Mike Dunleavy og Mead Treadwell kjemper om den republikanske guvernørnominasjonen onsdag morgen.

I natt er det primærvalg i USAs største lille delstat, Alaska. Republikanerne har spennende guvernør- og viseguvernørnominasjoner, mens demokratene har en spennende kongressnominasjon.

De fleste valglokalene i Alaska stenger kl.06:00, mens i Aleutene stenger de kl. 07:00 onsdag morgen, norsk tid. Delstaten er over dobbelt så stor som Texas, men har det 3. minste befolkningstallet.

Bill Walker

Alaska fikk en noe spesiell situasjon ved valget i 2014, da demokratenes guvernørkandidat Byron Mallot foldet kortene og ble viseguvernørkandidat for den uavhengige Bill Walker. Walker beseiret den sittende republikaneren i november og Alaska fikk USAs eneste partiløse guvernør.

Mark Begich

Forut for årets valgkamp var det snakk om at Walker skulle motta også den demokratiske nominasjonen og partiet var til og med i en rettssak for å trumfe gjennom at uavhengige kunne stille i partiets primærvalg. Rett før påmeldingsfristen gikk ut, erklærte imidlertid tidligere senator og borgermester i Anchorage, Mark Begich, seg som kandidat og Walker valgte å bare stille som uavhengig.

Mike Dunleavy

Republikanerne har et valg mellom to hovedkandidater. Den ene er utdanningskonsulent og tidligere delstatssenator Mike Dunleavy, som annonserte sitt kandidatur i juli 2017, men så suspenderte kampanjen i september pga. hjerteproblemer. Rett før jul erklærte han seg frisk og gjenopptok kampanjen og trakk seg til og med fra delstatssenatet for å vie seg til den. Politisk er han ytre høyre, både på fiskale og sosiale saker, men har allikevel betydelig støtte fra partiapparatet, herunder tidligere guvernør Sean Parnell.

Mead Treadwell

Den andre er forretningsmann og tidligere viseguvernør Mead Treadwell, som kom med rett før påmeldingsfristen gikk ut. Han var nummer to under tidligere nevnte Parnell, som tapte mot Walker i 2014. Han var på tale som senatskandidat i 2014, men kom bare på tredjeplass med 25% i primærvalget. Til tross for at han gjennom mange år har tjenestegjort som medlem av en drøss utvalg og vært kabinettsmedlem under en uavhengig guvernør på 90-tallet er han trolig fortsatt lite kjent for mange velgere.

Forretningsmann Scott Hawkins, som har vært en sentral bakmann i partiet i mange år, stiller også. Han eier et firma som selger logistikktjenester til både energibransjen og til gruvedriften og har vært leder av en lobbyistgruppe som har forsøkt å beseire moderate republikanere i primærvalgene. I tillegg stiller mekaniker Tom Gordon, entreprenør Jerry Heikes, ingeniør Merica Hlatcu, og fisker Michael Sheldon.


Republikanerne har dessuten en interessant nominasjon til viseguvernørvervet.

Kevin Meyer

På republikansk side står kampen mellom to delstatssenatorer. Den ene er Kevin Meyer, som var president i delstatssenatet frem til han trakk seg for å fokusere på dette valget. Han støttes av før nevnte Parnell og en god del av partiapparatet.

Gary Stevens

Den andre er hans kollega Gary Stevens, som tidligere har vært både senatspresident og flertallsleder. Han er kjent som en moderat politiker og ledet en koalisjon av demokrater og sentrumsorienterte republikanere som styrte delstatsforsamlingen frem til 2012.

I tillegg stiller forretningskvinne og tidligere delstatsrepresentant Lynn Gattis, som tapte et primærvalg til delstatssenatet i 2016, aktivist Edie Grunwald, veteran og tidligere kongressrådgiver Sharon Jackson og entreprenør Stephen Wright. Bortsett fra sistnevnte har alle en viss sjanse i natt, selv om Meyer trolig er knapp favoritt.


I tillegg har demokratene et primærvalg om retten til å møte Alaskas evigvarende republikanske kongressmann Don Young (første gang valgt i ’73) i november.

Alyse Galvin

Lobbyist Alyse Galvin er strengt tatt ikke en demokrat, selv om hun i og for seg står langt nok til venstre. Hun er uavhengig, men benyttet seg av kjennelsen som gjorde at Walker kunne stilt for demokratene i guvernørvalget. Politisk har hun markert seg som utdanningsaktivist og hun har samlet inn klart mest penger og flest støtteerklæringer.

Dimitri Shein

Hun får konkurranse fra Dimitri Shein, som driver en forretning som lager hageprodukter. Han innvandret fra Sibir som barn, og har alliert seg med de mest venstrevridde deler av partiet. Han har ikke samlet inn særlig med penger, men har selvfinansiert nok til å drive en seriøs kampanje.

I tillegg stiller Christopher Cumings og pensjonist Kitty Hafner.