Borgermester Mick Cornett og forretningsmann Kevin Stitt kjemper om å bli republikanernes guvernørkandidat i Oklahoma

I natt avholdes andre runde av nominasjonsvalgene i Oklahoma. Spennende valg skal avgjøres til Kongressen og til flere delstatsverv.

Valglokalene i Oklahoma stenger kl.02:00 i natt, norsk tid. Denne posten er i stor grad basert på det vi skrev forut for første runde i juni.

Det første kongressdistriktet ligger i det nordøstlige Oklahoma, og omfatter mesteparten av Tulsa. Kongressmann Jim Bridenstine (R) ble NASA-direktør og fem republikanere kjemper om partiets nominasjon i dette bunntrygge setet.

Tim Harris

Første runde ble noe overraskende vunnet av jussprofessor og tidligere distriktsanklager i Tulsa County Tim Harris (27%). Som mangeårig leder for påtalemakten er han godt kjent for velgerne i distriktet, og de bryr seg ikke synderlig om Harris oppfører seg som om han har en direktelinje til Vårherre. Han har samlet inn en god del penger.

Kevin Hern

Forretningsmann Kevin Hern ledet pengeinnsamlingen suverent, med nesten halvannen million dollar og litt over halvparten fra egne lommer; det holdt dog bare til en andreplass (23%). Han har først og fremst fokusert på økonomiske saker, og har en interessant biografi, som en som har kommet fra fattige kår og jobbet seg opp til stor suksess i næringslivet. Han eier både et konsulentfirma som hjelper forretninger med å skaffe kapital, samt en franchise på 10 McDonaldsrestauranter i Tulsaområdet. Han er imidlertid ikke så sosialkonservativ som republikanere fra Oklahoma gjerne er, men har en del støtte fra lokale politikere.


Guvernør Mary Fallin (R) kan ikke stille til gjenvalg og er uansett upopulær.

Mick Cornett

Favoritten, sittende viseguvernør Kevin Lamb ble såvidt slått ut i første runde. Den andre favoritten var journalist og Oklahoma Citys borgermester Mick Cornett, som vant runden med 29%. Han har et rykte som adskillig mer moderat, men er godt likt og respektert for måten han har ledet delstatshovedstaden. Han har imidlertid ikke noe særlig godt forhold til aktivistene i eget parti og tapte et nominasjonsoppgjør til Huset mot nettopp Fallin i 2006.

Kevin Stitt

Mannen som såvidt danket ut Lamb er direktøren for et pantelånsfirma, Kevin Stitt. Han har pøst inn mange millioner dollar av egne penger og tok 24% i første runde. Politisk står han noe til høyre for Cornett, noe som gir ham gode vinnersjanser i andre runde; dersom han f.eks. klarer å kombinere sine og Lambs velgere er han styggelig nær 50%.

Målingene viser svært jevnt løp.


Viseguvernør Lamb stilte altså til guvernørjobben og tapte.

Dana Murphy

Den ene kandidaten til å følge ham er advokat, geolog og forretningskommissær Dana Murphy, som tok 46% i første runde. Hun har sittet ti år i kommisjonen, de siste årene som leder og hun ble gjenvalgt for en ny seksårsperiode i 2016. Hun har sterk støtte fra partiapparatet og har samlet inn klart mest penger, selv om mye av det var igjen fra tidligere kampanjer til kommisjonen. Politisk er hun ganske standard republikaner.

Matt Pinnell

Hovedutfordrer er forretningsmann og tidligere delstatspartileder Matt Pinnell. Også han har samlet inn godt med penger og har noe støtte fra partiet, ikke minst på grunn av sin tid som leder. Politisk står han noe til høyre for Murphy, men ikke mye. Han tok 36% i første runde, men med mindre valgdeltagelsen i denne runden er svært skjev skal det en del til for å ta igjen Murphy.


Mike Hunter

Mike Hunter var administrasjonsminister i Fallins kabinett da justisminister Scott Pruitt ble hentet til Washington for å bli leder for miljødirektoratet. Han ble oppnevnt til å erstatte Pruitt og stiller altså til valg for første gang. Hunter har en meget lang karriere bak seg i diverse politiske posisjoner, alt fra administrativt stabsarbeide til lobbyist og medlem av delstatsforsamlingen. Han tok 44% i første runde.

