De tre demokratiske guvernørkandidatene Shri Tanedar, Gretchen Whitmer og Abdul El-Sayed.

I natt er det primærvalg i Michigan. Det er interessante nominasjoner til både Senatet, Representantenes hus og til guvernørvervet.

Valglokalene i Michigan stenger kl.03:00, norsk tid, bortsett fra i det 1. distriktet, der noen av dem stenger kl.04:00.

Republikanerne har en nominasjonskamp om hvem som skal få utfordre den demokratiske senatoren Debbie Stabenow i november. Hverken forretningsmann og veteran John James eller advokat og investor Sandy Pensler har noen videre politisk erfaring, men de har brukbart med penger og gode resumeer.

John James

James er den mest uortodokse av dem. Som afroamerikaner er han en sjelden svale i det republikanske partiet og han har en meget interessant biografi som helikopterpilot under Irakkrigen. Dertil har han jobbet knallhardt for å vinne grasrota i partiet med stadig reising til alle kanter av delstaten. Mange mener har alder og biografi til å være fremtidens mann og han har president Donald Trumps støtte.

Sandy Pensler

Pensler er meget velstående og har skutt inn 5 millioner dollar i egen valgkamp, men det er de som mener han har ført valgkamp på autopilot og latt pengene tale for seg. Han kom inn i valgkampen forholdsvis sent og har lite å vise til annet enn sin erfaring fra forretningslivet.


Fred Upton

Det første primærvalget av noen interesse til Huset, kommer i det sjette distriktet, som dekker det sørvestlige hjørnet av staten, inkludert byen Kalamazoo. Det holdes av den moderate republikaneren Fred Upton, som har sittet i Huset siden 1987. Han tok 59% i 2016, men flere seriøse demokrater prøver seg denne gangen.

George Franklin

Konsulent og tidligere lobbyist George Franklin jobbet for matgiganten Kellogg’s i flere år før han startet sitt eget PR-byrå. Han støttes av notabiliteter som tidligere senator Carl Levin og tidligere guvernør Jim Blanchard og er en livslang demokrat, med tidligere praktikantjobber i Kongressen. Franklin har imidlertid slitt med å forklare at han har donert 10,000 dollar til Upton i sin karriere – de siste donasjonene i 2016. Han har samlet inn mest penger, inkludert et lån fra seg selv på 100,000 dollar.

Matt Longjohn

Lege og tidligere sjef for YMCAs helsearbeide Matt Longjohn står politisk omtrent på samme sted som Franklin, men har lite partiaktivitet å vise til. Han har imidlertid støtte fra 2016-kandidat Paul Clemens som denne gangen ikke greide å samle inn nok underskrifter. Longjohn har samlet inn nesten like mye som Franklin, inkludert en donasjon fra egne midler.

Andre demokrater er den progressive historieprofessoren David Benac og biolog, forretningsmann og ex-republikaner Rich Eichholz.


Distrikt 8 ligger i det sør-sørvestlige Michigan og omfatter delstatshovedstaden Lansing og området øst for byen. Republikaneren Mike Bishop tok 56% i 2016.

Elissa Slotkin

For demokratene har favoritten hele tiden vært tidligere assisterende forsvarsminister Elissa Slotkin, som med sin militære bakgrunn og erfaring som CIA-agetn i Irak kan appellere til moderate velgere. Hun har støtte fra omtrent alt av partiapparat og fagforeninger, og har et solid økonomisk overtak; hun har samlet inn mer enn Bishop, som anses som en god pengesamler.

Chris Smith

Hun utfordres av collegeprofessor Chris Smith. Han står mye lengre til venstre politisk og selv om han ikke har samlet inn i nærheten av det Slotkin har gjort, har han betydelig med grasrotentusiasme i ryggen – faktisk så mye at fagforeningene aktivt har engasjert seg for å få folk til stemmeurnene for henne.


Det niende distriktet, som dekker forstedene nord for Detroit blir ledig, fordi demokraten Sander Levin ikke stiller igjen.

