Det er fredag, dagen etter høringen i Senatets justiskomité og dagen for komiteens stemmegivning for eller mot Brett Kavanaugh som USAs nye høyesterettsdommer. Det har vært litt av en uke, så la oss sette igang. Fredagskaffen er servert.

Du abonnerer her. Vi setter stor pris på tips og innspill slik at vi kan forbedre kommende utgaver.

«I am here today not because I want to be. I am terrified. I am here because I believe it is my civic duty to tell you what happened to me while Brett Kavanaugh and I were in high school.» Christine Blasey Ford i sitt vitnemål til Senatets justiskomité torsdag.

«I am innocent of this charge. … I have not sexually assaulted anyone, not in high school, not in college. Not ever. … I was not at the party described by Dr. Ford. This confirmation process has become a national disgrace.»Brett Kavanaugh i sitt vitnemål til Senatets justiskomité torsdag.

«This is not a job interview. This is hell.» — Senator Lindsey Graham (R-South Carolina) under høringen av Brett Kavanaugh.

«Your brilliance, shining a light onto this, speaking your truth, is nothing short of heroic.» — Senator Cory Booker (D-New Jersey) under utspørringen av Christine Blasey Ford.

«I want to thank you for your courage and I want to tell you: I believe you.» – Senator Kamala Harris (D-California) under utspørringen av Christine Blasey Ford.

STALLTIPS

Månedens stalltips for guvernørvalg, senatsvalg og representantvalg er klare på AmerikanskPolitikk.no! Det er ikke store endringer fra august, men noen er det da.

Jon Henrik Gilhuus tipper republikanerne tar tre seter i Senatet og taper ca. 30 seter – og flertallet – i Huset. I tillegg har demokratene styrket sine sjanser til å ta et par ekstra guvernørstillinger.

39 dager igjen til mellomvalget!

BREAKING

Kort om noen av nyhetssakene vi har fulgt denne uken.

Kavanaugh-høringen

Det var knyttet stor spenning til høringen i Senatets justiskomité torsdag. Christine Blasey Ford gikk først gjennom sin forklaring, som kan leses i sin helhet. Fords vitnesbyrd fikk gode karakterer i media etter at hun framstod troverdig og menneskelig. Hun ble deretter stilt spørsmål fra demokratiske senatorer og en aktor som representerte republikanerne.

Senatets justiskomité består av 11 republikanske menn og 10 demokrater – hvorav fire er kvinner. For å unngå tv-bilder som i Anita Hill-høringen i 1991 hadde republikanerne hyret inn en ekstern kvinne til å stille spørsmål til Christine Blasey Ford. Rachel Mitchell fra Arizona, som har spesialisert seg i etterforskning av sexforbrytelser, talte på deres vegne.

Oddsmarkedene pekte i retning av Kavanaugh lå dårligere an etter Fords vitnesbyrd, men de snudde etter at Kavanaugh kom igang med sin forklaring. Hos PredictIt falt Kavanuaghs 60 prosent sjanse til å bli nominert ned til 38 prosent under Blasey Fords vitnesbyrd, og gikk deretter tilbake til over 60 prosent under Kavanaughs vitnesbyrd. Den lå i fredagens morgentimer på 72 prosent.

Det var på forhånd ventet at Kavanaugh ville benekte alle anklager som har kommet de siste ukene fra Blasey Ford og fra de andre kvinnene som har uttalt seg den siste uken. Det gjorde han også. I følge Axios var Kavanaugh blitt forberedt grundig i forkant av høringen. Teamet som har hjulpet ham var samstemte i at om hvorvidt han vil bli godkjent som høyesterettsdommer ville være helt avhengig av hvor overbevisende og troverdig både han og Blasey Ford fremsto under høringen.

