Leah Vukmir og Kevin Nicholson kjemper om den republikanske senatsnominasjonen i Wisconsin.

I natt er det primærvalg i Wisconsin, med ett åpent kongressete og spennende nominasjoner til både Senatet og til guvernørjobben.

Valglokalene i Wisconsin stenger kl 03:00 i natt.

Leah Vukmir

Først på programmet har vi den republikanske senatsnominasjonen. To kandidater kjemper om å få møte senator Tammy Baldwin i november, og de er ganske forskjellige.Den ene er en forholdsvis tradisjonell republikansk kandidat, delstatssenator Leah Vukmir. Hun er utdannet sykepleier og ble valgt til delstatshuset i 2002, da hun for øvrig tok over plassen til nåværende guvernør Scott Walker. Hun slo ut en sittende demokrat da hun ble valgt til delstatssenatet i 2010. Ideologisk er hun temmelig konservativ og har alt fått kritikk for sine krasse utfall mot Baldwin, men hun støttes av de fleste republikanske kongressmedlemmene. Vukmir har også fått delstatspartiets offisielle støtte og selv om guvernør Walker offisielt er nøytral, er familien hans aktive støttespillere for henne.

Kevin Nicholson

Den andre kandidaten er forretningsmann og veteran Kevin Nicholson. Han tjenestegjorde både i Afghanistan og Irak, før han slo seg opp som forretningsmann. Nicholson har en sterk biografi, men også et stort problem; han var nemlig demokrat i sine studieår. Og ikke en hvilken som helst demokrat, men leder for deres nasjonale studentunion, og en ihuga tilhenger av Al Gore i 2000, så ihuga at han holdt en flammende tale på nominasjonskonventet. Han har selv påstått at han så lyset like etter, men ikke mer enn at han var en betalt valgkampmedarbeider for partiet i Minnesota i 2002 og han stemte i det demokratiske primærvalget i 2008. Ikke desto mindre har han støtte fra Club for Growth og en rekke andre konservative gupperinger, som ser ham som ung og dynamisk.


I Wisconsins første kongressdistrikt, som ligger i det sørøstlige hjørnet av staten, takker kongressmann og Speaker Paul Ryan for seg.

Bryan Steil

Republikanerne ser ut til å ha samlet seg rundt advokat og universitetsregent Bryan Steil som er en nær alliert og venn av Ryan og som tidligere har jobbet i staben hans. Han får konkurranse fra forretningsmann Paul Nehlen, som også stilte mot Ryan i 2016. Nehlen har imidlertid blitt avslørt som en antisemitt og konspirasjonstenker og vil neppe ta mer enn de sprøeste proteststemmene i natt.

Eiendomsinvestor og sikkerhetskonsulent Nick Polce, har også (såvidt) samlet inn nok penger til å drive en seriøs valgkamp, men har null institusjonell støtte. I tillegg stiller aktivist Jeremy Ryan og ingeniør Kevin Steen.

Randy Bryce

På demokratisk side hadde jernarbeider Randy Bryce allerede begynt å stille mot Ryan. Han har tre forsøk bak seg på å bli valgt til lokale verv, men tapte alle med glans. Etter at han annonserte mot Ryan ble han imidlertid et ikon for skrotvenstre og samlet inn over 6 milloner dollar. I etterkant har det kommet frem at han har flere ganger har vært i klammeri med loven, bla. for fyllejøring, tyveri og manglende betaling av gjeld.

Cathy Myers

Han får imidertid konkurranse om nominasjonen fra lærer og skolestyremedlem Cathy Myers. Hun har har ikke samlet inn i nærheten av det Bryce har, men med over en million dollar innsamlet har hun midler til å få ut budskapet. Myers er i likhet med Bryce godt ute på venstre fløy, men med alt som er virvlet opp rundt hennes motstander er hun klar favoritt i natt.


Guvernør Scott Walker har vært tidvis omstridt og var målet for et tilbakekallingsforsøk midt i sin andre periode. Han overlevde imidlertid forsøket og ble gjenvalgt til en ny periode. Faktisk forsøker han seg på en tredje periode i høst, men et sant kobbel av demokrater konkurrerer om å stille mot ham – hele ni noenlunde seriøse stiller.

Tony Evers

Den eneste med erfaring fra valg på dette nivået er delstatens skolesjef, Tony Evers. Han har sittet siden 2009 og ble gjenvalgt med knalltall i 2017. Han har vært såpass moderat i stil og politikk at republikanerne aldri har prøvd å stille noen sluggere mot ham. Det som kan være en styrke i november kan imidlertid fort gjøre at han ikke slipper igjennom hos primærvelgerne nå i august.

Paul Soglin

En annen kandidat er borgermesteren i delstatshovedstaden Madison, Paul Soglin. Han har vært borgermester der i 21 av de siste 45 årene og begynte sin første embetsperiode helt tilbake i 1973. Han står på helt andre siden av partiet enn Evers, og besøkte bla. Cuba to ganger på 70-tallet og overleverte byens nøkler til kommunistdiktatoren. Han har imidlertid en geografisk base i byen og er et kjent navn i delstatspolitikken.

Kathleen Vinehout

Den kanskje mest tradisjonelle kandidaten er muligens delstatssenator Kathleen Vinehout, som vel var favoritt før Evers og Soglin meldte seg på. Hun har sittet i delstatssenatet siden 2007, da hun slo ut en sittende republikaner og representerer et ruralt distrikt. Vinehout driver en organisk bondegård med sin mann og har også vært aktiv i et par bondeorganisasjoner. Hun stilte i primærvalget før tilbakekallingsvalget i 2012, men kom på tredjeplass med bare 4%.

Mahlon Mitchell

Brannmann Mahlon Mitchell var demokratenes kandidat til viseguvernør i tilbakekallingsvalget. Han er leder for brannmennenes fagforening i delstaten og har i tillegg fått støtte fra flere andre fagforeninger. Som den eneste fargede i feltet har han en naturlig base, selv om kun Milwaukee har noen stor afroamerikansk befolkning.

Kelda Roys

I tillegg har vi tidligere delstatsrepresenant Kilda Helen Roys, som tapte et primærvalg i det 2. kongressdistriktet i 2012. Hun fikk noe nasjonal oppmerksomhet da hun slapp en valgkampvideo i mars, der hun ammet sitt nyfødte barn.

Matt Flynn

Advokat Matt Flynn tjenestegjorde som delstatspartileder på 80-tallet, men har ikke stilt til valg siden 2004. Han har imidlertid selvfinansiert mye og vært i stand til å drive en seriøs valgkamp.

Mike McCabe er en aktivist som kjemper mot pengenes innflytelse i amerikansk politikk; han får nødvendigvis ikke samlet inn like mye som mange av de andre, men han har en oppildnet velgerbase som kan gjøre utslaget i et så splittet felt.

I tillegg stiller Joshua Pade. Forretningsmann Andy Gronik og delstatsrepresentant Dana Wachs har trukket seg, men står fortsatt på stemmeseddelen. Wachs støtter for øvrig Evers.


Viseguvernøren nomineres uavhengig av guvernøren, men de velges sammen.

Demokratene har to kandidater; forhåndsfavoritten er utvilsom tidligere delstatsrepresentant Mandela Barnes. Han får imidlertid seriøs konkurranse fra den mer moderate Kurt Kober.


Det er i tillegg primærvalg til både administrasjonsminister og finansminister, men siden begge verv er helt meningsløse i denne delstaten er det liten vits i å omtale dem.