Kongresskvinne Martha McSally, delstatssenator Kelli Ward og tidligere fylkessheriff Joe Arpaio kjemper om den republikanske senatsnominasjonen.

I natt er det primærvalg i Arizona. En senatsnominasjon skal fylles, et kongressdistrikt er åpent og det er flere spennende nominasjoner til delstatsvalgene.

Valglokalene i Arizona stenger kl. 04:00 onsdag morgen, norsk tid.

Jeff Flake

Republikaneren Jeff Flake har vært blant de mest kritiske til president Donald Trump siden lenge før valget. Han hadde imidlertid gjort seg upopulær i delstaten lenge før det, med sitt liberale forhold til innvandring og sine mange samarbeidsprosjekt med demokratene. Han gjorde trolig klokt i ikke å stille til gjenvalg, da han neppe hadde blitt renominert.

Demokratene kommer til å nominere kongresskvinne Kirsten Synema, mens republikanerne har et oppgjør mellom tre svært forskjellige kandidater.

Martha McSally

Favoritten er kongresskvinne og veteran Martha McSally. Hun er utdannet statsviter og var den første kvinne bak spakene på et kampfly, tilbake i 1991. McSally nådde obersts grad og kommanderte bla. sin egen skvadron A-10 jagerfly, populært kjent som «vortesvinet» i militære kretser. Politisk er hun kjent som ganske moderat, men hun har lagt seg til høyre i denne valgkampen. Hun var bla. kritisk til Trump i 2016, men har i nyere tid omfavnet flere av presidentens politiske utspill, særlig på innvandringsfeltet og mesteparten av partiet håper utvilsomt at hun skal vinne. McSally er kjent som en dyktig pengeinnsamler og har ledet feltet hele veien – også på meningsmålingene.

Kelli Ward

Delstatssenator og lege Kelli Ward stilte mot John McCain i 2016 og var kandidat her allerede før Flake trakk seg. I 2016 kjørte en SuperPAC med tilknytning til senatsleder Mitch McConnell en ganske virkningsfull, om enn noe misledende tv-reklame mot henne, der hun kalles «Chemtrail Kelli», pga. at hun visstnok skal ha gitt et ganske flytende svar da en konspirasjonsgærning spurte henne om chemtrails på et valgmøte. Dessverre for henne har uttrykket festet seg. Ward har også gjort seg upop med en usmakelig henstilling til guvernøren om at hvis McCain døde, burde hun bli oppnevnt til setet hans. Politisk står hun godt ut på ytre høyre fløy og har fått støtte fra senator Rand Paul, kongressmann Paul Gosar og tidligere presidentrådgiver Steve Bannon. Ward er ellers særlig kritisk til Flakes innvandringslinje, men i denne saken må hun i stor grad konkurrere med den tredje kandidaten.

Joe Arpaio

Den siste kandidaten er også den mest omstridte: Tidligere fylkessheriff i Maricopa County, Joe Arpaio. Han er 86 år gammel, men still going strong, etter å ha tapt gjenvalget til fylkessheriff i fjor, en jobb han har hatt i 24 år. Arpaio ble berømt/beryktet nasjonalt for sin strenge linje mot kriminelle og var kjent som «The toughest Sheriff in America». Bla. opererte han arbeidsleire i ørkenen i stedet for fengsler, der han tvang fangene til å gå i rosa undertøy. Sheriffkontoret var under konstant kritikk for måten Arpaio drev det på og han fikk smekk av føderale rettsinstanser for sin aggressive politikk mot illegale immigranter, som i USA er en føderal affære. Han ble benådet av Trump tidligere i år.

Demokratene kommer til å nominere kongresskvinne Kirsten Synema, som kun har symbolsk konkurranse i primærvalget.


Det første distriktet, som utgjør de nordøstlige og østlige deler av staten, og inneholder flere indianerreservater, er et vippesete som ble ledig da kongresskvinne Ann Kirkpatrick (D) stilte til Senatet i 2016. Det ble såvidt vunnet av den tidligere republikanske delstatssenatoren Tom O’Halleran, som får en ubetydelig intern utfordring.

Tre republikanere kjemper om sitt parties nominasjon, og hvis vi ser på pengeinnsamlingen er alle tre seriøse.