Hele redaksjonen på AmerikanskPolitikk.no satt benket i går helt fram til høringen ble avsluttet rundt ti på ett natt til fredag norsk tid. Vi kommer tilbake med mye mer i egen AMPOLCAST-spesial (!) for de som støtter oss via Patreon, men her er noen raske tanker:

Vårin Alme:

“Kaos, fortvilelse og sinne preget høringen – men ikke i hovedsak fra kvinnen som anklager Kavanaugh om voldtektsforsøk. Snarere kom de største følelsesutbruddene fra Kavanaugh selv og fra republikanere i justiskomiteen.

Mens Kavanaugh selv kalte det hele et politisk attentat motivert av hevnlystne og Clinton-støttende demokrater, kalte Cornyn dette den verste høringen siden McCarthy-tiden, mens Graham angrep demokrater for å ha latt politiske motiver ødelegge en mann, hans familie og rykte.

Dette var etter at Ford, dog tydelig berørt, gjennomførte en rolig og fattet høring, fremsto ydmyk, troverdig og åpen om usikkerhetsmomenter. Nevnte Mitchells rolle var gjennomgående i høringen med Ford, men marginal i utspørringen av Kavanaugh.”

Henrik Heldahl:

“Det var lett å tro begge vitnene under gårdagens høring. Blasey Ford viste en imponerende kombinasjon av troverdighet og emosjonell beherskelse. Hennes forklaring virket genuin. Hun var klar på hvilke detaljer hun står for og hvilke hun ikke husker godt nok. Kavanaugh hadde på sin side tatt Trumps råd om å svare på tiltale, og var ikke akkurat konfliktsky. Dette var neppe den beste taktikken, men hvis han er uskyldig er det forståelig. Han virket mer og mer troverdig helt fram til Dick Durbin (D-Illinois) satt han til veggs på spørsmål om hvorfor han ikke ønsker en FBI-etterforskning. Her klarte ikke Kavanaugh å svare fornuftig.”

Vi tar altså opp en egen AMPOLCAST-spesial om Kavanaugh og høringen til våre Patreon-støttespillere (fra $3 i måneden) senere i dag.

Justiskomiteen ventes å stemme senere i dag. I Senatet, som stemmer etter justiskomiteen, har republikanerne flertallet med 51-49 stemmer. De har kun råd til én nei-stemme fra sine egne (visepresident Mike Pence kan stemme ved 50-50). Det knyttes dermed særlig stor oppmerksomhet rundt stemmene til senatorene Susan Collins (R-Maine), Lisa Murkowski (R-Alaska) og Jeff Flake (R-Arizona). Flake deltok i gårsdagens høring, men holder fortsatt kortene tett til brystet. Et godt tegn for Kavanaugh er at Trump-kritiker Bob Corker (R-Tennessee) har kunngjort sin videre støtte til ham.

Trump i FN

I forbindelse med FNs generalforsamling holdt president Trump onsdag en pressekonferanse der han blant annet adresserte Brett Kavanaugh, Rod Rosenstein, Nord-Korea og hans egen tale til Generalforsamlingen. Hovedtrekkene, som blant annet har blitt rapportert av Axios og New York Times, er følgende:

Trump fastholdt at de siste ukers anklager mot Brett Kavanaugh er resultatet av en «big fat con job». Trump la vekt på at demokratene og Michael Avenatti, som representerer Julie Swetnick, den tredje kvinnen som har rettet anklager mot Kavanaugh, ønsker å ramme Trumps høyesterettskandidat personlig. Trump la til at dette nå er «a very dangerous period in our country in which men are presumed guilty».

Etter spørsmål om hvorfor han ved gjentatte anledninger tar parti med menn fremfor kvinner i slike saker, sa Trump at han var åpen for å revurdere Kavanaughs kandidatur hvis torsdagens vitnemål i Senatet fra Christine Blasey Ford var overbevisende nok. Han ble imidlertid overbevist av Kavanaugh, noe han tvitret om rett etter torsdagens høring.

Om Rod Rosensteins fremtid som nestkommanderende i Justisdepartementet sa Trump at han foretrakk å beholde ham i stillingen, men tiden vil vise hvor lenge han blir sittende. Torsdagens møte ble utsatt og Rosenstein sitter fortsatt i stillingen.

