Kongressmann Ron DeSantis og landbrukskommisjonær Adam Putnam kjemper om den republikanske guvernørnominasjonen i natt.

Det er en rekke interessante valg i Florida i natt, både til Kongressen og til flere delstatsverv.

Valglokalene i Florida stenger kl. 01:00 i natt, bortsett fra noen få valgkretser helt vest i delstaten, som holder åpent til kl 02:00.

Vi starter med det mest interessante og betydningsfulle primærvalget – til guvernør. Rick Scott (R) har styrt staten i åtte og kan ikke stille til gjenvalg. Både republikanerne og demokratene har meget tette oppgjør i natt og resultatet i november er svært åpent.

Adam Putnam

Den tidlige storfavoritten på republikansk side er tidligere kongressmann og nå landbrukskommisjonær Adam Putnam. Han har imidlertid fått en del pepper og en tilsvarende nedgang på målingene fordi det ble kjent at hans kontor hadde vært lemfeldige i sin behandling av bakgrunnssjekker av folk som søkte om våpenlisenser. I ly av tidligere skyteepisoder i Florida har den type skandaler stor innvirkning. Putnam har i praksis vært guvernørkandidat i minst åtte år og samlet mye av partiet bak seg når han annonserte at han stilte. Pengeinnsamlingen har også gått bra. På målingene ser det ut til at Putnam har klart å klore seg tilbake i fighten, selv om Donald Trump har støttet motkandidaten hans.

Ron DeSantis

Denne motkandidaten er den konservative advokaten og kongressmannen Ron DeSantis. Han har basert svært mye av sin valgkamp på sin støtte fra Trump, kanskje for mye; det er de som mener han burde kjørt mer på sak og mindre på person. Han har en god biografi som veteran fra Irak og har støtte fra konservative grupper nasjonalt, som Club for Growth. Han prøvde seg på Senatet i 2016, men droppet tilbake til Huset da det ble klart at Marco Rubio allikevel tok gjenvalg.

Gwen Graham

På demokratisk er det fem seriøse kandidater, den ene er tidligere kongresskvinne Gwen Graham, som er datter av tidligere senator og guvernør Bob Graham. Hun slo ut den sittende (skandalerammede) republikaneren i et vippesete i 2014, men avsto fra gjenvalg i 2016, etter at en nytegning beordret av domstolene gjorde setet mye mer konservativt. Graham, som er ganske moderat, har samlet inn bra med penger og har god støtte i nordlige og sentrale strøk av staten.

Philip Levine

Dernest har vi tidligere borgermester i Miami Beach, Philip Levine. Han er også en velstående forretningsmann, noe som har gitt ham mulighet til å pumpe egne penger inn i valgkampen. Han ledet på målingene i våres, men har falt litt tilbake etterhvert som de andre kandidatene er blitt mer kjent. Også Levine er forholdsvis moderat, og han funderte til og med på å stille som uavhengig før han meldte seg på her. Levine har en god del støtte i partiet i sørlige deler av staten, men er lite kjent nordpå.

Jeff Greene

Så har vi eiendomsmagnat og milliardær Jeff Greene. Han stilte til Senatet i 2010, men tapte nominasjonen. I år har han øst ut penger og har så langt brukt nær 20 millioner. Han meldte seg på kort tid før fristen gikk ut og har brukt pengene til å kompensere for manglende støtte i partiapparatet. Greene har imidlertid en ganske stridbar personlighet og har flere søksmål bak seg. Mange sammenligner ham med Trump, som han for øvrig har hatt gode ting å si om; neppe noen vinner i et demokratisk primærvalg.

Andrew Gillum

Andrew Gillum er borgermester i Floridas hovedstad, Tallahassee. Han står lengst til venstre av de fem seriøs kandidatene, men har blitt holdt tilbake av en serie negative oppslag om skandaler lokalt; bla. etterforsker FBI byledelsen for korrupsjon. Han har ikke greid å samle så mye støtte fra partiet, bortsatt fra i afroamerikanske kretser, samt noe støtte fra nasjonale progressive som Bernie Sanders. Han har ikke samlet inn mye penger.

