Fra hensynsløs realitydeltager til hemmelige lydopptak i Det hvite hus. Selv i en administrasjon som til tider kan virke mer som et realityprogram enn en arbeidsplass tar den tidligere The Apprentice-stjerna Omarosa Manigault-Newman kaka.

Manigault-Newman er høyaktuell med boka Unhinged: An Insider’s Account of the Trump White House. Historien vår starter imidlertid i 2004, da Omarosa Manigault-Newman, oftest kun omtalt som ‘Omarosa’, ble den store personligheten i den første og suksessrike sesongen av The Apprentice. Hennes kompromissløse stil og villighet til å si hva som helst for å komme under huden på sine konkurrenter gjorde henne forhatt. Det gjorde henne også til en realitystjerne. Det tok slutt etter ni uker, da Omarosa fikk sparken av Donald Trump for første gang.

Det ble ytterligere to opptredener på Apprentice i årene som fulgte for deltageren alle elsket å hate. I den første utgaven av kjendisversjonen (i 2008) havnet hun i en feide med Piers Morgan som var like fæl som den var underholdende. Dersom du har en halvtime til overs finner du mye snacks i denne videoen, der Omarosa blant annet omtaler Morgan som alkoholiker og homofil, mens Morgan kaller henne «a pointless, irrelevant, ghastly little creature.»

I 2013 deltok hun for siste gang. Hennes Apprentice-strategi var hele veien å spre rykter om andre og å finne informasjon hun kunne bruke mot sine fiender, for så å slite dem ut med høylytt krangling hvor hun aldri trakk seg. Dette, blandet med en kompromissløs stil i seriens styrerom, gjorde henne til den mest Trumpaktige Apprentice-deltageren.

Ansatt i Trump-kampanjen

Under det republikanske landsmøtet i Cleveland, Ohio i 2016 kom det fram at Omarosa hadde blitt ansatt som Trump-kampanjens Director of African-American Outreach. Som en svart kvinne hadde Omarosa en unik mulighet til å forsvare mye av kritikken mot Trump. Hun gikk imidlertid mye lenger, og hyllet ham uhemmet. Under påvirkning av det som fremstod som en kraftig Trump-rus under et intervju med PBS, sa hun til og med at alle kritikere kom til å bøye seg i støvet for Trump når (hvis) han vant valget.

Omarosa i Det hvite hus

Hennes offentlige apoteose av Trump ble belønnet med en stilling i overgangsteamet, og som Assistant to the President i den påfølgende Trump-administrasjonen (uten at det var helt klart hvilke roller hun egentlig hadde).

Kilder Axios snakket med fikk det å jobbe sammen med Omarosa til å virke verre enn å leve under et terrorregime. En kilde fra Det hvite hus uttalte at han var livredd, og at han derfor aldri gav henne et ‘nei.’ En annen kilde var «hundre prosent [sikker på] at alle var redd for henne.» Omarosa skal ha gjort som hun ville, inkludert å entre Det ovale kontor når hun følte for det. Hun skal også ha kommandert medlemmer av daværende pressesekretær Sean Spicers presseavdeling.

I april 2017 giftet hun seg ved Trump International Hotel i D.C. og tok like så godt med seg bryllupsfesten på et uanmeldt besøk til Det hvite hus for en photoshoot. De tok flere bilder i vestfløyen og i rosehagen før de ble kastet ut.

Omarosa fikk omsider sparken i desember 2017, selv om hun (den gang) hevdet at hun gikk av frivillig.

Hemmelige lydopptak

Etter hennes tid i Trump-administrasjonen har Omarosa endret tone. Det startet med hennes deltagelse i kjendisversjonen av Big Brother, der hun fortalte en annen deltager om hennes bekymringer rundt presidentens oppførsel:

Denne uka kom deretter den tidligere nevnte boka; Unhinged: An Insider’s Account of the Trump White House.

Promoteringen har hun selv stått for – godt hjulpet av amerikanske medier – gjennom en offentlig krangel med Trump hvor hun (foreløpig) har lekket to lydklipp fra Det hvite hus som hun tok opp i det skjulte. Trumps kampanje har anført en voldgift mot Omarosa fordi de mener hun har brutt en fortrolighetsavtale hun hadde underskrevet med dem.

Det første lydklippet er av stabsjef John Kelly som gir henne sparken i The Situation Room (etter at Omarosa hadde brutt retningslinjer ved å ta med en elektronisk enhet inn i det avlukkede området). Det andre klippet er av hennes telefonsamtale med president Trump etter at hun fikk sparken, hvor det virker som om presidenten ikke visste at hun hadde blitt sparket (og dermed motsier Kellys versjon i det første lydklippet).

Omarosas PR-stunt har vært en braksuksess så langt. Hun har gått fra å kalle Trump en snill person med et veldig godt hjerte, til en rasist med en mental tilstand i nedadgående kurve. Hun hevder også å ha blitt tilbudt $15,000 i måneden ut 2020 for å holde munn etter at hun ble sparket.

Trump har svart på Twitter, der han omtaler henne som lowlife, og «Wacky Omarosa». Han hevder også at hun bønnfalte ham om en jobb (med tårer i øynene).

Det er naivt å tro at boka er motivert av stort annet enn ønsket om å fremme seg selv og sin egen versjon av det som har skjedd. Det fremstår som en opportunistisk hevnaksjon på hennes fiender i Det hvite hus (og i media).

De nevnte lydklippene bidrar imidlertid til å underbygge deler av narrativet. Omarosas mest eksplosive anklage omhandler presidentens angivelige bruk av n-ordet i et lydklipp som visstnok eksisterer, noe hun selv benektet under og etter valgkampen – blant annet i et intervju jeg selv tok opp i spinnrommet etter den andre presidentdebatten høsten 2016…

Mer om dette intervjuet, og utdrag fra en prat jeg selv hadde med Omarosa i 2016, i en ekslusiv sak på Patreon-siden vår

Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)