Andre saker

  • Visepressesekretær Raj Shah planlegger å forlate Det hvite hus etter at Kavanaugh-sagaen er avsluttet.
  • Revidert handelsavtale med Sør-Korea. Avtalen kan kunne bli brukt som mal for andre avtaler med USAs handelspartnere.
  • Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster bekrefter den mest omtalte Gary Cohn-historien til Bob Woodward…
  • Michael Lewis kommer med Trump-bok: The Fifth Risk.

VALGSNACKS!

En ukentlig oppsummering av valgsnacks fra valganalytiker Jon Henrik Gilhuus.

Vi har omdannet oversiktssidene for guvernørvalg, senatsvalg og representantvalg til å omfatte meningsmålinger tatt opp fra og med begynnelsen av september, i tillegg til våre tips for status i de respektive valgdistriktene.

HUSET

Kansas 2. distrikt: Kansas City Star har en gjennomgang av den faktiske bakgrunnen til den republikanske kandidaten Steve Watkins, og sammenligner den med hvordan han har solgt seg til velgerne. Det ser, for å si det mildt, ikke pent ut.

West Virginia 3. distrikt: Kongressmann Evan Jenkins (R) trekker seg fra Kongressen søndag. Fratredelsen kommer fordi han ble utnevnt til delstatens Høyesterett. Jenkins tapte primærvalget til Senatet i mai, så han stilte uansett ikke til gjenvalg.

VÅRT INNHOLD I UKEN SOM GIKK

I tillegg til episode 117 av AMPOLCAST, som ligger og venter i det som finnes av podkastapper, har vi publisert flere artikler du kan kose deg med i helgen. I tillegg til de omfattende og detaljerte stalltipsene til Jon Henrik Gilhuus, anbefaler vi to artikler om mellomvalget: Et tilbakeblikk på Gingrich-revolusjonen i 1994, og en artikkel om demokratisk og republikansk engasjement foran mellomvalget den 6. november.

«Historisk tilbakeblikk: Clinton og Gingrich-revolusjonen i 1994», av Karoline Heien (AmerikanskPolitikk.no).

«I mellomvalget i 1994 tok republikanerne kontroll over Representantenes hus for første gang siden 1954. Noe av suksessen til Newt Gingrich og resten av partiet var deres ‘Contract With America’ og løftet om å få gjennom 10 reformer på 100 dager.»

Historisk tilbakeblikk: Clinton og Gingrich-revolusjonen i 1994

«Fired up, ready to… vote?», av Per Olav Myhre (AmerikanskPolitikk.no).

«Seks uker før mellomvalget synes begge partier å ha mobilisert et ektefølt engasjement i egne rekker. Men hvem klarer å konvertere dette engasjementet til sårt trengte stemmer?»

Fired up, ready to… vote?

LANGLESNING TIL HELGEN

The New Yorker publiserte denne uken en anmeldelse av den nye boken til Kathleen Hall Jamieson på Oxford University Press.

“How Russia Helped Swing the Election for Trump”, av Jane Meyer (New Yorker).

Hall Jamieson tar for seg spørsmålet om hvorvidt Russland påvirket valget i 2016 gjennom en planlagt kampanje på nett og sosiale medier. Ikke minst, hjalp det Trump til seier? Meget leseverdig og spennende.

HELT TIL SLUTT: 20/50!

AmerikanskPolitikk.no er en reklamefri og uavhengig nettside som nå kan skilte med 20 månedlige bidragsytere via Patreon.com/ampol! Det er veldig motiverende. Får vi med oss en støttespiller for hver av USAs 50 stater inviterer vi til en ny livesending av AMPOLCAST.

Prinsippet er enkelt: Støtt oss med noen få dollar i måneden, så sender vi deg AMPOL-merch og gir deg tilgang til Slack-forumet vårt og eksklusive AMPOLCAST-episoder! Med mer…

Vi spiller som nevnt inn en Kavanaugh-spesial av AMPOLCAST til Patreon-familien vår senere i dag…

Become a Patron!

God helg!