Det har vært en innholdsrik og turbulent uke i amerikansk politikk. Brevbomber i posten til demokratiske politikere, etterspillet etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi og migrasjonsstrømmen fra Mellom-Amerika er de mest omtalte sakene. Onsdag ble det altså funnet eksplosiver sendt til Bill og Hillary Clinton, og flere sentrale demokratiske politikere er gjenstand for lignende trusler. I tillegg er det litt over en uke igjen til mellomvalget! Fredagskaffen er servert.

Du abonnerer her. Vi setter stor pris på tips og innspill slik at vi kan forbedre kommende utgaver.

Sitater

“Look, it’s the media’s doing what the media does, which is any narrative that they can twist against Trump, they will do so.”– Senator Ted Cruz (R-Texas) fikk drahjelp av president Donald Trump i Texas denne uken. Han fikk dermed mange spørsmål om sin tidligere kritikk av Trump.

“We had our little difficulties. But, actually, if you remember in the beginning, it was a love fest, then it got nasty. And then it ended, and I’ll tell you what: Nobody has helped me more.” – Donald Trump om Ted Cruz, på et valgkamparrangement i Texas mandag.

«The Democrats don’t care what their extremist immigration agenda will do to your neighborhoods or your hospitals or your schools. They don’t care that the mass illegal immigration will totally bankrupt our country.» – Donald Trump om migrasjonsstrømmen fra Mellom-Amerika.

“They had a very bad original concept, it was carried out poorly and the cover up was the worst in the history of cover-ups, very simple.” – Donald Trump om Saudi Arabias håndtering av drapet på journalisten Jamal Khashoggi.

Nyheter

Flere sentrale demokratiske politikere og Trump-kritikere har mottatt brevbomber

Amerikanske myndigheter etterforsker en rekke tilfeller hvor eksplosiver er blitt sendt til sentrale demokratiske politikere og andre tilknyttet partiet. President Trump har iverksatt en føderal etterforskning av saken, og har uttalt at slike trusler ikke hører hjemme i USA. Presidentens kritikere mener det er på sin plass at Trump tar et større ansvar for den opphetede politiske debatten i det amerikanske ordskiftet. Det er ikke rapportert om skader eller dødsfall som følge av eksplosivene.

Disse er rammet: George Soros, Bill og Hillary Clinton, Barack og Michelle Obama, CNN, John Brennan, Eric Holder, Debbie Wasserman Schultz, Rep. Maxine Waters, Robert De Niro og Joe Biden. Felles for dem alle er at de har vært sterke kritikere av Trump-administrasjonen. Torsdag morgen slo Det hvite hus tilbake mot anklagene om at det er personer på høyresiden som kan stå bak angrepene og at disse kan være motivert av Trumps retorikk. Trump-administrasjonen kritiserte medias dekningen av saken og hevdet at lignende trusler mot republikanske politikere ikke fikk samme oppmerksomhet, skriver Politico.

Pressetalskvinne i Det hvite hus, Sarah Huckabee Sanders sa blant annet til Fox News:

«I think it is absolutely disgraceful that one of the first public statements we heard from CNN yesterday was to put the blame and responsibility of this despicable act on the president and on me personally.”

Hvem som er avsenderen av pakkene er ennå uklart. Føderale myndigheters etterforskning peker i retning av at bombene som er mottatt denne uken er sendt fra Florida, skriver The New York Times. Alle pakkene som har blitt oppdaget har hatt Debbie Wasserman Schultz som returadresse. Schultz er tidligere leder av Democratic National Committee og representerer i dag Floridas 23. kongressdistrikt.

CNN mottok en av brevbombene, men Trump har allerede gjenopptatt kritikken mot selskapet:

Karavanen med migranter fra Mellom-Amerika

Donald Trump har de siste dagene fortsatt angrepene mot karavanen av migranter fra Honduras, El Salvador og Guatemala som er på vei mot USA. Han har hevdet at blant menneskene i karavanen finnes det også flere med bakgrunn fra Midtøsten. På mandag beskrev Trump dette som en nasjonal krise.

Flere konservative har i media gjort forsøk på å knytte karavanen til terrorisme. Samtidig har flere republikanske kandidater til Kongressen fokusert på saker og utspill som går på fremmedfrykt, terrorisme og migrasjon i forkant av valget. Ifølge The New York Times er dette en del av den republikanske strategien frem mot 6. november. Tidligere denne måneden nemlig fikk Det hvite hus tilgang på meningsmålinger som viste at bekjempelse av ulovlig innvandring og beskyttelse av landegrensene og grensevakter er blant de viktigste sakene for velgere i kongressdistrikter som var jevne ved valget i 2016, skriver Politico. Mer om dette i ukens AMPOLCAST!

