Mer

  Demokratene beveger seg mot venstre

  Foto: Mirah Curzer, Unsplash.

  Demokratene ser ut til å vinne tilbake flertallet i Representantenes hus etter mellomvalget 6. november. Venstresiden i partiet ser samtidig ut til å styrke seg.

  6november er det mellomvalg i USA. Det konkurreres blant annet om alle de 435 setene i Representantenes hus. Dersom stalltipsene til vår egen Jon Henrik Gilhuus og modellene fra FiveThirtyEight treffer, mister republikanerne flertallet de vant i 2010.

  Gilhuus predikerer at demokratene vinner 29 seter fra republikanerne, noe som gir dem flertall i Huset med 224 seter mot republikanernes 211. FiveThirtyEight predikerer at det er 73,6 % sjanse for at demokratene har flertallet i Huset etter valget.

  Hvordan vil det nye Huset se ut, med et demokratisk flertall?

  Republikansk nederlag

  Med utgangspunkt i Gilhuus’ stalltips har jeg gått gjennom de viktigste republikanske og demokratiske partigruppene i Huset for å se på den fremtidige sammensetningen.

  • Republican Study Committee (RSC) er med sine 154 medlemmer den største grupperingen av konservative republikanere i Huset. De er kun «sikret» 130 seter, disse er representanter fra klare republikanske distrikt. I tillegg til dette har de 16 sannsynlige seter, som de kan regne med om de gjeldende prediksjoner oppfylles. Dette betyr at RSC vil sitte igjen med 146 medlemmer, som er en nedgang på 8 representanter.
  • Det liberterianske House Liberty Caucus (HLC) har nå 10 medlemmer, men kan ikke regne med mer en 8 medlemmer i det nye Huset.
  • Husets mest konservative republikanere finner vi i House Freedom Caucus (HFC) som har 36 medlemmer. Denne gruppen har kun «sikret» seg 31 representanter, med ytterlige 2 sannsynlige, som betyr at HFC kan i beste fall vente seg 33 medlemmer fra 2019.
  • Det er dog republikanernes mest moderate gruppe, Republican Main Street Partnership (RMSP), som rammes hardest av det mulige valgnederlaget. I dag har gruppen 73 medlemmer. De kan kun regne med 38 seter, og ytterlige 15 sannsynlige. Hvis stalltipset stemmer vil RMSP lide et tap på 20 representanter.

  Demokratisk gevinst

  Alt i alt ser vi at samtlige av de republikanske gruppene mister medlemmer som følge av valgnederlaget og at det særlig er de moderate republikanerne som straffes. Interessant er det derfor å se hvilke demokratiske grupper de mister sine representanter til.

  • Den moderate demokratiske partigruppen, New Democratic Coalition (NDC), har i dag 68 medlemmer. Om de ulike estimatene stemmer kan NDC forvente minst 66 representanter til den nye Kongressen. Om stalltipset stemmer vil de kunne få opp mot 78 representanter, som er en økning på 10.
  • Også den konservative partigruppen innad i Det demokratiske partiet, Blue Dog Coalition (BDC), kan regne med en økning. BDC har i dag 18 medlemmer. Det mest pessimistiske estimatet er 17, og det er sannsynlig at de vil ende på rundt 24 medlemmer.
  • Mest interessant er det dog å se på demokratenes mest venstrevendte gruppe, Congressional Progressive Caucus (CPC), som i dag har 75 medlemmer. CPC huser demokratenes mest progressive og liberale representanter. CPC har «sikret» seg minst 89 seter, og vil sannsynligvis ende med rundt 97 representanter. CPC kan altså, om prediksjonene stemmer, få 22 nye representanter.

  Stalltipset viser oss derfor at samtlige republikanske grupper vil miste medlemmer, mens samtlige demokratiske grupper sannsynligvis vil styrke seg. Det er dog Congressional Progressive Caucus, og partiets venstreside, som tilsynelatende kommer best ut av det. Med 97 representanter utgjør dette omtrent 43% av deres mulige 225 representanter i det nye Huset. CPC er den gruppen som øker desidert mest i andelen medlemmer i det nye Huset.

  Det er dermed lite som tyder på at vi vil få se et mer moderat og kompromissorientert demokratisk parti i 2019. Det polariserte politiske klimaet hjelpes ikke av at det uformelle startskuddet for 2020-valget går dagen etter mellomvalget.

  Jonas Vikingstad
  Jonas Vikingstad
  Jeg studerer statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og er skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også