Erin Murphy, Lori Swanson og Tim Walz kjemper om demokratenes guvernørnominasjon i natt.

I natt er det primærvalg i Minnesota, med flere åpne kongressnominasjoner og spennende primærvalg til guvernørembetet.

Valglokalene i Minnesota stenger kl. 03:00 i natt, norsk tid. Delstaten så en sann orgie i rykter om omrokkeringer fra det demokratiske delstatskonventet endte lørdag 2. juni til påmeldingfristen gikk ut tirsdag 5. juni.

Amy Klobuchar

Delstaten har begge senatsvervene oppe til valg. En av landets mest populære politikere, demokraten Amy Klobuchar skal gjenvelges til en ny seksårsperiode og er dundrende favoritt til både renominasjon og gjenvalg. Republikanerne har et primærvalg, men selv om de nominerer den eneste seriøse kandidaten, delstatsrepresentant Jim Newberger, er de sjanseløse i november.

Tina Smith

De har bare marginalt bedre sjanser i suppleringsvalget etter Al Franken, som trakk seg i 2017 pga. anklager om seksuell trakassering. Han ble erstattet av partifelle Tina Smith, som hadde vært guvernør Mark Daytons høyre hånd i flere år, først som stabssjef og dernest som viseguvernør. Smith stiller til de siste to årene av Frankens periode og vil seile inn på Klobuchars popularitet. Igjen har republikanerne en eneste seriøs kandidat, delstatssenator Karen Housley, men også hun er sjanseløs.


Guvernørvervet var det første som ble truffet av rykteflommen.

Erin Murphy

Det demokratiske konventet ble vunnet, noe overraskende, av den progressive delstatsrepresentanten Erin Murphy. Hun er helsearbeider av yrke, men har i mange år hatt diverse stillinger i delstatsadministrasjonen. Hun støttes av Dayton og av Emily’s List og de siste ukene før konventet også stadig flere fagforeninger. Murphy har blant annet lovet å kjempe for en delstatlig helseforsikring som skal dekke all innbyggerne og hennes klare venstrevri gikk hjem hos konventdeltagerne.

Tim Walz

Hovedmotstanderen på konventet var kongressmann Tim Walz, men han lå etter fra første stund. Han hadde for øvrig gjort det klart lang tid i forveien at han uansett ville stille i primærvalget, og dermed ikke akkurat innyndet seg hos partiaktivistene. Han er mye mer moderat enn Murphy, men en ganske standard demokrat og han har vært favoritt til å ta nominasjonen, også på konventet. I valgkampen har han lagt seg noe til venstre for sine normale standpunkter, men det gjenstår å se i hvliken grad han mener det hvis han blir valgt.

Lori Swanson

Imidlertid var det en annen avstemning som virkelig satte fart på stolleken. Justisminister Lori Swanson vant nemlig første avstemning med bare 53% (60% kreves for partiets offisielle støtte) og meddelte så at hun trakk seg. Konventet ga overveldende støtte til hennes utfordrer, mens Swanson og hennes team trakk seg tilbake i dype samtaler. Og deretter begynte ryktene å gå. Og ganske riktig, Swanson, som hadde vært på tale som guvernørkandidat tidligere, kunngjorde at hun nå gikk for toppjobben. Politisk befinner hun seg mellom Murphy og Walz, men har fordelen av å være godt kjent for velgerne, etter å ha blitt valgt til justisminister tre ganger. Dog har kampanjen i de siste ukene blitt rystet, først av beskyldninger om at hennes viseguvernørkandidat, kongressmann Rick Nolan ikke har tatt beskyldninger om seksuell trakassering på alvor, og deretter påstander om at hun har brukt justisministerkontoret til å drive valgkamp (big no-no i USA).

I tillegg stiller eiendomsmegler og entreprenør Tim Holden og kunstner Ole Savior.

Jeff Johnson

Republikanerne har også en nominasjonskamp. Konventet ga støtte til advokat, fylkesråd og partiets kandidat i 2014 Jeff Johnson, som tapte 50 – 44 sist. Han hadde kvittet seg med flere seriøse motstandere etterhvert som han samlet inn mer penger enn dem, eller fikk flere støtteerklæringer. Til slutt sto han igjen som den klare favoritten til partiets offisielle støtte. Dog ble hans planer om en kroning forpurret de siste par ukene.