Chris King

Den siste seriøse kandidaten er Chris King, som er direktør for et eiendomsfirma. Han har i stor grad selvfinansiert, med rundt 5 millioner dollar. Politisk har han plassert seg et stykke til venstre, dog ikke så langt ut som Gillum. Han er den eneste kandidaten fra sentrale strøk, hvilket kan gi ham en viss base, men han har ligget et stykke etter på målingene.


Matt Gaetz

Det første kongressdistriktet ligger i de vestlige deler av staten, inkludert byen Pensacola. Det representeres av den republikanske tidligere delstatsrepresentanten Matt Gaetz, som vant primærvalget i 2016 med 36%. Gaetz er sønn av en tidligere leder for delstatssenatet og har mesteparten av partiet bak seg. Politisk har han vært blant de mest ihuga Trump-tilhengerne i Huset.

Cris Dosev

Han utfordres av veteran og eiendomsutvikler Cris Dosev, som tok tredjeplass med 21% i 2016. Han har brukt en del av egne penger, men innsamlingen for øvrig har ikke gått så bra. Det kan tyde på at det ikke er noen stor stemning i distriktet for å bytte ut Gaetz. Dosev har heller ikke vært i stand til å peke på noen store politiske forskjeller mellom seg og Gaetz, men penga gjør nå engang slik at han ikke helt kan avvises.


Ted Yoho

Det tredje distriktet rundt Gainesville i det nordlige og sentrale Florida holdes av kongressmann Ted Yoho, en tidligere distriktsveterinær som stilte som Tea Party-republikaner i 202 og beseiret den sittende republikaneren i primærvalget. Han er fortsatt meget konservativ og det har gitt ham en seriøs utfordrer i år.

Judson Sapp

Utfordreren er Judson Sapp, som eier et byggefirma. Han var tidligere manusforfatter i Hollywood, men flyttet hjem for noen år siden for å overta familiebedriften. Han har lagt 200,000 av egen midler i potten, noe som gjør at han må tas alvorlig. Sapp stiller som en mer moderat konservativ, og har noe støtte i partiet, bla. fra mannen Yoho slo ut, tidligere kongressmann Cliff Stearns.


Al Lawson

Det femte distriktet ble radikalt nytegnet foran forrige valg, noe som tillot tidligere delstatssenator Al Lawson å beseire den sittende demokraten i primærvalget. Hun ble for øvrig senere dømt for korrupsjon. Lawson har vært en sentrumsorientert politiker i snart to år, men sliter med geografien i distriktet, som er delt mellom hans hjemlige Tallahassee og det mer folkerike Jacksonville. Han tapte stort i Jacksonvilleområdet i 2016 og har aldri helt blitt venn med partiapparatet der.

Alvin Brown

Derfor får han nå en seriøs utfordring fra den tidligere borgermesteren i Jacksonville, Alvin Brown. Han ble valgt noe overraskende mot en republikaner i 2011, men tapte knepent i 2015. Han står ørlite til venstre for Lawson, men de politiske forskjellene overskygges fullstendig av de geografiske. Svarte velgere er imidlertid historisk forsiktige med å kaste ukontroversielle kongressmedlemmer, og den eneste målingen jeg kjenner til ga Lawson en 20% ledelse.


Det sjette distriktet dekker Daytona Beach med tilliggende herligheter og representeres av avtroppende Ron DeSantis.

Fred Costello

Republikanerne har tre seriøse kandidater. Den mest tradisjonelle politikeren er tannlege og tidligere delstatsrepresentant Fred Costello, som har stilt og tapt i to tidligere nominasjoner. Han forble i racet da DeSantis droppet tilbake hit i 2016, noe som skaffet ham en del fiender internt i partiet og han begynner å få et visst rykte som desperat etter verv. Han har imidlertid et godt kjent navn etter sine tidligere forsøk og hans betoning av lokal tilhørighet kan være nok til seier i natt.