Wendy Rogers

Sosialarbeider og veteran Wendy Rogers stilte her i 2016, men tok bare tredjeplass, med 22%. Hun har tidligere tapt to valg til det 9. distriktet og ett til det 1., samt et til delstatssenatet. Rogers har imidlertid samlet inn greit med penger og har aldri gjort det riktig så dårlig som de fleste andre som etterhvert får status som «evige kandidater».

Tiffany Shedd

Advokat og bonde Tiffany Shedd har i noen grad selvfinansiert sin valgkamp og har dermed omtrent like mye penger innsamlet som de to andre. Hun kan tjene på at striden mellom de to andre er blitt riktig så bitter de siste par ukene.

Steve Smith

Marketingdirektør og delstatssenator Steve Smith fikk en del publisitet da han i 2010 sto bak et lovforslag som satte igang en såkalt crowdsourced innsamling til bygging av den berømte muren mot Mexico (nei, ideen startet ikke med Trump). Pengeinnsamlingen har vært på linje med de to andre og han har nok mest støtte i partiapparatet.


McSally satt i det andre kongressdistriktet, som utgjør den sørøstlige delen av staten, inkludert de mer velstående deler av Tucson. Også dette er et vippesete som følges med argusøyne av begge partier. Republikanerne vil nesten helt sikkert nominere lederen for det hispanjolske handelskammeret i Tucson, Lea Marquez-Peterson.

Ann Kirkpatrick

På demokratisk side ser det ut til å bli et oppgjør mellom to, kanskje tre kandidater. Den ene er advokat og tidligere kongresskvinne Ann Kirkpatrick, som altså representerte det 1. distriktet inntil 2017. Hun leder feltet suverent i pengeinnsamling og har det meste av støtteerklæringer også. Politisk har hun alltid vært sentrumsorientert, selv om hun har gått litt til venstre i årets valgkamp.

Matt Heinz

Hovedkonkurrenten er lege og tidligere delstatsrepresentant Matt Heinz. Han tapte nominasjonen her i 2012 og selve valget i 2016, men har allikevel dratt inn pen sum penger. Heinz, som ligger til venstre for Kirkpatrick, slapp en måling i midten av august som viste at han lå jevnt med henne og har kritisert henne for å skifte distrikt, selv om anklager om «carpetbagging» ikke har den samme effekt i sørvest som mange andre steder.

Mary Matiella

Også revisor og tidligere assisterende forsvarsminister Mary Matiella har samlet inn godt med penger, men hun mangler trolig de lokale forbindelsene til å kunne kjempe mot Kirkpatrick og Heinz. Hun har støtte fra de mest venstrevridde deler av partiet, bla. kongressmann Raul Grijalva i det 3. distriktet.

I tillegg stiller forretningsmann Billy Kovacs, kvegbonde Barbara Sherry, energidirektør og tidligere delstatsrepresentant Bruce Wheeler og investor Yahya Yuksel.


Det 6. distriktet holdes av republikaneren David Schweikert.

Anita Malik

Tre demokrater kjemper om å få møte ham i november; den ene er Anita Malik, som er tidligere direktør for markedsføring i et internettselskap. Hun er litt til venstre for midten, men ikke skrotings. Til tross for både nasjonal støtte og støtte fra storavisen Arizona Republic, har hun ikke greit å holde følge i pengegalloppen.

Garrick McFadden

Hun får konkurranse fra advokat Garrick McFadden. Han har delvis selvfinansiert, men ikke de helt store summene. McFadden står lengst til venstre i feltet, og har, som de fleste andre kandidatene håpløst langt ute til venstre, støtte fra før nevnte Grijalva.

Heather Ross

Siste kandidat er også den mest velfinansierte; professor i sykepleie og konsulent Heather Ross. Hun er den mest moderate av de tre og har samlet inn klart mest i penger og støtteerklæringer.


I det 7. distriktet, som inneholder de sentrale delene av Phoenix har vi et hett primæroppgjør på demokratisk side.

Ruben Gallego

Aktivist og delstatsrepresentant Ruben Gallego ble første gang valgt i 2014 og tok 75% i 2016. Han har markert seg som en av Husets mest progressive stemmer og fått noe nasjonal presse på det også, selv om mesteparten av aktiviteten har vært lokalt.