Tim Pawlenty

For tidligere guvernør Tim Pawlenty, som hadde vervet fra 2003 til 2011, ville ha tilbake sin gamle jobb. Han hadde et kortvarig forsøk på å bli presidentkandidat i 2012, men det gikk åt skogen. Siden har han jobbet som lobbyist i DC, men lukten fra manesjen ble for sterk denne gang. Dog kan det tenkes at han ventet for lenge med å erklære sitt kandidatur, siden de fleste størrelser i delstatspartiet alt har gitt støtte og penger til Johnson. De fleste på føderalt plan støtter imidlertid Pawlenty, og han har samlet inn flust med cash.

Pawlenty har hatt ledelsen på målingene, men Johnson kan ha gjort det jevnere ved å gå til høyre de siste ukene og bli mer Trumpist.

I tillegg stiller forretningsmann Mathew Kruse.


Det 1. kongressdistriktet, som omfatter hele den sørligste delen av staten, fra Wisconsin i øst til South Dakota i vest blir altså ledig, siden Walz stiller til guvernør. Demokratene vil nominere tidligere assisterende forsvarsminister Dan Feehan, mens republikanerne har et oppgjør mellom to seriøse kandidater.

Jim Hagedorn

Den ene er forretningsmann og partiets kandidat i 2014 & 2016 Jim Hagedorn. Hans far representerte distriktet fra 1975-83 og junior kom sjokkerende nær ved å slå ut Walz, etter å ha gjort et helt greit forsøk også i 2014, da han for øvrig vant nominasjonen svært overraskende. Hagedorn har imidlertid hele veien hatt problemer med pengeinnsamlingen og støtten fra delstatspartiet har vel heller ikke vært all verden. Han har imidlertid vært en proto-Trump siden 2014 og har ridd den bølgen for alt hva den er verdt.

Carla Nelson

Konkurrenten er forsikringsfirmaeier og delstatssenator Carla Nelson. Hun er en mer tradisjonell republikaner, og har støtte fra brede deler av partiet foran dette oppgjøret, men selv om hun trolig ble rekruttert av nasjonale krefter tapte hun distriktskonventet.

I tillegg stiller Andrew Candler og bonde Steve Williams.


Swansons exit førte til at flere seriøse kandidater meldte seg på justisministervalget i siste liten – en av dem var kongressmann Keith Ellison, som representerer det 5. distriktet. Det omfatter hele Minneapolis med forsteder og er trygt demokratisk, derfor har det da også tiltrukket seg flere seriøse potensielle erstattere til Ellison.

Ilhan Omar

En av de to favorittene er delstatsrepresentant Ilhan Omar, som var den første folkevalgte av somalisk herkomst på delstatsnivå da hun slo ut en sittende representant i primærvalget i 2016. I det sivile er hun politisk direktør for et kvinnenettverk. Omar er etterkommer av støttespillere til kommunistregjeringen som falt i borgerkrigen og kom ikke til USA før hun var 14, etter noen år i en kenyansk flyktningeleir. Dersom hun vinner i natt vil hun bli den første kvinnelige muslim i Kongressen.

Margaret Anderson Kelliher

Den andre favoritten er tidligere Speaker i delstatshuset Margaret Anderson Kelliher. Hun satt i delstatshuset fra 1999 til 2011 og vant partiets støtte i guvernørnominasjonen i 2010, men tapte primærvalget knepent for avtroppende guvernør Dayton, som dengang var senator. Politisk står hun svakt til venstre for midten, men har et solid nettverk av partitopper og donorer bak seg.

Patricia Torres Ray

Den siste seriøse kandidaten er konsulent og delstatssenator Patricia Torres Ray. Hun er født i Colombia og innvandret til USA i 1987. Hun ble valgt inn i delstatssenatet i 2006 som den første hispaniske kvinne i Minnesotas histore og vil bli den første kongressrepresenanten fra den gruppen. Torres Ray var kandidat til viseguvernør i 2010, men kampanjen tok bare 4. plass på delstatskonventet.

Jamal Abdulahi

I tillegg stiller elektrisk ingeniør og grunnleggeren av den somaliske gruppen i delstatspartiet, Jamal Abdulahi. Han har neppe noen stor base utenfor de etniske somaliske velgerne, men kan komme til å splitte de stemmene med Omar.

