Det har vært en nokså rolig uke i Washington, men det er kun 18 dager igjen til mellomvalget… Fredagskaffen er servert.

Du abonnerer her. Vi setter stor pris på tips og innspill slik at vi kan forbedre kommende utgaver.

«Who Cares?» – President Donald Trumps svar til en journalist som spurte Trump om hans reaksjon på Elizabeth Warrens DNA-test.

«I like the Saudis; they are very nice. I make a lot of money with them. They buy all sorts of my stuff — all kinds of toys from Trump. They pay me millions and hundreds of millions.» — Donald Trump, i juli 2015

«For the record, I have no financial interests in Saudi Arabia (or Russia, for that matter). Any suggestion that I have is just more fake news (of which there is plenty)!» — Donald Trump, 16. oktober 2018.

NYHETER

Ifølge FiveThirtyEights modell har demokratene en 5/6 sjanse (84,4 %) til å ta over Huset i høst. Demokratenes har en 1/5 sjanse (20,3 %) til å ta over flertallet i Senatet.

Elizabeth Warrens 2020-test

Denne uken kunngjorde senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) resultatet fra en DNA-test. Bakgrunnen for det hele kan spores tilbake til senats-valgkampen i 2012, der det kom frem at Warren hadde registrert seg som en etnisk minoritet i Association of American Law Schools (AALS) i 1986. Harvard Law School regnet også Warren som “a women of color” da hun arbeidet der. Allerede i 2012 ble det fra republikansk side spekulert i om Warren brukte dette for å fremme sin egen karriere. Denne spekulasjonen ble dog avvist av Warrens tidligere arbeidsgivere. I sin egen selvbiografi fra 2014 insisterte Warren på at hun ikke hadde fått noen fortrinn på grunn av dette.

Donald Trump har plukket opp kontroversen fra 2012. Trump har utallige ganger referert til Warren som “Pocahontas”, for å gjøre narr av Warrens historie om familiebakgrunnen. Under et valgkampmøte i Kansas for en stund tilbake sa presidenten at han sannsynligvis hadde mer urbefolkningsblod i sine årer, “(…) and i have none”. Trumps pressetalskvinne, Sarah Huckabee Sanders, uttalte at Warren aktivt hadde løyet om sin opprinnelse for å få bedre jobber. Warren har flere ganger uttalt at kommentarene fra Trump er både sårende og rasistiske. Donald Trump utfordret blant annet Elizabeth Warren til å ta en DNA-test for å bevise at hun snakket sant om sin herkomst. Han sa han ville donere en million dollar til en frivillig organisasjon som Warren kunne velge selv, dersom hun gjorde dette.

Denne uken ble det klart at Warren hadde tatt en slik DNA-test som ser ut til å bekrefte hennes oppveksthistorie. Testen viser at Warren slekter med den amerikanske urbefolkningen mellom seks og ti generasjoner tilbake, noe som gjør hun mellom 1/64 og 1/1024 amerikansk urkvinne. Formålet er å fjerne enhver tvil om hennes bakgrunn og opprinnelse, slik at dette ikke skal ødelegge for henne om hun velger å stille som president i 2020. Da presidenten ble konfrontert med dette svarte han enkelt “Who cares?”. Og på spørsmål om han kom til å ære sitt løfte om donasjonen på en million dollar svarte han “I didn’t say that”. Trump mener at Warren burde unnskylde til nasjonen for hennes løgn. På Twitter skrev Warren at hun ønsket pengene donert til National Indigenous Women’s Resource Center (NIWRC) som er en organisasjon som skal jobber for å beskytte urbefolkningskvinner fra vold.

DNA-testen har ikke nødvendigvis hatt den ønskede effekten for Warren. The Cherokee Nation skrev om testen at den var ubrukelig for å fastsette stammetilhørighet, og at testen var upassende. Warren reagerte på Twitter der hun skrev at hovedpoenget ikke var hennes herkomst, men at den ikke har blitt brukt for å fremme sin egen karriere, som det har blitt insinuert.