Michael Waltz

TV-kommentator og tidligere Green Beret-soldat Michael Waltz har satt igang siklemekanismen hos nasjonale republikanere. Hans militære biografi går rett hjem i de sirklene og det skader ikke at han nå tjener gode penger som nasjonal sikkerhetskonsulent for FOX News. Han har imidlertid ingen bånd til distriktet; han bor rett utenfor, er oppvokst i Jacksonville og krevde skattefradrag for en bolig i DC så sent som i fjor.

John Ward

Tredjemann er investor Jonathan Ward. Han har forsøkt å fremstå som den mest Trumpvennlige kandidaten og har skutt inn store summer fra egen lomme i valgkampen. Også Ward har fått noe kritikk for ikke å ha sterke bånd til distriktet.

Nancy Soderberg

Demokratene har også tre seriøse kandidater. Her er favoritten tidligere diplomat Nancy Soderberg, som tidligere har jobbet for Clintonadministrasjonen, der hun bla. var assisterende sikkerhetsrådgiver og assisterende FN-ambassadør. Heller ikke hun har sterke bånd til distriktet, men hun har samlet partiet bak seg og samlet inn bra med penger. Politisk er hun, som sin tidligere sjef, relativt sentrumsorientert.

Hun utfordres av reisebyråeier John Upchurch, som har lagt seg langt til venstre og av radiolog Stephen Sevigny, som har kritisert Soderberg for å shoppe distrikt.


Stephanie Murphy

I det syvende distriktet, som dekker nordlige forsteder og deler av Orlando, sitter demokraten Stephanie Murphy. Hun slo ut den sittende republikaneren i 2016 og har vært ganske standard demokrat i Huset. Murphy var ansatt i Obamas utenriksdepartement og var økonomiprofessor da hun ble valgt.

Chardo Richardson

Hun får en utfordring fra venstresiden i eget parti, i form av Chardo Richardson, en veteran og direktør i en lokal avdeling av borgerrettsgruppen ACLU. Han har ikke samlet inn særlig med penger, bare såvidt nok til å drive valgkamp og har liten støtte i partiapparatet, bortsett fra grupperinger langt ut til venstre. Republikanerne vil trolig gni seg i hendene om de får møte ham i stedet for Murphy i november.

Mike Miller

På republikanske side står kampen mellom to seriøse kandidater. Den ene er delstatsrepresentant Mike Miller, som har representert et vippesete i fire år. Han har erfaring fra mange år som medarbeider for flere medlemmer av Kongressen, bla. senator Marco Rubio og har god støtte fra mesteparten av partiapparatet, herunder guvernør Scott. Han har naturlig nok samlet inn bra med penger, med tanke på at han for tiden livnærer seg som profesjonell fundraiser for republikanske politikere.

Scott Sturgill

Han får konkurranse fra forretningsmann Scott Sturgill, hvis eneste politiske erfaring er et tap i et primærvalg til delstatshuset i 2014. Sturgill eier et selskap som lager sikkerhetsutstyr til arbeidsplasseer og er i tillegg leder for det lokale handelskammeret. Han har faktisk samlet inn mer penger enn Miller, som følge av sine lokale kontakter og har også sin andel støtteerklæringer, stort sett mer lokale i natur.


Darren Soto

I det niende distriktet, som dekker områder sør og øst for Orlando, sitter demokraten Darren Soto. Han vant primærvalget i det åpne (og nytegnede) setet, som ble forlatt av Alan Grayson, som stilte til Senatet. Han har bakgrunn fra delstatssenatet og er Floridas første kongressmedlem av puertoricansk herkomst. Denne etniske bakgrunnen har gjort at han ses som en stigende stjerne i et parti som er desperate etter å få opp valgdeltagelsen blant denne tradisjonelt demokratiske gruppen.