Advokat og delstatssenator Bobby Joe Champion står også på stemmeseddelen, men han trakk seg allerede i juni. Til sist stiller eiendomsmegler Frank Drake, som tok 22% mot Ellison som republikaner i 2016.


Distrikt 8 inneholder omtrent den nordøstlige fjerdedel av staten, inkludert byen Duluth.

Rick Nolan

Kongressmann Rick Nolan stiller ikke til gjenvalg og fire seriøse demokrater kjemper om nominasjonen. Det store spørsmålet som skiller kandidatene er hvorvidt det skal åpnes for mer gruvedrift i Iron Range-området, som med sin fagorganiserte økonomi har stor makt i det demokratiske distriktspartiet.

Kirsten Kennedy

Den første kandidaten er borgermesteren i North Branch Kirsten Kennedy, som er norskfødt, men som tilbragte deler av oppveksten i California. Hun tok etterhvert amerikansk statsborgerskap og er nå inne i sin andre periode som borgermester i småbyen. I tillegg er hun koordinator for et helseprogram i området. På distriktskonventet tok hun under 5%. Hun er fra de sørlige deler av distriktet, langt unna Iron Range, men støtter utvidet gruvedrift.

Michelle Lee

Tidligere nyhetsoppleser Michelle Lee tok også under 5% på delstatskonventet, men har et kjent navn i deler av distriktet. Hun har forsøkt å posisjonere seg langt til venstre i feltet for derved å kapre mange av de velgerne som ellers ville gått til hun som tok flest stemmer på delstatskonventet, men som ikke ville stille i primærvalget. Lee kan imidlertid komme til å slite med oppslutningen i velgerrike Iron Range, siden hun er motstander av å utvide gruvedriften der, av hensyn til miljøet.

Jason Metsa

Den ene av de to hovedkanddiatene er fagforeningsaktivist og delstatsrepresentant Jason Metsa, som tok under 20% på konventet. Han har imidlertid mesteparten av fagforeningene i ryggen og kommer fra Iron Range, så han vil bli en farlig kandidat. Han er en ihuga tilhenger av å utvide gruvedriften.

Joe Radinovich

Den andre hovedkandidaten er tidligere delstatsrepresentant og fagforeningsaktivist Joe Radinovich. Han var valgkampleder for Nolan i 2016 og forlot sin nye jobb som stabssjef for den nyvalgte borgermesteren i Minneapolis, Jacob Frey for å stille her. Radinovich kom på andreplass på distriktskonventet og politisk er han kanskje den mest moderate i feltet, men inntar en mellomposisjon mht. gruvedrift.

I tillegg stiller teknologikonsulent Soren Sorensen.


Det siste vervet vi nevner er justisministervervet, der Kirsty Swanson altså bråbestemte seg for å stille til guvernør. Det har åpnet slusene for hele seks relativt seriøse demokrater.

Matt Pelikan

Han som fikk delstatskonventets, og dermed partiapparatets offisielle støtte er advokat og aktivist Matt Pelikan. Han er imidlertid ganske ukjent utenfor de aller innerste kretser av partiet.

Keith Ellison

Hovedutfordereren er trolig kongressmann og nestleder i det føderale partiet, Keith Ellison. Han har representert et sete i Minneapolis siden 2006 og har fått et rykte som en av de mest venstrevridde medlemmer av Huset. Hans kandidatur fikk umiddelbart støtte fra guvernør Dayton og han har samlet inn mye penger.

Debra Hilstrom

En tredje kandidat kan imidlertid komme til å slå dem begge; tidligere fylkesadvokat og delstatsrepresentant Debra Hilstrom. Hun fikk uforbeholden støtte fra tidligere justisminister og partiets guvernørkandidat i 2006 Mike Hatch, som også hadde meldt seg på, men som straks trakk seg til fordel for henne. Hilstrom forsøkte å bli partiets kandidat til administrasjonsminister i 2014, men tapte på delstatskonventet og stilte også til dette vervet i noen måneder, da det så ut som om Swanson ville stille til guvernør.

I tillegg stiller lobbyist og tidligere fylkesadvokat Tom Foley og advokat og tidligere næringsminister Mike Rothman.

For republikanerne stiller advokat og tidligere delstatsrepresentant Doug Wardlow, som fikk delstatspartiets støtte. Han får konkurranse fra tidligere delstatssenator Bob Lessard, som i en alder av 87 neppe blir nominert. I tillegg stiller pensjonisten Sharon Anderson.