Drapet på Jamal Khashoggi

På et møte i Det ovale kontor tirsdag omtalte president Trump drapet på journalisten Jamal Khashoggi og de påfølgende forklaringene fra Saudi Arabia som “the worst cover-up ever”.

Nærmest for hver dag som har gått siden Khashoggi forsvant har det kommet frem nye opplysninger om hva som skjedde under hans besøk i det Saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Etter spørsmål fra journalister om hvordan drapet vil påvirke USAs forhold til Saudi Arabia svarte Trump at det er opp til Kongressen å bestemme hvordan dette skal håndteres videre.

«Congress has some very strong ideas, both ways. I’ve been told by certain senators, we want that investment to keep coming, at the same time, that doesn’t mean that they’re not going to do something. There has to be some kind of retribution. There has to be, no matter what you do.»

Trumps siste uttalelser står i sterk kontrast til de første kommentarene han ga etter nyheten om drapet. Da understreket han at han trodde på kronprins bin Salmans forklaring om at det var trolig “rogue agents” som sto bak drapet, og ikke styresmaktene i Saudi Arabia.

I et sjeldent intervju med CNN uttalte seniorrådgiver Jared Kushner mandag at han hadde gitt bin Salman råd om å være så åpen så mulig vedrørende etterforskningen av Khashoggis død. Kushner har fått mye kritikk for å ha pleiet et nært forhold til Saudi Arabias kronprins siden 2017 og for å være for lite kritisk til utviklingen i Saudi Arabia under bin Salmans regime. Kushner la til at Trump-administrasjonen fortsatt arbeider med å innhente alle fakta i Khashoggi-saken og slo fast at eventuelle sanksjoner måtte balanseres med tanke på USAs interesser i regionen.

Mulige endringer i transpersoners juridiske status

Donald Trump uttalte mandag at administrasjonen vurderer å endre transpersoners juridiske status og rettigheter. Hva som blir utfallet kan påvirke 1,4 millioner amerikanere som har en annen kjønnsidentitet enn den de ble født med. Dette anses av mange som et angrep på transpersoners rettigheter. Innad i Trump-administrasjonen pågår det nå en debatt om hvordan man skal definere en persons kjønn. De som ønsker endringer vil at det er det kjønnet man fødes som skal gjelde, skriver The Washington Post. Helsedepartementet har ønsket denne forandringen lenge og målet er at flere departementer skal følge etter.

Ennå er det uklart om denne endringen vil bli innført og om det er nok støtte for forslaget. Hvis det skulle bli gjennomført vil konsekvensene bli alvorlige for transpersoner. Ens kjønnsidentitet, den personlige oppfatningen om hvilket kjønn man har, vil dermed ikke kunne være grunnlag for beskyttelse mot kjønnsdiskriminering. Det vil kun være det biologiske kjønnet som vil kunne beskyttes. Det innebærer med andre ord at den føderale staten anser at en transpersons kjønn vil være bestemt fra fødsel og at man ikke skal ta hensyn til kjønnsidentitet.

Andre saker:

  • Høyesterett avviste mandag kveld en kjennelse fra en føderal domstol som krevde at handelsminister Wilbur Ross måtte svare på spørsmål i et søksmål han har mottatt fra 18 delstater. Bakgrunnen for søksmålet er at Ross ønsker å legge til et spørsmål om statsborgerskap i folketellingen for 2020. Delstatene frykter at dette spørsmålet vil føre til at lovlige og ulovlige innvandrere ikke vil delta i folketellingen, som blant annet brukes til å bestemme hvor mange valgdistrikter delstatene får, skriver Axios.
  • Finansminister Steven Mnuchin møtte mandag Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman i Riyadh, dagen før omdiskuterte Saudi Future Investment Initiative Conference. Mnuchin vil i likhet med flere selskaper og politikere boikotte konferansen i lys av drapet på journalisten Jamal Khashoggi. Samtidig viser møtet med bin Salman at det bilaterale forholdet til Saudi Arabia fortsatt er svært viktig for USA.
  • Denne uken beskrev president Trump for første gang seg selv om en nasjonalist. Dette skjedde på et valgkamparrangement i Houston sammen med senator Ted Cruz (R-Texas). «You know what a globalist is, right? [Boos.] … A globalist is a person that wants the globe to do well — frankly, not caring about our country so much. And you know what? We can’t have that. You know, they have a word — it sort of became old-fashioned. It’s called a ‘nationalist.’ … We’re not supposed to use that word. You know what I am? I’m a nationalist. OK? I’m a nationalist.»

