Senator Tom Carper får en intern utfordring fra veteran og aktivist Kerri Evelyn Harris.

Delaware har sitt primærvalg i natt. Det er strid om senatssetet og et par delstatsverv.

Valglokalene i Delaware stenger kl. 02:00 i natt, norsk tid. Delstaten er i stor grad dominert av det demokratiske partiet, som har de eneste interessante nominasjonene i natt.

Tom Carper

Sittende senator Tom Carper (D) var tidligere guvernør i to perioder, og før det delstatens finansminister og representant i Huset. Han slo ut den daværende republikanske senatoren Lincoln Chafee i 2000 og tok 66% i 2012. Han anses som en av de mest moderate demokratene i Senatet og hans gode forhold til næringslivet gjør at han når får en intern utfordring fra venstrefløyen. Carper har tatt utfordringen på alvor og mobilisert alt av notabiliteter i valgkampen, inkludert tidligere visepresident Joe Biden.

Kerri Evelyn Harris

Motkandidaten er den lesbiske non-profittdirektøren, veteranen og aktivisten Kerri Evelyn Harris. Hun sier at hun ble motivert til å stille på grunn av senatorens unvikenhet når hun stilte ham spørsmål om hvorfor han hadde stemt for så mange kompromisser med republikanerne. Harris har i valgkampen fått bistand fra flere av valgkampmedarbeiderne til Alexandria Ocasio-Cortez, som sensasjonelt slo ut kongressmann Joe Crowley i det demokratiske primærvalget i New Yorks 14. distrikt og som har blitt en cause celebre for amerikansk skrotvenstre.


Delstatsrevisor Tom Wagner (R) ble utnevnt til vervet i 1989 og tok 54% i 2014. Han har vært delstatsrevisor siden 1989, men tar ikke gjenvalg.

Kathleen Davies

Demokratene har tre kandidater som kjemper om nominasjonen. Den ene er delstatens tidligere administrative sjefsrevisor Kathleen Davies. Hun har sterkest backing fra særlig venstresiden i partiet og har fått en del oppmerksomhet etter at en domstol nylig ga henne støtte i at hun var blitt usaklig sagt opp fra revisorjobben av Wagner i 2016. Davies har også fått det meste av støtteerklæringer fra fagforeninger og partitopper.

Kathy McGuiness

Så har vi farmasøyt og tidligere bystyremedlem i Rehoboth Beach Kathy McGuinness. Hun stilte til viseguvernørvervet som demokrat i 2016, men kom bare på tredje plass, med 17%. Hun har ingen formell utdanning innen revisjon og har i perioder vært registrert republikaner, men McGuiness støttes allikevel av flere lokale størrelse som bla. Speakeren i delstatshuset og forsikringskommisjonær Trinidad Navarro og har samlet inn klart mest penger.

Dennis Williams

Tredje kandidat er revisor, konsulent og tidligere delstatsrepresentant Dennis Williams. Han var partiets kandidat mot tidligere guvernør Mike Castle (R) i kongressvalget i 1996 og 1998, men ble moset begge ganger. Williams ble valgt inn i delstatshuset i 2008, men kibbet ut i primærvalget i 2014 og moset igjen i et nytt forsøk på renominasjon i 2016. Han jobber nå som økonomidirektør for Pennsylvanias historiske samfunn, en non-profitt.


Jurist Matt Denn (f.1966) var forsikringskommissær fra 2005 til 2009 og viseguvernør fra 2009 til 2015. Han tok nesten 53% i 2014, men stiller ikke igjen i 2018.

Demokratene har fire kandidater til vervet.

Kathy Jennings

Den ene er advokat og tidligere fylkesrådmann i New Castle County, Kathy Jennings. Hun har jobbet 24 år i delstatens justisdepartement tidligere, der hun steg i gradene til å bli assisterende justisminister. Så fulgte noen år i privat praksis, før hun ble sjefsanklager i seks år. Hun ble fylkesrådmann i New Castle i januar 2017, en jobb hun nylig fratrådte for å fokusere på dette valget. Politisk er hun i den moderate tradisjonen som stort sett har vært rådende i delstaten og anses av de fleste som favoritt i natt. Jennings leder også pengeinnsamlingen suverent.

Chris Johnson

Så har vi advokat og tidligere guvernørrådgiver Chris Johnson. Han tjenestegjorde som assisterende juridisk rådgiver for guvernør John Carney frem til januar, da han gikk av for å fokusere på valgkampen. Han er også nestleder i fylkespartiet. Politisk er Johnson trolig den mest progressive av årets kandidater. Han er f.eks. motstander av dødsstraff og tilhenger av å legalisere hasj, samt en reformist på alle mulige strafferettslige områder. Han vil trolig ta mesteparten av venstrefløyens stemmer.

Tim Mullaney

Dernest kommer advokat og tidligere stabssjef for justisministerkontoret Tim Mullaney. Han var stabssjef under Beau Biden, den avdøde sønnen til visepresident Joe Biden. Mullaney har hatt en rekke jobber, fra bynivå i Dover til føderal US Marshall, fylkesrådmann i New Castle County og nå sist som direktør for den landsomfattende politiunionen. Politisk er Mullaney mye det samme som Jennings, men er betraktelig eldre og står nok i fare for å falle gjennom.

LaKresha Roberts

Til sist stiller aktivist og tidligere assisterende justisminister LaKresha Roberts. Hun var leder for departementets avdeling for familiesaker før hun ble forfremmet til nestleder under avtroppende justisminister Dern i 2016, en jobb hun sa opp i januar for å stille til toppvervet. Hun har tilbragt hele sin karriere i justisdepartementet, siden hun ble uteksaminert i 2008 og synes ikke å ha mye partipolitisk erfaring. Roberts vil muligens splitte de svarte stemmene med Johnson, men ellers tyder ingenting på at hun har noen vinnersjanser i natt.