Guvernør Gina Raimondo og republikanernes favoritt, borgermester Allan Fung.

I natt avholder Rhode Island sitt primærvalg. Det er sesongens siste regulære primærvalg og avholdes på en onsdag pga. den jødiske høytiden Rosh Hashanah.

Valglokalene i Rhode Island stenger kl. 02.00 i natt, norsk tid.

Det skjer ikke noe som er verdt å kommentere på føderalt nivå, fordi alle utfordrerne enten er skrotnisser eller stiller til helt uinteressante nominasjoner. Derimot kan det bli fart i nominasjonene til guvernør og viseguvernør.

Rhode Islands våpen.

Demokratene dominerer mesteparten av delstaten, men guvernørene har vært republikanske eller uavhengige siden 1993. Det demokratiske partiet inneholder for øvrig langt flere moderate enn de gjør på landsplan, en arv dels etter katolisismen (Rhode Island er den mest katolske delstat i USA) og dels pga at partiet har vært så dominerende i delstatspolitikken at de har tatt opp mange velgere som ellers ville vært uavhengige eller moderate republikanere. For å gjøre det hele mer komplisert har Rhode Island siden 2010 hatt et «Moderate Party» som appellerer til sentrumsvelgerne.

Gina Raimondo

Demokraten Gina Raimondo ble valgt med bare snaue 41% i 2014, og har fått kjørt seg i sin første periode. Særlig har delstatens økonomiske problemer, knyttet til enorme pensjonsforpliktelser, gjort at hun har måttet ta politiske kostbare og upopulære avgjørelser og hun var fra før av dårlig likt på venstresiden i eget parti, fordi hun sto for mye av den samme ansvarlige linjen da hun var finansminister. Mange mener at hun på viktige områder styrer som en moderat republikaner, og det kan være noe i det.

Matt Brown

Så får da også Raimondo to utfordrere, begge fra venstre. Den med mest sjokkeffekt er trolig tidligere administrasjonsminister Matt Brown. Han er advokat og for tiden direktør for en non-profitt som kjemper for en atomvåpenfri verden. Han har en viss histore med å slå ut andre demokrater; han ble valgt til administrasjonsminister etter å ha slått ut den sittende demokraten i 2002. Brown forsøkte seg på den demokratiske senatsnominasjonen i 2006, men trakk seg kjapt til fordel for Sheldon Whitehouse. Samme år avsto han fra gjenvalg for å vie tid til non-profitten sin, men stiller nå til valg igjen og etter en kort periode som uavhengig kandidat har han bestemt seg for å utfordre Raimondo i primærvalget.

Spencer Dickinson

Den oppgaven kompliseres av en tredje kandidat; entreprenør og tidligere delstatsrepresentant Spencer Dickinson. Han ble slått ut i primærvalget i 2014 og tapte forsøket på et comeback i 2016. Dickinson virker å ha kun en ordentlig kampsak; fornybar energi og det er usikkert hvor stor oppslutning han har og hvem han egentlig tar velgere fra, men trolig drar han proteststemmene og de trenger Brown alle han kan få av.

Allan Fung

Også på republikansk side er det et treveis oppgjør. Favoritten er advokat, borgermester i Cranston og partiets kandidat i 2014, Allan Fung som har delstatspartiets offisielle støtte. Han er en forholdsvis moderat politiker og som borgermester har han vært mer fokusert på praktiske løsninger enn de store ideologiske kampene og har blitt valgt og gjenvalgt i Cranston med enorme marginer. Han kom nær ved å slå Raimondo forrige gang (en tredje kandidat tok 21%) og har faktisk ligget jevnt med henne på et par målinger i år. Han er for øvrig av Hong Kong-kinesisk avstamning.

Patricia Morgan

Fung har imidlertid konkurranse fra finansrådgiver og mindretallsleder i delstatshuset, Patricia Morgan. Hun ble valgt inn i Huset (der republikanerne er i mindretall 64-10) i 2010 og ble mindretallsleder i 2017. Morgan beskriver seg selv som sosialt moderat og økonomisk konservativ og har høylydt kritisert Raimondo for skatteøkninger, bompenger og sløsing med offentlige midler. I tillegg vil Morgan kjempe mot det hun mener er korrupsjon og kameraderi blant de styrende demokratene i delstaten.

Giovanni Feroce

Den siste kandidaten er forretningsmann, veteran, tidligere delstatssenator og partiets kandidat til viseguvernør i 1994, Giovanni Feroce. Den politiske karrieren begrenset seg til to år tidlig på nittitallet, da han var USAs yngste medlem av en delstatsforsamling. Siden det har han vært offiser i hæren og deltok i Irakkrigen, deretter har han drevet det stort innen forretningslivet og leder nå sin egen konsulentvirksomhet. Kandidaturet har imidlertid aldri helt tatt av, særlig etter at det ble kjent at Feroce er involvert i flere søksmål mot seg og at han til og med risikerte arrest tilbake i mai.


Daniel McKee

Også viseguvernøren er under press. Den moderate demokraten Daniel McKee ble nominert og valgt i 2014. Han var tidligere forretningsmann og styrte en familiebedrift med over hundre års historie i Rhode Island. Før han ble viseguvernør var han borgermester i Cumberland i 14 år. Embetet har egentlig ingen funksjon i delstaten, og flere kandidater, herunder mange republikanere, har lovet å avvikle det om de blir valgt. McKee har allikevel klart å hisse på seg venstresiden med sin noe avslappede stil og mangel på moralsk forargelse over tingenes tilstand.

Aaron Regunberg

Han utfordres således av delstatsrepresentant Aaron Regunberg, som til gjengjeld synes å ha bygget hele sin politiske karriere, ja hele sin tilværelse på moralsk forargelse. Ingenting i biografien hans kan sies å ha vært en normal jobb; alt er aktivisme og politikk. Han haker selvsagt av alle progressive standpunkter og forsøker å ri venstrebølgen til seier. Så får vi se om Rhode Island fortsatt er et unntak fra partiets øvrige venstredreining, eller om polariseringen gjør seg gjeldende også her.