ALLER FØRST

Tirsdag var det primærvalg i Alaska og Wyoming. Kommende tirsdag er det primærvalg i Arizona, Florida og dessuten andre runde i Oklahoma – egne saker kommer valgdagen. I tillegg kommer vi til å slippe sesongens første totale vurdering av senats- og guvernørvalgene torsdag 30. august, mens vurderingen av kongressvalgene kommer en gang i uke 36.

SENATET

Arizona: Senator John McCain (R) døde av kreft natt til søndag. McCain var republikanernes presidentkandidat i 2008 og var kjent som en hauk i utenrikspolitikken, men med noen moderate avvik på andre felter. Han var også en sterk kritiker av den sittende presidenten. Guvernør Doug Ducey (R) vil oppnevne en erstatter til å sitte frem til et suppleringsvalg i 2020.

Arizona: Kongresskvinne Martha McSally har en 47 – 27 ledelse på delstatssenator Kelli Ward foran tirsdagens republikanske primærvalg, med ex-sheriff Joe Arpaio på 13%.

New Mexico: En måling fra Emerson gir senator Martin Heinrich (D) 39%, mot 22% for libertarianer Gary Johnson (som tidligere har vært republikansk guvernør i staten) og kun 11% for republikaner Mick Rich. Det skulle ikke forundre meg om vi vil se et visst press på Rich for å droppe ut til fordel for Johnson dersom denne målingen bekreftes av andre.

HUSET

Alaska 1. distrikt: Den demokratiske nominasjonen i dette forholdsvis republikanske setet, ble vunnet av utdanningsaktivist Alyse Galvin, som beseiret forretningsmann Dimitri Shein. Hun møter kongressmann Don Young (R) i november.

California 50. distrikt: Kongressmann Duncan Hunter (R) og frue ble tirsdag tiltalt for over 60 tilfeller av bedrag og økonomiske misligheter. Hunter, som hevder tiltalen er politisk motivert, vant første valgrunde i juni greit, og de republikanske kandidatene tok over 60% av stemmene, men gjenvalget er truet med en tiltale hengende over ham. I California er det ellers umulig å komme seg av stemmeseddelen.

Guam 1. distrikt: Kongresskvinne Madeleine Z. Bor­dallo (D) tapte lørdagens primærvalg 48 – 52 for bankier og senator Mike San Nicholas. Han møter revisor Doris Brooks (R) i november. Øygruppen er dermed garantert en ny representant (uten stemmerett) i neste periode.

Ohio 12. distrikt: Delstatssenator Troy Balderson (R) ble endelig utropt til vinner av suppleringsvalget tidligere i måneden. Da alle stemmene endelig var klare på fredag, var det klart at han vant valget med nesten 1.700 stemmer (0,8%).

DELSTATENE

Alaska guvernør: Den republikanske guvernørnominasjonen ble vunnet av tidligere delstatsrepresentant Mike Dunleavy, som slo tidligere viseguvernør Mead Treadwell. Han møter den demokratiske ex-senatoren Mark Begich og den uavhengige guvernøren Bill Walker i november.

Guam guvernør: Demokratene på Guam nominerte sykepleier, bankpresident og tidligere territorialsenator Lou Gerrero til guvernør. Han møter viseguvernør Ray Tenorio (R) i november.

Kansas guvernør: Forretningsmann Greg Orman (I) er offisielt på stemmeseddelen som uavhengig kandidat. Orman stilte som de facto demokratisk kandidat mot senator Pat Roberts i 2014 og ventes å ta flest stemmer fra demokratene.

Wyoming guvernør: Den republikanske guvernørnominasjonen ble vunnet av finansminister Mark Gordon, som slo millionær Foster Friess. Han møter den tidligere delstatsrepresentanten Mary Throne (D) i november.