Andy Levin

Han ble første gang valgt i 1982 og det er en viss sannsynlighet for at en Levin kommer til å fortsette å representere distriktet, for en av de demokratiske kandidatene er advokat, energikonsulent, fagforeningsaktivist og sønn av den avtroppende kongressmannen (og nevø av en tidligere senator), Andy Levin. Han har støtte fra mesteparten av partiapparatet og har samlet inn dugelig med penger. Andy har imidlertid et tynt politisk rulleblad; han tapte et valg til delstatssenatet i 2006 og hadde noen mindre jobber i administrasjonen til daværende guvernør Jenny Granholm.

Ellen Lipton

Han får imidlertid konkurranse om nominasjonen fra advokat og tidligere delstatsrepresentant Ellen Lipton. Hun satt tre perioder i Huset før hun såvidt tapte et primærvalg for den sittende demokratiske delstatssenatoren i 2014. Lipton har støtte fra nasjonale vitenskapsmiljø som MS-pasient og patentadvokat. Hun har samlet inn nesten like mye penger som Levin, inkludert noe egenfinansiering. Hun har også støtte fra Emily’s List og argumenterer for at kongresseter ikke skal gå i arv.

I tillegg stiller advokat Martin Brook.


Det 11. distriktet, som dekker forstedene vest og nordvest for Detroit blir tomt, fordi republikaneren Dave Trott avstår fra gjenvalg etter bare to perioder. Begge partier har spennende nominasjoner i dette svært jevne distriktet.

Kerry Bentivolio

For republikanerne stiller fem mer eller mindre seriøse kandidater. En av dem er tidligere kongressmann Kerry Bentivolio. Han er en av de mest utrolig skikkelser i amerikansk politikk. Han var en politisk parentes med en pussig og mangslungen yrkesbakgrunn som bla. julenisse og reinsdyreier da han meldte seg på til primærvalget i 2012, for så å seile inn til nominasjonen da den sittende representanten ikke greide å organisere signaturinnsamlingen. Bentivolio fikk to år i DC, men ble slått ut i primærvalget i 2014, siden han knapt gadd samle inn særlig med penger. Etter tapet for Trott stilte han som write-in i valget og stilte igjen i 2016 som uavhengig, etter et mislykket forsøk på å bli libertarianernes visepresidentkandidat. Han har ikke samlet inn stort i år heller.

Lena Epstein

Forretningskvinne Lena Epstein var valgkampleder for Trump i Michigan. Hun stilte opprinnelig til Senatet, men droppet ned hit da hun ikke fikk særlig fotfeste i førstnevnte valgkamp. Hun har imidlertid en velfylt lommebok å bringe til torgs og har lånt kampanjen rundt en million dollar. Epstein greide i tillegg å samle inn mest fra andre donorer og har et klart økonomisk overtak. Naturlig nok er hennes uforbeholdne støtte til presidenten salgsargument nummer ett.

Klint Kesto

Så har vi advokat, restauranteier og delstatsrepresentant Klint Kesto, som ble valgt inn i 2012. Han er den første delstatspolitiker av assyrisk herkomst. Kesto har fått kritikk for å la seg presse av katolske intereser til å vanne ut en lov om erstatninger for seksuelt misbruk, men ikke desto mindre har han samlet inn nest mest etter Epstein og har en viss troverdighet som konservativ.

Mike Kowall

Delstatssenator Mike Kowall har en lang politisk karriere bak seg, med flere år i delstatshuset og i bystyret i småbyen White Lake. Før han ble valgt inn i delstatssenatet, var han president for familiebedriften, et tresliperi. Han har fått en del pepper for at han stemte for å utvide Obamacare i delstaten, men er allikevel trolig den kandidaten med mest støtte fra lokalpartiet og det i utgangspunktet mest kjente navnet for velgerne; dog er han trolig for moderat til å vinne i natt. Pengeinnsamlingen har gått sånn der; i tillegg har han lånt kampanjen noe.

