Mer

  «October surprise!» Hvorfor skjer det alltid så mye i oktober?

  Store politiske nyheter har en tendens til å komme i oktober. Fram med popcornet!

  En oktoberoverraskelse er betegnelsen gitt til en overraskende og potensielt betydningsfull hendelse som finner sted i valgkampens siste fase. Ikke nødvendigvis i oktober, men med valgdag den første tirsdagen i november skjer det ofte i oktober. Nærheten til valgdagen fører gjerne til ekstra stor mediedekning og snakk om at hendelsen kan endre eller sementere valgutfallet.

  Mens det finnes mange eldre eksempler på oktoberoverraskelser, ble begrepet først popularisert under presidentvalget i 1980 mellom Ronald Reagan og sittende president Jimmy Carter. Kampanjen til den tidligere California-guvernøren fryktet at Carter ville bli reddet av en oktoberoverraskelse, for eksempel i form av en frigjørelse av amerikanske gisler som hadde blitt tatt til fange under den iranske revolusjonen i 1979. Begrepet spreddes raskt fra kampanjen til ulike medier og har siden blitt en fast del av den politiske sjargongen. Uroen viste seg å være ubegrunnet da Iran i en uttalelse kunngjorde at de ikke ville frigjøre gislene før etter valget. Til slutt ble de frigjort kun minutter etter Reagans innsettelse – grunnlaget for en konspirasjonsteori om en avtale mellom Reagan og Iran.

  Løgner, fyllekjøring og ufinheter

  Richard Nixon, oktoberoverraskelsens Angus MacGyver, fikk i 1972 sin nasjonale sikkerhetsrådgiver Henry Kissinger til å erklære at «peace is at hand» i Vietnam. Dette økte Nixons ledelse over den allerede fortapte George McGovern. At forholdene rundt forhandlingsbordet med Nord- og Sør-Vietnam var iskalde stoppet ikke Kissinger fra å påberope seg suksess. Måneden etter valget falt forhandlingene i grus – ikke uvanlig for tiden. Nixon hadde jo selv spolert fredsforhandlingene i skjul fire år tidligere for å unngå å bli oktoberoverrasket.

  Oktoberoverraskelser kommer noen ganger så sent som november. I valget i 2000 mellom George W. Bush og Al Gore slapp Fox News nyheten om at Bush i 1976 hadde blitt tatt for fyllekjøring bare noen dager før valget, etter en fuktig natt med tennisstjernen John Newcombe. Bush bekreftet historien, men vant etter mye om og men.

  En som ikke vant var Mitt Romney, republikanernes presidentkandidat i 2012. Hans kommentar på en fundraiser 17. mai 2012 om Obamas velgere ble ikke godt mottatt da den ble lekket til det progressive magasinet Mother Jones i september. I kommentaren sa Romney blant annet om arbeidsledige og trygdede Obama-velgere at “I’ll never convince them that they should take personal responsibility and care for their lives”. Dette bidro til å styrke Obamas beskrivelse av Romney som en riking uten kontakt med virkeligheten, men var også av andre grunner veldig skadelig. Romney sa senere i et intervju med Fox News at kommentaren hans “did real damage to my campaign”.

  Få var overrasket da det også dukket opp en overraskelse i 2016 under valgkampen mellom Clinton og Trump. Syvende oktober skjedde det mye. Først kom pussygate, hvor Trumps samtale med tv-vert Billy Bush viste den tidligere reality-stjernen fra en meget lite flatterende side: «When you’re a star they let you do it. You can do anything…Grab them by the pussy.» Det andre klippet, sluppet av WikiLeaks, inneholdt Clintons uttalelser til en rekke banker om støtte til en handelspolitikk som var annerledes enn den hun argumenterte for offentlig. Clinton fikk igjen oktoberskjelven da James Comeys kunngjorde til Kongressen om at han ville ta «appropriate investigative steps» for å etterforske flere av Clintons e-poster knyttet til hennes bruk av sin private server som utenriksminister.

  August Jacobsen
  August Jacobsen
  Studerer politisk økonomi ved UC Berkeley og har tidligere studert ved Sciences Po Paris. Høsten 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også