Alan Grayson

Han utfordres imidlertid av tidligere kongressmann Alan Grayson, som vil ha setet tilbake. Grayson er en tidlig representant for skrotvenstre innad i det demokratiske partiet, med stadige utbrudd mot alt og alle som er uenige med ham. Han er imidlertid ganske velstående og hans nasjonale rykte har gitt ham nok av penger til å drive valgkamp, selv om de lokale demokratene massivt støtter opp om Soto.


Det 15. distriktet ligger mellom Tampa og Orlando og holdes av republikaneren Dennis Ross, som avstår fra gjenvalg.

Ross Spano

Her er det i hovedsak to republikanere fra delstatshuset som barker sammen. Advokat Ross Spano fra Tampas østlige forsteder har sterk støtte lokalt og av bla. senator Rubio. Han er ganske konservativ og den sene avgangen til Ross har betydd at ingen av kandidatene har samlet inn de helt store summene ennå.

Neil Combee

Utfordreren er forretningsmann, tidligere delstatsrepresentant og politisk ansatt i det føderale landbruksdepartementet, Neil Combee. Han representerte et område nærmere Orlando før han tok en jobb i Trumps landbruksdepartement, en jobb han kjapt forlot for å stille her. Combee var demokratisk fylkesråd på 90-tallet, et faktum Spano har forsøkt å utnytte, men pengeinnsamlingen hans har vært omtrent like god.

I tillegg stiller entreprenør Sean Harper, konsulent Danny Kushmer og psykolog Ed Shoemaker.

Kristen Carlson

På demokratisk side stiller advokat Kristen Carlson, som tidligere var distriktsanklager. Hun har også et noe spesielt tema å slå i bordet med; hun ledet kampen for å få standardisert merkingen av appelsinjuice i delstaten, noe som kan slå an i et distrikt med mange sitrusgårder. Hun har samlet inn greit med penger og har god støtte i partiapparatet.

Andrew Learned

Konkurransen kommer fra veteran og forretningsmann Andrew Learned. Han eier et foretak som driver privatundervisning av barn. Learned stilte mot Ross, og hadde opprinnelige stor støtte, men de fleste av dem har gått over til Carlson. Han har forsøkt å bøte på dette ved å gå til venstre, med den risiko at han blir mindre valgbar i november. Han har samlet inn omtrent likt med Carlson.


I det 16. distriktet, som ligger sør for Tampa, skal demokratene nominere en motkandidat til den republikanske kongressmannen Vern Buchanan.

David Shapiro

Mesteparten av partiapparatet har samlet seg rundt advokat David Shapiro. Han har ikke mye politisk erfaring, bortsett fra et knepent tap da han stilte til delstatshuset i 2006. Han har samlet inn godt med penger og støtteerklæringer og stiller som en forholdsvis moderat. Han er klar favoritt til å vinne i natt.

Jan Schneider

Hans motstander Jan Schneider er også advokat. Hun var partiets kandidat i distriktet i 2002 og 2004, men tapte så nominasjonen i 2006 og stilte som uavhengig i 2008. Hun var tilbake som demokrat i 2016, da hun tapte stort mot Buchanan. Schneider er skrotvenstre så det holder, men har liten støtte lokalt og har ikke samlet inn noe særlig (men har selvfinansiert nok til å drive valgkamp).

Buchanan vil utvilsom heller møte henne, og har prøvd å hjelpe henne i valgkampen, ved å kjøre reklamesnutter som beskriver Shapiro som for moderat. Denne praksisen er i USA kjent som «ratfucking».


I det 17. distriktet, sør og øst for Tampa, takker republikaner Tom Rooney for seg.

Greg Steube

To republikanere kjemper om å få erstatte ham. Den ene er delstatssenator og Irak-veteran Greg Steube. Han kommer fra en politisk aktiv famile – hans far var Sheriff i området i mange år. Han har mye institusjonell støtte, bla. fra NRA og Club for Growth og har samlet inn bra med penger. Han har hatt en ledelse på alle målinger av dette valget.