Rocky Raczkowski

Til sist kommer advokat, forretningsmann, veteran og tidligere delstatsrepresentant Rocky Raczkowski. Han var høyt oppe i delstatshuset, men etter at han gikk av i 2003 har det ikke gått så bra for ham. Han var partiets kandidat mot demokraten Carl Levin i 2002, men ble moset 61 – 38. I jubelåret 2010 tapte han 49 – 47 for daværende kongressmann Gary Peters i det 9. distriktet og i 2014 tapte han et nominasjonsvalg til delstatssenatet. Pengeinnsamlingen har gått heller trått og halvparten av pengene er hans egne.

Tim Greimel

For demokratene stiller bla. advokat og delstatsrepresentant Tim Greimel, som er den eneste i dette feltet med erfaring fra folkevalgte verv; dog ligger mesteparten av hans valgdistrikt i det 14. distriktet. Han har vært skolestyremedlem og fylkesråd og ble valgt inn i delstatshuset i et suppleringsvalg i 2012 og har vært mindretallsleder der en periode. Han har samlet inn bra med penger og har mye støtte i partiapparatet og fra fagforeningene.

Suneel Gupta

Teknologidirektør Suneel Gupta tjenestegjorde i Det hvite hus allerede under president Clinton på 90-tallet. Han er bror av den mer kjente Sanjay Gupta, som i mange år har vært medisinsk ekspert for CNN. Han har en juristtittel og har i tillegg jobbet i flere oppstartsbedrifter (han var nestleder i GroupOn) og tjent penger der. Han har samlet inn over en million dollar og i tillegg lånt kampanjen en del. Gupta har drevet valgkamp som proteksjonist, så han gikk på en smell da det ble kjent at han hadde gitt bedrifter råd om outsourcing.

Fayrouz Saad

Tidligere rådgiver i Sikkerhetsdepartementet Fayrouz Saad håper å bli den første muslimske kvinne i Representantenes hus. Hun er av libanesisk herkomst og sterkt progressiv. Saad har hatt en rekke stabsjobber og mindre stillinger for Obama og i tillegg vært leder for migrantkontoret i Detroit under borgermester Mike Duggan.

Haley Stevens

Til sist har vi tidligere rådgiver i det føderale finansdepartementet Haley Stevens. Hun var stabssjef for den føderale gruppen som hadde til oppgave å utforme og implementere den berømte/beryktede redningsaksjonen for amerikansk bilindustri i 2009. Hun har samlet inn over en million dollar uten noen form for egenfinansiering og ligger like etter Gupta.

I tillegg stiller aktivist Nancy Skinner.


Så har vi det 13. distriktet, som dekker sentrale og vestlige deler av Detroit med forsteder. Jurist og veteran John Conyers Jr representerte områder av byen siden 1965 og var Husets lengst sittende medlem inntil han gikk av i desember 2017 pga. beskyldninger om sex-trakassering. Det vil bli avholdt suppleringsvalg samtidig med det ordinære valget i november 2018. Distriktet har en majoritet svarte velgere og er bunnsolid demokratisk.

For demokratene stiller bla. Conyers nevø, byplanlegger og delstatssenator Ian Conyers, som helt tydelig forsøker å flyte på etternavnet; han fikk sin plass i delstatssenatet i 2016, etter å ha tatt flest stemmer i et sterkt splittet felt. Han klarte å få sin fetter, John Conyers III sparket av stemmeseddelen fordi han ikke hadde nok underskrifter og er dermed den eneste med navnet i kveld. John prøver for øvrig å samle inn nok underskrifter til å stille som uavhengig, men det er uvisst om han lykkes. Ian har samlet inn så der med penger og ligger midt på treet, langt bak Wild og Tlaib.

Brenda Jones

Leder for bystyret i Detroit Brenda Jones har mesteparten av partiapparatet, f.eks. Detroits hvite borgermester Mike Duggan og ikke minst de fleste fagforeningene i ryggen. Det har dog så langt ikke gitt mye penger i kassa og hun har bare såvidt samlet inn nok til å føre en ordentlig valgkamp. Jones stiller som en progressiv, dog ikke like langt til venstre som neste kandidat.