VALGSNACKS!

Sidene med meningsmålinger for valg til Senatet, Huset og guvernørene er oppdatert pr. torsdag kveld.

Ellers – Alaskas uavhengige guvernør Bill Walker kunngjorde fredag at han ikke ville drive valgkamp mer, og at han ville støtte den demokratiske kandidaten, tidligere senator Mark Begich. Dette for å forhindre at den konservative, republikanske delstatssenatoren Mark Dunleavy skal vinne med sentrum/venstre-stemmene splittet. Et tomannsrace mellom Begich og Dunleavy har potensiale for å bli jevnt.

AMPOLCAST: Hovedlinjene i valgkampinnspurten

Med mindre enn to uker igjen til mellomvalget snakker AMPOLCAST om noen av fellesnevnerne i valgene Henrik, Vårin og Are følger tett i innspurten. En av disse er senatsvalget i Arizona, som de kommer nærmere inn på. Det, samt ny konkurranse (!) og ikke minst ukas anbefalinger! Med AmerikanskPolitikk.nos Henrik Heldahl (@HenrikHeldahl), Vårin Alme (@VarinAlme) og Are Tågvold Flaten (@AreFlaten).

Finnes i det som finnes av podkastapper, og her.

UKENS KLIPP

UKENS ANBEFALINGER

AMPOLCAST-lyttere har allerede fått med seg disse anbefalingene, men her er Vårin, Henrik og Ares anbefalinger denne uken:

    • Vårin: “‘Voter Suppression Tactics in the Age of Trump’, av Jelani Cobb. Meget aktuell lesning i innspurten.
    • Are: “To valgvaker og en valgsending: Valgkvelden, natten og morgenen derpå kommenterer jeg mellomvalget på TV2 sammen med blant annet Hans Olav Lahlum. Når det gjelder valgvaker i Oslo, så stiller Vårin på Kulturhuset hos Tankesmien Agenda, mens Henrik stiller på Brygg med foredrag og kommentering for Morgenbladet. Details: facebook.com/amerikanskpolitikk/events
    • Henrik: “Dave Weigels nyhetsbrev, The Trailer. Nyhetsbrevet til Twitter-kongen og valgkampfareren Dave Weigel (Washington Post) tar for seg det som skjer på valgkampstien rundt omkring i landet. Mange gode detaljer fra mellomvalget, og også om hva de potensielle presidentkandidatene driver med. Anbefales for nerder.

LANGLESNING TIL HELGEN

Nine Kinds of Races That Will Decide the Fate of the House (The Cook Political Report)

David Wasserman hos The Cook Political Report har skrevet en interessant analyse av ni ulike typene valg han mener vil avgjøre hvem som får flertall i Representantenes Hus.

“I’ve identified nine types of races that will decide the House’s fate. The battleground has expanded since August and spans many different slices of America — from the professional suburbs of Los Angeles to the coalfields of southern West Virginia.”

How to you solve a problem like Hillary? (Politico)

En interessant artikkel om Hillary Clintons rolle i dagens politiske klima med noen spekulasjoner om hva hun vil gjøre fremover.

“She’s a lion in winter,” said Steve Bannon, the former White House chief strategist. “Not only is she running, she should run. In the Democratic Party, the question is can anybody throw a punch or take a punch, and one thing we know about Hillary Clinton is she can take a punch.”

How 2018 became the “Year of the black progressive” (Politico)

Et rekordantall svarte afro- amerikanere stiller til valg på statlig nivå denne høsten og flere er allerede nevnt som mulige kandidater til presidentvalget i 2020. Hvorfor så mange og hvorfor nå? Politico ser på mulige forklaringer. Leseverdig og interessant.

Nikki Haley is the GOP’s best chance to win in 2020 (Politico)

Mange fikk med seg den nokså overraskende avgangen til tidligere FN ambassadør/spesialutsending for USA, Nikki Haley, 9. Oktober i år. Kan hun være en mulig presidentkandidat i 2020 for det republikanske partiet? Politico undersøker saken og tar en nærmere titt på nettopp hvorfor hun kan være den perfekte kandidat.

God helg!