Julio Gonzalez

Motstanderen er ortopedisk kirurg, veteran og delstatsrepresentant Julio Gonzalez. Han er av cubansk herkomst og har juristutdannelse i tillegg til legetittelen. Gonzalez har skutt inn en del egen midler og således holdt følge med Steube økonomisk. Også Gonzalez har støtte fra lokale og nasjonale størrelser, den mest prominente er muligens før nevnte Rubio.


Brian Mast

Det 18. distriktet, på østkysten, representeres av republikaneren Brian Mast, som vant dette åpne setet i 2016. Mast har en interessant biografi som veteran fra Afghanistan, der han mistet begge ben. Han har vært en moderat konservativ i Huset, og har hisset på seg våpentilhengerne ved å gå inn for visse restriksjoner, blant annet et forbud mot visse typer geværer etter skyteepisoden i Parkland tidligere i år. Han er favoritt til renominasjon, men kan ikke føle seg helt trygg.

Mark Freeman

Han møter en av motkandidatene fra primærvalget i 2016, legen og veteranen Mark Freeman. Han var i utgangspunktet ansett som en god kandidat for republikanerne, mye fordi han kunne egenfinansiere. Han viste seg imidlertid helt uegnet til å drive valgkamp, med flere putepinlige utspill og tapte 38 – 16 for Mast. Nå er han tilbake og forsøker å utnytte våpenlobbyens misnøye med kongressmannen. Freeman har skutt inn en kvart million av egne midler, men knapt samlet inn noe og valgkampreklamene har vært tragisk svake.

Lauren Baer

Demokratene har også to kandidater. Den ene er advokat Lauren Baer, som har sterk nasjonal støtte for sitt kandidatur. Familien eier en lokal kjede med møbelforretninger og Baer har samlet inn nær to millioner dollar uten noen selvfinansiering. Hun har mesteparten av partiapparatet i ryggen.

Pam Keith

Den andre kandidaten er også en advokat, tapende kandidat til senatsnominasjonen i 2016, Pam Keith. Hun tok noe overraskende hele 15% den gangen og stiller nå som representant for de mer progressive kreftene i partiet. Hun har hatt en måtelig pengeinnsamling, herunder noe selvfinansiering, og har noe støtte fra venstresiden.


Det 26. distriktet, sør og vest for Miami, representeres av republikaneren Carlos Curbelo. Distriktet ble vunnet av Clinton i 2016, men Curbelo fikk gjenvalg.

Debbie Mucarsel-Powell

Den demokratiske favoritten til å møte ham er konsulent og tidligere non-profittdirektør Debbie Mucarsel-Powell. Partiet har stor tro på hennes ferdigheter, til tross for at hennes eneste politiske erfaring var et tap i et valg til delstatssenatet i 2016 – et distrikt Clinton vant klart. Hun har tilnærmet enstemmig oppslutning fra partiapparatet og har samlet inn nær to millioner uten noen selvfinansiering. Politisk er hun forholdsvis moderat.

Demetries Grimes

Utfordreren er tidligere marineoffiser Demetries Grimes. Han har fløyet oppdrag over hele verden, i og for seg en interessant biografi, men pengeinnsamlingen har vært semmer og han har knapt noe støtte i partiet. Politisk er det ikke så stor forskjell på de to, og Grimes har dessuten null hispanisk herkomst, så oddsene er ikke så bra.


Det 27. distriktet har siden 1989 vært holdt av republikaneren Ileana Ros-Lehtinen. Hun er av de mest moderate republikanerne i Huset og sterkt kritisk til Trump, men tar ikke gjenvalg. Dette er en av de beste mulighetene demokratene har til gevinst.

