Skuespillerinne Cynthia Nixon utfordrer guvernør Andrew Cuomo i nattens demokratiske primærvalg.

I natt avholdes det aller siste primærvalget, til delstatsverv i New York. Avsindig nok arrangerer delstaten forskjellige nominasjoner for føderale verv og delstatsverv.

Valglokalene i New York stenger kl. 03:00 i natt, norsk tid.

Andrew Cuomo

Jurist Andrew Cuomo (f.1957) er sønn av Mario Cuomo, som var guvernør i tolv år. Andrew var byutviklingsminister for Bill Clinton og justisminister i delstaten før han ble valgt til guvernør i 2010 og gjenvalgt i 2014 med 53%. Politisk har han vært moderat på økonomi og mer progressiv i andre saker. Den økonomiske moderasjonen har gitt seg utslag i det mange mener er hans dobbeltspill overfor delstatsforsamlingen, der Cuomo synes å foretrekke at delstatssenatet er under republikansk kontroll, selv om han gjør alt utad for ikke å vise det. Cuomo har, til tross for sterke protester, utvilsomt ambisjoner om å bli president – muligens allerede i 2020.

Cynthia Nixon

Han utfordres internt av skuespiller og aktivist Cynthia Nixon. Hun er nok best kjent fra sin rolle som Miranda Hobbs i tv-serien Sex and the City. På privaten har hun i lang tid vært aktivist for den progressive venstresiden i det demokratiske partiet og hun har altså bestemt seg for å bruke sin kjendisstatus i et forsøk på å beseire den langt mer mainstream Cuomo. Hun har allerede vunnet nominasjonen til Working Families, ett av utallige småpartier som rir delstaten som en mare.


Kathy Hochul

Vise­gu­ver­nøren nomi­neres separat fra, men velges sammen med, guver­nøren. Cuomo valgte jurist og kongresskvinne Kathy Hochul til viseguvernør i 2014, etter at den sittende viseguvernøren Robert Duffy avsto fra gjenvalg. Hun vant et suppleringsvalg til Kongressen – det var førti år siden en demokrat sist representerte distiktet – og var forholdsvis moderat, men det hjalp ikke noe vider eda den republikanske bølgen satte inn i 2014. Også som viseguvernør har hun vist seg som en moderat, hvilket har terget skrotvenstre.

Jumaane Williams

Hun utfordres derfor internt av bystyremedlem i New York, Jumaane Williams. Han er uformelt alliert med Nixon og har i likhet med henne støtte fra Working Families Party. I bystyret representerer han et relativt fattig område i det sørøstlige Brooklyn. Williams har fått kritikk for at han skylder skatt, noe som ble besvart med beskyldninger om rasisme.

Hochul er imidlertid mye mindre kjent enn Nixon og det er derfor en viss sjanse for at Williams slår henne med ren grasrotentusiasme. I så fall får vi en heller klein Cuomo/Williams allianse foran valget i november.


Det er i tillegg valg på ny justisminister i delstaten. Delstatssenator og jurist Eric Schnei­derman ble først valgt i 2010 og tok 53% i 2014. Han gikk av tidlig i mai pga. beskyldninger om vold mot flere tidligere kjærester. Assisterende justisminister Barbara Underwood vil fungere i embetet frem til valgperioden er ute.

Leecia Eve

Demokratene stiller med fire seriøse kandidater. Den første er jurist og tidligere kongress- og guvernørrådgiver Leecia Eve. Innellom advokattilværelsen var hun på 90-tallet rådgiver for daværende senator Joe Biden, så var hun sikkerhetsrådgiver for daværende senator Hillary Clinton på 2000-tallet, før hun ble kampanjesjef for sistnevnte i 2008. Hun er datter av en tidligere delstatsrepresentant og var kandidat til viseguvernørvervet i 2006. Hun har vært assisterende minister for økonomisk utvikling i delstatsregjeringen og medlem av havnekommisjonen og skal ha vært under vurdering som Clintons erstatter i Senatet da hun ble utenriksminister.

Tish James

Så har vi advokat og sivilombud i New York City og tidligere bystyremedlem i samme by, Tish James som har støtte fra guvernør Cuomo. Hun vant sin første kampanje for bystyret for Working Families i et suppleringsvalg. I bystyret var hun en av de mest venstrevridde, en profil hun har fortsatt med som siviombud. Hun fikk formell støtte også fra det demokratiske delstatspartiet, med over 85% av stemmene på deres nominasjonsmøte i mai. James har også jobbet for både tidligere guvernør Mario Cuomo (Andrews far), delstatshuset og delstatens justisministerembete.

Sean Maloney

Dernest kommer kongressmann, forretningsmann og advokat Sean Maloney. Han jobbet i staben til tidligere president Bill Clinton på 90-tallet og deretter for de tidligere guvernørene Eliot Spitzer og David Paterson. Han stilte til dette vervet også i 2006, men kom da på tredjeplass, etter… Andrew Cuomo. Han slo ut den sittende republikaneren i kongressvalget i 2012 og har holdt et vippesete siden. Maloney erklærte seg som kandidat etter at delstatspartiet hadde gitt sin støtte til James. På grunn av delstatens avsindige praksis med å holde separate primærvalg er han fortsatt kandidat til gjenvalg til Huset, skulle han tape i natt.

Zephyr Teachout

Den siste kandidaten er jussprofessor Zephyr Teachout. Hun var forrige valgs progressive guvernørutfordrer til Andrew Cuomo, der hun tok respektable 34% i primærvalget. Hun ble nominert som demokratenes kandidat i det 19. kongressdistriktet i 2016, men tapte 54 – 46 for republikaner John Faso. Teachout er den mest venstrevridde i feltet, men har støtte fra New York Times, trolig fordi hun har lovet å bekjempe den svært korrupte delstatsforsamlingen.