokalene i Arkansas.

Hva du bør følge med på:

Det eneste interessante valget i denne delstaten er i det 2. kongressdistriktet, der kongressmann French Hill (R) ikke er helt trygg i sin kamp mot delstatsrepresentant Clarke Tucker (D).

Klokken 03:00

Nå stenger valglokalene i Arizona, Colorado, Louisiana, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, Wisconsin og Wyoming. I tillegg resten av North Dakota, den vestlige halvdelen av South Dakota og de aller vestligste deler av Texas.

Hva du bør følge med på:

Det viktigste valget i denne bolken er utvilsomt senatsvalget i Arizona. Kongressrepresentantene Kyrsten Sinema (D) og Martha McSally (R) har kjempet en svært jevn kamp om setet, som meget vel kan avgjøre om republikanerne får noen netto gevinst i Senatet i natt i det hele tatt. Mucho, mucho spenning her. Det er det derimot ikke i guvernørvalget, der Doug Ducey (R) er ventet å få greit gjenvalg; han kan faktisk dra McSally med seg til seier. I tillegg er det spenning rundt 2-3 kongressdistrikt og det ser ut til at demokratene vil erobre distrikt #2.

I tillegg er det litt spenning rundt senatsvalget i Wisconsin, men demokratene har ledet her hele veien og det ville være en liten sensasjon om republikanerne skulle ta dette setet. Større spenning er knyttet til guvernørvalget, der Scott Walker (R) kjemper mot utdanningsminister Tony Evers (D) for en tredje periode. To seter i Huset er også utsatt, særlig spenning er knyttet til det 1. distriktet, der Speaker Paul Ryan (R) nå gir seg.

Så er det en drøss andre guvernørembeter, hvor republikanerne stort sett er på defensiven; Colorado kommer trolig til å velge en demokrat igjen, det samme med Minnesota. Det ser ut som republikanerne mister guvernørjobben og kanskje også et kongressete i New Mexico (#2). Demokratene ser ut til å erobre kongressdistrikt i Colorado og i Minnesota, selv om de også kan tape et par i sistnevnte. I Minnesota er det også et spennende valg på justisminister, der begge partier ser ut til å ha nominert ganske så uspiselige kandidater. I Nebraska er det spenning rundt det 2. kongressdistriktet.

Til sist har vi giganten New York, der mange av republikanernes seter i Huset er utsatt; faktisk kan alle ni som republikanerne har i dag, gå med i dragsuget, selv om dette ikke er sannsynlig. I tillegg kan de tape makten i delstatssenatet, som de har hatt kontroll på i mange år ved hjelp av en fraksjon misfornøyde demokrater.


Klokken 04:00

Nå stenger de i Idaho, Iowa, Montana, Nevada og Utah.

Hva du bør følge med på:

Senatsvalgene i Montana og Nevada er de klart viktigste valgene her. Demokratene kjemper for senator Jon Tester (D) i Montana, mens republikanerne kjemper for senator Dean Heller (R) i Nevada. Begge har seriøse utfordrere og begge sliter med sitt forhold til Trump. Mat for Mons!

I tillegg er det jevne og spennende guvernørvalg i Iowa og Nevada, der demokratene har gode muligheter til å erobre to nye stater. Utah kommer til å sende tidligere presidentkandidat Mitt Romney (R) til Senatet, der det blir interessant å se om han får utrettet mye.

Til sist er det spenning knyttet til kongressvalget i Montanas eneste sete, samt tre av fire seter i Iowa, to av fire seter i Nevada og ett av fire seter i Utah. Idaho skal gå ganske så greit republikansk i alle valg.


Klokken 05:00

Nå stenger California, Hawaii, Oregon og Washington.

Hva du bør følge med på:

Det mest interessante, eller i det minste høytstående valget i denne tidssonen er til guvernørvervet i Oregon. Her har republikanerne en historisk sjanse til å erobre en stat de ikke har styrt siden slutten av 80-tallet, selv om den sittende guvernøren er svak favoritt til gjenvalg.

I Washington er det tre svært interessante kongressverv på valg i det 3., det 5. og det 8. distrikt, mens i Oregon er det noe spenning i det 5. distriktet. På Hawaii er det null av interesse, annet enn at det første distriktet kommer til å velge en demokrat så moderat at skrotvenstre vil skru seg i fistel for å stille motkandidat i 2020.

Så har vi rosinen i pølsen, California. Her utfordres senator Dianne Feinstein (D) av en partifelle, delstatssenator Kevin de Leon. Her er det tilregnelighet mot skrotvenstre og selv om Feinstein er favoritt, kan hennes krumspring i forbindelse med Kavanaugh-høringen ha vendt såpass mange republikanere mot henne at de vil stemme for de Leon på trass.

I guvernørvalget, vil den demokratiske viseguvernøren Gavin Newsom endelig innta den jobben han har siklet på i minst åtte år. Som leder av nasjonens suverent største stat vil han bli svært mektig og synlig, og dersom f.eks. senator Kamala Harris (D) brenner seg mot Trump i 2020, kan det være duket for Gavin i 2024.

I tillegg har California en drøss seter i Kongressen som på papiret skal være svært jevne. De vil trolig erobre det 49. distriktet, mens det er svært jevnt i seks andre. Bare ett av de seks er åpne, så flere representanter står i fare for ikke å få gjenvalg i natt.


Klokken 06:00

Alaska stenger. Dvs. de ytterste øyene mot Russland stenger kl 07:00, så offisielle resultater kommer antagelig ikke før.

Hva du bør følge med på:

Her er det stor spenning rundt guvernørvalget. Den sittende, uavhengige guvernøren Bill Walker har innsett at han ikke vi bli gjenvalgt og har i siste liten trukket seg og anbefalt sine velgere å stemme på demokraten Mark Begich. Det er et stort spørsmål hvor mange av dem som kommer til å gjøre det; i tillegg hadde flere tusen velgere alt sendt inn sine forhåndsstemmer da Walker kom med sin kunngjøring. Valgmyndighetene har gjort det klart at stemmer for Walker vil blit telt opp på vanlig vis, siden han forblir på stemeseddelen. Alaska er, delvis på grunn av splittelsen mellom uavhengige og demokrater og delvis på grunn av sin konservative legning kanskje den beste muligheten republikanerne har til å erobre en delstat. I tillegg er det spenning knyttet til kongressvalget.


I tillegg til alle disse valgene er det selvsagt stor spenning knyttet til valg på en rekke delstatsforsamlinger i natt, der det jevnt over ligger an til at demokratene kan få flertall i mange av dem. Dertil kommer alle folkeavstemningene rundt om, først og fremst om utvidelser av Medicareordningen under Obamacare, der delstatene «får» penger fra den føderale staten mot å stille matchende bevilgninger. Det kan fort vise seg å bli dyrt.

Uansett – Sirkuset ruller videre mot 2020!

Bilder: Element5 Digital.