Maria-Elvira Salazar

Den republikanske favoritten til å erstatte henne er TV-reporter Maria-Elvira Salazar, som lenge har jobbet for en lokal stasjon asssosiert med Univision. Hun har også jobbet for Telemundo. Salazar er politisk moderat, har samlet inn bra med penger, er godt kjent i distriktet og har støtte fra bla. kongresmann Curbelo i nabodistriktet. Hun har fått kritikk fra høyre siden for å registrere seg som republikaner ganske nylig, samt at hun skal ha vært unødig hyggelig i et intervju hun hadde med Fidel Castro for mange år siden.

Bruno Barreiro

Hovedutfordrer er fylkesråd Bruno Barreiro, en langt mer tradisjonell politiker. Han er et produkt av den lokale cubanskdominerte partimaskinen og flere andre familiemedlemmer er også politisk aktive. Barreiro satt i delstatsforsamlingen i mange år før han ble fylkesråd. Han har samlet inn en del penger, men ligget langt etter på målingene.

Angie Chirino

Så har vi musiker Angie Chirino. Hun er datter av den svært berømte salsasangeren Willie Chirino, som har gudestatus blant mange cubanere. Hun har ikke klart å samle inn så mye penger, men er allikevel godt kjent blant velgere pga familienavnet. Dertil er hun den eneste i feltet som er ihuga Trumpsupporter, en ikke ubetydelig nisje i et spredt felt.

I tillegg stiller bystyremedlem Bettina Rodriguez-Aguilera, som helt uforklarlig har fått støtte fra Miami Herald, til tross for at hun hevder hun ble borført av en UFO i 7-årsalderen og politisk konsulent Stephen Marks, som har jobbet for bla. Jeb Bush, pluss flere skrotinger.

Donna Shalala

På demokratisk side er favoritten den 77 år game Donna Shalala. Hun var helseminister for Bill Clinton under hele hans regjeringstid, og leder for Clinton-stiftelsen i to år. Hun var i tillegg universitetspresident for det private University of Miami i 14 år. Hun har samlet inn grovt med penger, samt selvfinansiert noe. Politisk er hun, som sin tidligere sjef, ganske moderat.

Den største ufordringen kommer trolig fra delstatsrepresentant David Richardson, som var det første åpent homofile medlem av delstatsforsamlingen. Han har samlet inn enda mer enn Shalala og har sterk støtte fra venstresiden i partiet, men de står tradisjonelt ikke så sterkt i sørlige deler av Florida.

Matt Haggman

Den siste med vinnersjanser er non-profittdirektør Matt Haggman. han har bakgrunn fra journalistyrket, men leder nå en veldedig gruppe på nasjonalt nivå. Også han har samlet inn bra med penger og han er en energisk kandidat, men ligger sammen med Richardson et stykke etter på målingene og han mangler de to andres støtte i lokalpartiet.

I tillegg stiller bystyremedlem Kristen Rosen-Gonzalez, som ikke har samlet inn så mye og som nok deler mye av sin progressive base med Richardson og Haggman, samt collegerådgiver Michael Hepburn.


Det er også valg på justisminister, siden republikaneren Pam Bondi ikke kan ta gjenvalg.

Ashley Moody

På republikansk side stiller dommer Ashley Moody, som lenge var ansett som storfavoritt. Hun har støtte fra avtroppende Bondi og store deler av partiapparatet. Hun får imidlertid konkurranse fra den langt mer konservative og Trumpvennlige delstatsrepresentanten Frank White, som ved 3.5 millioner i selvfinansiering har gjort seg relevant.

Sean Shaw

På demokratisk side står kampen mellom delstatsrepresentant Sean Shaw og advokat Ryan Torres. Shaw, som er sønn av den første svarte høyesterettsdommeren i delstatens historie, har samlet inn greit med penger og har støtte fra mesteparten av partiapparatet. Motstander Torres står en anelse til høyre, men mangler helt Shaws forbindelser og har neppe store sjanser i natt.


Til sist har vi valget på landbrukskommisjonær, et verv Adam Putnam (R) altså forlater.

På republikanske side stiller fire kandidater, hvorav tre antagelig har vinnersjanser. Den med sterkest støtte fra partiapparatet er