Warren regnes for å være en høyst sannsynlig presidentkandidat i den kommende nominasjonskampen. Det er smart å prøve å få denne kontorversen ut av verden på et såpass tidlig tidspunkt, men det virker ikke som hun hadde regnet helt med den reaksjonen hun har fått.

Hva skjedde med Khashoggi, og hva skjer nå?

Forsvinningen og det tilsynelatende attentatet på den Saudi-Arabiske dissidenten Jamal Khashoggi i et Saudi-arabisk konsulatet i Tyrkia har skapt sterke reaksjoner. Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) truet på Fox News å “sanksjonere helvette” ut av Saudi-Arabia. Graham har sagt at Saudi-Arabia’s kronprins, Mohammed bin Salman, i praksis har myrdet Khashoggi. Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) var ikke like krass, og mente man måtte vente å se hva som kom ut av den tyrkisk-ledede etterforskningen før man kunne konkludere. Senatets minoritetsleder Charles Schumer (D-New York) kalte forsvinningen forkastelig og sa at “reformister ikke dreper sine politiske motstandere.”

President Trumps reaksjon har vært alt annet en klar og tydelig.

På Twitter har han skrevet at han har snakket med kongen av Saudi-Arabia som angivelig ikke skal ha noe kjennskap til saken og at de arbeider med tyrkiske myndigheter for å finne svaret på hva som har skjedd, og at Trump ville sende sin utenriksminister, Mike Pompeo, til Tyrkia. Trump har hintet til “alvorlige følger” om det skulle vise seg at den saudiske kongefamilien hadde noe med forsvinningen å gjøre. Presidenten har også lansert teorier om hva som kan ha skjedd. Han har også sammenlignet beskyldningene mot kronprinsen med beskyldningene mot høyesterettsdommer Brett Kavanaugh, fordi man “dømmer” uten bevis.

Hvilken straff kan kongedømmet vente seg om det skulle vise seg at beskyldningene stemmer? Vel, det er ikke sikkert de kan vente seg noen straff, hvis vi skal tro presidenten selv. Trump har vektlagt viktigheten av USAs allianse med Saudi-Arabia og at sanksjoner mot kongedømmet kan føre til et brudd i avtale om våpenhandel mellom de to landene. Dette, mener Trump, kan skade amerikanske bedrifter og arbeidsplasser. Trump frykter at Saudi-Arabia skal samarbeide med Kina eller Russland, fremfor USA om sanksjoner skulle bli aktuelt.

Det virker imidlertid som om bevisene i saken krever en eller annen form for reaksjon fra Trump. Men, we’ll see what happens.

Her er den siste artikkelen Khashoggi skrev for Washington Post før han ble drept.

Andre saker:

  • Jim Mattis ut? Det har denne uken blitt spekulert i om forsvarsminister Jim Mattis er den neste fra Trump-administrasjonen som må ta hatten sin å gå. Spekulasjonene har kommet etter presidenten kalte Mattis for en demokrat i et intervju med CBS. Under intervjuet sa presidenten at Mattis kanskje kom til å forlate stillingen, men at alle jo må det en dag. Mattis sier han aldri har registrert seg for noe politisk parti, og at hans avgang og stilling aldri har blitt diskutert.
  • På torsdag avholdt Donald Trump et valgkamparrangement i Montana. Han var i Montana blant annet for å gi støtte til representant i Huset, Greg Gianforte (R-Montana), som møter demokraten Kathleen Williams. Gianforte er en kontroversiell politiker og laget overskrifter da han angrep The Guaradian journalisten Ben Jacobs. Gianforte ble dømt til blant annet 40 dagers samfunnstjeneste og 20 timer med sinnemestringskurs. På valgkamparrangementet i Montana denne uken hyllet han Gianforte: «Any guy that can do a body slam, he’s my kind of — he’s my guy», sa presidenten. Trump mente at slike handlinger faktisk gir Gianforte en fordel blant velgerne i en stat som Montana. Kanskje han har rett?
  • Den konservative republikanske representanten Mark Meadows (R-North Carolina, 11. distrikt) mener visejustisminister Rod Rosenstein må gå av umiddelbart. Meadows mener Rosenstein har vært nølende og for tilbakeholden. Meadows reagerer blant annet på at Rosenstein ikke har vært imøtekommende nok med Kongressen. Dette viser at Trumps mest konservative støttespillere i Kongressen ønsker å ta et strengere standpunkt mot justisdepartementet, særlig knyttet til Russland-saken.