Catherine Miranda

Han utfordres internt av lærer og delstatssenator Catherine Miranda. Hun er betraktelig mer moderat, og støttet bla. republikaneren Doug Ducey i guvernørvalget i 2014 og har i delstatsforsamlingen stemt for abortrestriksjoner. Hun har ikke samlet inn noe videre med stemmer, men er godt kjent for de fleste primærvelgerne og kan muligens gi Gallego en liten støkk.


Doug Ducey

Guvernør og tidligere finansminister Doug Ducey vant greit i 2014, men har den siste tiden vært i klammeri med delstatens lærere, inkludert en langvarig streik. Han ga dem til slutt lønnsøkning, men er blitt kritisert for ikke å finne tilstrekkelig med penger til å holde løftene. Det har gjort ham sårbar for kritikk, både internt og fra demokratisk hold og han er ikke lenger så suveren favoritt til gjenvalg som for et par år siden.

Ken Bennett

Han utfordres av tidligere administrasjonsminister og senatspresident Ken Bennett. Han stilte til guvernør, men tok bare 11% og en fjerdeplass og tapte i tillegg et nominasjonsvalg til Huset i 2016. Han prøver nå å angripe fra høyre, først ved å slå mynt på Duceys problemer; i tillegg har han lovet at han ikke vil utnevne John McCains moderate kone Cindy McCain til Senatet hvis (når) John dør.

Steve Farley

Demokratene har et oppgjør mellom to kandidater; den ene er delstatssenator og forretningsmann Steve Farley. Han er en seriøs kandidat med folkevalgt erfaring, men har ikke greid å få ordentlig sving på hverken kampanje eller pengeinnsamling og har hengt et stykke etter, selv om de siste målingene viser et tettere løp. Han er muligens ørlite til høyre for de to andre, selv om han også har støtte fra en del fagforeninger.

David Garcia

Favoritten er professor og partiets kandidat til skoleinspektør i 2014, David Garcia. Han har hatt en klar ledelse på målingene og fått det meste av støtten fra partiapparatet. Garcia tapte med under 1% for fire år siden, men har holdt utdanningsengasjementet oppe og er i god posisjon til å utnytte Duceys problemer på området.

I tillegg stiller ungdomsarbeider og prest Kelly Fryer, som har forsøkt å legge seg langt ut til venstre, uten at det synes å ha hjulpet noe.


Michele Reagan

Også administrasjonsminister Michele Reagan får intern konkurranse. Hun har hatt fire år preget av negative overskrifter og anklager om inkompetanse, i tillegg er hun politisk moderat. Det kanskje verste feilsteget kom da hun ga ordre om å stenge 2/3 av valglokalene i Phoenix, noe som førte til 6 timer lange køer i primærvalget i 2016. Hun har også unnlatt å sende ut lovpålagt informasjon til velgerne og en nettside som skulle gi velgerne info om valgtall er grovt forsinket og langt over budsjett.

Steve Gaynor

Hun utfordres internt av investor Steve Gaynor som er langt mer konservativ. Han har selvfinansiert en million dollar fra egen lomme og angriper Reagan på både kompetanse og ideologi. Gaynor ligger et godt stykke til høyre og har bla. lovet å slutte å trykke opp stemmesedler på spansk. Denslags går sikkert hjem hos primærvelgerne, men kan bli en byrde i november. På den eneste målingen som er tatt opp, ledet han klart.


Diane Douglas

Tidligere skolestyremedlem og forretningskvinne Diane Douglas slo ut den sittende skoleinspektøren i primærvalget og vant deretter i november 2014 med litt over 50% av stemmene. Hun stilte i 2014 som en Tea Party-kandidat med flammende retorikk, men viste seg å være ganske moderat da hun først kom til makten og hun har flere ganger vært i klammeri med republikanerne i delstatsforsamlingen. Douglas har gått til høyre igjen den siste tiden, noe som har ført til at hun knapt har allierte igjen i noen fløy. Hun kan imidlertid vinne renominasjon på at hun er kjent og på at hun har mange motstandere.

Hun utfordres av collegeprofessor Robert Branch, friskoledirektør og ingeniør Jonathan Gelbart, skolestyremedlem og lærer Tracy Livingston og friskoledirektør og tidligere kongressmann Frank Riggs. Alle har en plausibel vei til seier, men Douglas kan altså komme til å sjangle videre mot november.

For demokratene stiller lærer Kathy Hoffman og bystyremedlem i Tucson og tidligere delstatssenator David Schapira. Begge vil være meget sterke kandidater mot Douglas.