Gentner Drummond

Han utfordres av advokat og veteran Gentner Drummond, som tok andreplassen med 38%. Han har null politisk erfaring, men har selvfinansiert seg til å bli en seriøs trussel. Drummond fremhever sin tid som jagerpilot og hevder at han vil slåss mot alle særinteressene i det etablissementet Hunter representerer. Hans inntreden og valgkamp har ført til at tonen er blitt svært negativ mellom de to, til tross for at de ikke er så forskjellige politisk.


Arbeidskommissær Mark Costello tok nesten 63% i 2014, men ble drept av sin egen sønn 23. august 2015. Guvernør Fallin har oppnevnt justiministerens stabssjef, Melissa McLawhorn-Houston (f.1969) til erstatter. Hun stiller ikke til valg i 2018.

Cathy Costello

Marks enke, forretningskvinne Cathy Costello stiller derimot. Som sin avdøde mann er hun establishment så det holder, og ganske fiskalkonservativ. Navnet er kjent for velgerne og hun kan trekke en del sympatistemmer. Hun tok 43% i første runde.

Leslie Osborn

Hun utfordres av forretningskvinne og delstatsrepresentant Leslie Osborn, som steg i gradene til å bli leder for bevilgningskomiteen i delstathuset. Hun ble imidlertid fjernet fra den stillingen som følge av en krangel om budsjettprioriteringer. Osborn er mer moderat enn Costello og har ganske god støtte fra næringsinteresser. Hun tok 36% i første runde.


Revisorvervet står ledig, siden Gary Jones stilte til guvernør og tapte.

Cindy Byrd

Revisor Cindy Byrd jobber i staben ved delstatsrevisorens kontor og kjenner således embetet godt. Hun støttes av Jones og store deler av partiapparatet og er utvilsomt favoritt i natt. Hun var svært nær ved å avgjøre dette allerede i første runde, med 49%.

Charlie Prater

Utfordingen kommer fra revisor og forretningsmann Charlie Prater, som tok 42% i første runde. Han kan skilte med erfaring fra forretningslivet, men svekkes av at han for tiden er under søksmål for ikke å ha betalt gammel gjeld. Han har noe støtte i partiapparatet, men er underdog i natt.


Joy Hofmeister

Skoleinspektør, evt. utdanningsminister Joy Hofmeister ble valgt i 2014, etter at hun slo ut den sittende, sterkt konservative republikaneren i primærvalget. Embetsperioden så langt har vært ganske moderat og hun har i år støtte fra det meste av partiapparatet og starter utvilsomt som favoritt til både renominasjon og gjenvalg. Hun tok 47% i første runde.

Linda Murphy

Hun får en utfordring fra Linda Murphy, som var partiets tapende kandidat til dette embetet i 1994 og 1998 (delstaten var langt mer mottagelig for demokrater den gangen). Hun tapte såvidt første gang, men ble most 60 – 40 på andre forsøk. Murphy har ikke vært på stemmeseddelen på 20 år, og meldte seg på i det fristen gikk ut. Hun er mer konservativ enn Hofmeister og har en viss standing i aktivistmiljøene, men det gjenstår å se om det er nok. Hun tok 31% i andre runde.


Bob Anthony

Forretningskommissær Bob Anthony (R) har sittet i vervet siden 1988 og går for en sjette seksårsperiode. Velgerne har endelig tettet igjen det smutthullet som gjorde at kommisjonærer ikke var omfattet av begrensninger, så dette blir uansett hans siste valg. Han er godt kjent for velgerne etter 30 år og fem valgseire, men tapte da han gikk for senatsnominasjonen i 2004. Imidlertid har hans lange embetstid gjort at en seriøs utfordrer har meldt seg og han tok bare 47% i første runde.

Brian Bingman

Den utfordreren er tidligere oljedirektør og delstatssenator Brian Bingman. Han er fra Tulsa og steg i gradene til han nådde lederskapet i delstatssenatet, men er lite kjent utenfor Tulsaområdet. Hans hovedargument i valgkampen er at det er på tide med et nytt ansikt i jobben; de politiske forskjellene er små. Han tok 38% i første runde.