VALGSNACKS!

Sidene med meningsmålinger for valg til Senatet, Huset og guvernørene er oppdatert per torsdag kveld.

Kun 18 dager igjen til mellomvalget nå…

VÅRE SAKER I UKEN SOM GIKK

Denne uken har vi hatt med oss bokaktuelle Thor Steinhovden som snakker om sin bok “Det amerikanske marerittet” i AMPOLCAST. Han snakker om sin fascinasjon for amerikansk politikk og om hvordan det står til med den amerikanske drømmen. Du finner podkasten i det som finnes av podkastapper.

Jonas Vikingstad har denne uken skrevet om endringen i demokratenes ordning med superdelegater, som trår i kraft under nominasjonskampen i 2020. Ordningen med superdelegater har vært under krass kritikk siden nominasjonen av Hillary Clinton i 2016, der blant annet Bernie Sanders og hans støttespillere mener ordningen favoriserte Clinton.

UKENS KLIPP

Årets beste angrepsreklame?

UKENS ANBEFALINGER

AMPOLCAST-lyttere har allerede fått med seg disse anbefalingene, men her er Vårin, Henrik og Ares anbefalinger denne uken:

    • Vårin: “I tillegg til Thor Steinhovdens Det amerikanske marerittet anbefaler jeg en artikkel fra The New Yorker fra januar, som er helt fornøyelig, og som anbefales på det sterkeste, ‘Lessons from the Election of 1968’, skrevet av Louis Menand.
    • Are: “Jeg glemte det i forrige uke, men: Karoline Heiens langleser på AmerikanskPolitikk.no om “katastrofer og politiske fallgruver”! Veldig aktuell.”
    • Henrik: Jeg anbefaler nettsiden opensecrets.org. Her har folket fra den uavhengige gruppen Center for Responsive Politics gravd opp all relevant informasjon som har blitt rapportert til Federal Election Commission om pengebruk i amerikansk politikk. Her kan man lese om hvem lobbygrupper donerer til, og hvor mye; hvor mye penger kandidater og gruppene som støtter dem bruker, og mye mer.”

LANGLESNING TIL HELGEN

I The New York Times skriver Frank Bruni godt om at også geografien legger føringer på ulike politiske kamper i mellomvalget i november:

It’s not all about Trump (The New York Times)

I Politico Magazine denne uken skriver Michael Kruse om et tema som både demokratiske og republikanske velgere faktisk kan enes om i delstaten Pennsylvania, med fokus på byen Philadelphia; det amerikanske helsesystemet er ikke godt nok:

The Great American Healthcare Panic (Politico Magazine)

35/50!

AmerikanskPolitikk.no er en reklamefri og uavhengig nettside som nå kan skilte med 35 månedlige bidragsytere via Patreon.com/ampol! Det er veldig motiverende! Får vi med oss én støttespiller for hver av USAs 50 stater inviterer vi til en ny livesending av AMPOLCAST. Vi er godt over halvveis!

Prinsippet er veldig enkelt: Støtt oss med noen få dollar i måneden, så sender vi deg AMPOL-merch og gir deg tilgang til Slack-forumet vårt og eksklusive AMPOLCAST-episoder! Med mer…

God helg!