Rashida Tlaib

Advokat og tidligere delstatsrepresentant Rashida Tlaib forsøker også å bli den første muslimske kvinne i Huset og har ført en sterkt progressiv kampanje for å bli det. Hun har samlet inn desidert mest penger; over dobbelt så mye som nestemann. Tlaib satt tre perioder i Huset før hun tapte et primærvalg til delstatssenatet i 2014. Hun har noe støtte, bla. fra lærernes fagforening, men er ikke partiapparatets favoritt i natt.

Bill Wild

Bill Wild er forretningsmann og borgermester i Westland, en by vest for Detroit. Han er den eneste i denne gjengen som ikke er fra byen og som ikke er afroamerikaner. Han vil trolig ta brorparten av stemmene i suburbane Wayne fylke, så får vi se om det holder. Også Wild har samlet inn bra med penger og i tillegg egenfinansiert noe.

Coleman Young

Til sist stiller delstatssenator Coleman Young II. Hans far ved samme navn var den første afroamerikanske borgermester i Detroit og ledet byen gjennom tyve år. Til tross for et sterkt navn ble junior gruset 72 – 28 da han stilte mot Duggan i 2017. Han ble valgt til delstatshuset i 2006, så rykket han opp til Senatet i 2010. I år har han knapt samlet inn penger og det ser ut til å gå mot et nytt nederlag, med mindre etternavnet kan gi ham seieren i et svært splittet felt.

I tillegg stiller lobbyist og tidligere delstatsrepresentant Shanelle Jackson, som ikke har samlet inn noe som helst, men som har støtte fra før nevnte Duggan. Hverken Jackson eller Young stiller for øvrig til suppleringsvalget.


Til sist har vi guvernørvalget. Republikaneren Rick Snyder kan ikke ta gjenvalg, og ville uansett neppe vært populær nok til å få det. Begge partier har interessante nominasjonsoppgjør.

Bill Schuette

For republikanerne stiller blant andre justisminister Bill Schuette. Han har vært favoritt til vervet i minst fire år allerede, og har ledet både pengeinnsamlingen og på meningsmålingene, selv om sistnevnte har blitt litt jevnere. Schuette har hatt en lang karriere i delstatspolitikken, bla. som kongressmann, kabinettmedlem og dommer. Politisk er han en ganske standard konservativ og har støtte fra mesteparten av partiet, inkludert Trump.

Brian Calley

Viseguvernør Brian Calley var en heller obskur forretningsmann og delstatsrepresentant da han ble utpekt til «running mate» for Rick Snyder i 2010 og ble USAs yngste viseguvernør da Snyder vant guvernørvalget. I likhet med Snyder er han en mer pragmatisk politiker enn f.eks. Schuette og han har Snyders støtte. Calley har imidlertid jobbet både for å innføre nye bensinavgifter og å utvide Medicaid, noe som helt sikkret vil skade hamm blant republikanske primærvelgere.

I tilleg stiller delstatssenator og flyingeniør Patrick Colbeck, som er svært konservativ og lege Jim Hines. Sistnevnte har spyttet tre millioner dollar fra egne lommer inn i valgkampen, men har ikke fått særlig ut av dem.

Gretchen Whitmer

For demokratene var den tidlige favoritten advokat og tidligere delstatssenator Gretchen Whitmer. Hun har konsolidert omtrent rubbel og bit av partiapparatet bak sitt kandidatur og har erfaringen som folkevalgt. Det var nok til å skremme bort alle «etablerte» politiske konkurrenter.

Shri Thanedar

Imidlertid får hun konkurranse fra forretningsmann Shri Thanedar, som i meget stor grad har selvfinansiert sin kampanje. Han har vært et stort uromoment i valgkampen og det har kommet frem at han tidligere har møtt med republikanerne for å diskutere et kandidatur med dem. Thanedar forsøker å fremstille seg som en problemløser og ingen ideolog, men mange mener han helt mangler kjerne.

Abdul El-Sayed

Til sist stiller tidligere helsedirektør Abdul El-Sayed, som var sjef for helsesystemet i Detroit. Han har egyptisk bakgrunn og stiller på en sterkt progressiv plattform, med støtte fra Bernie Sanders og Alexandra Ocasio-Cortez. Han har dog lite støtte i delstatspartiet og har samlet inn heller skralt med penger.