Viseguvernør Jeff Colyer og administrasjonsminister Kris Kobach er favoritter til den republikanske guvernørnominasjonen.

I natt er det primærvalg i fire stater. I denne posten tar vi for oss nominasjonene i nabostatene Kansas og Missouri.

KANSAS

I Kansas stenger valglokalene kl. 03:00 i natt. Delstaten har interessante nominasjoner til både kongressvalg og delstatsvalg.

Jeff Colyer

Det viktigste valget er til guvernør. Republikaneren Jeff Colyer var viseguvernør under den upopulære Sam Brownback, men rykket opp da sjefen ble utnevnt til ambassadør for religiøs frihet. Han er utdannet lege og satt to år i delstatshuset og to år delstatssenatet før han ble plukket av Brownback i 2010. Politisk står han for mye av den samme linjen som den avgåtte guvernøren, dog anses han som bedre i stand til å finne kompromisser med delstatsforsamlingen.

Kris Kobach

Colyer utfordres av flere, den viktigste er advokat og administrasjonsminister Kris Kobach. Han har lenge vært et skremmebilde for venstresiden pga. sin aggressive kamp mot stemmejuks og illegale velgere, noe de ser som en fordekt jakt på ulovlige innvandrere og en hundsing av minoritetsvelgere generelt. Kobach var en stund på tale for en jobb i Trumps administrasjon, men det kokte bort. Kobach har i praksis vært guvernørkandidat på vent siden før Brownback ble gjenvalgt. Pengeinnsamlingen har gått dårligere enn ventet, men han har ligget omtrent jevnt med Colyer på målingene; til og med litt foran i det siste. Det er vanskelig å vurdere hvor mye han tjener på at Trump twittret sin støtte mandag.

Jim Barnett

En annen kandidat er lege, delstatssenator og partiets guvernørkandidat i 2006 Jim Barnett, som har lagt an en mye mer moderat profil. Han ble valgt til delstatssenatet i 2000, og tapte altså med 18% for guvernør Kathleen Sebelius (D) da hun gikk for gjenvalg i 2006. Deretter tapte han nominasjonskampen i det første kongressdistriktet for den langt mer konservative Tim Huelskamp, og trakk seg deretter fra politikken for å vie seg til legegjerningen. Han har gått til det uvanlige skritt å plukke sin kone som viseguvernørkandidat, noe som vel betyr at man kan sette spørsmålstegn ved hans politiske dømmekraft.

Ken Selzer

Den siste seriøse kandidaten er regnskapsfører og forsikringskommisjonær Ken Selzer. Før han tok det lite politiske vervet som forsikringskommisjonær var han bystyremedlem i småbyen Fairway. Svært lite av det Selzer har gjort i denne perioden har høynet hans politiske synlighet noe videre og mange lurte sikkert på hvorfor han ga opp et trygt gjenvalg for en kamp mot størrelser som Colyer og Kobach. Politisk ble han valgt som konservativ, men har vært langt mer moderat i utøvelsen av embetet.

I tillegg stiller forretningsmann og predikant Patrick Kucera, videregående elev Tyler Ruzich og videregående elev Joseph Tutera.

Carl Brewer

Demokratene har tre seriøse kandidater. Den ene er tidligere borgermester i Wichita, Carl Brewer. Han var byens første afroamerikanske leder og satt fra 2007 til 2015. Han jobbet i luftfartsindustrien i over 30 år, der han gikk fra platearbeider via ingeniørgraden til ledelsesskiktet. I tillegg har han gjennom flere år vært aktiv i nasjonalgarden. Politisk er han ganske moderat og næringslivsvennlig og Wichita alene utgjør rundt 1/4 av delstatens velgere.

Laura Kelly

Delstatssenator og terapeut Laura Kelly har støtte fra Emily’s List og tidligere guvernør (og hennes nabo) Kathleen Sebelius, som fikk henne til å stille og dessuten fra de fleste fagforeningene. Kelly har fremstått som en av arkitektene bak den uformelle koalisjonen av demokrater og moderate republikanere som i praksis styrer delstatsforsamlingen. Hun anses som både kunnskapsrik og erfaren, men mange er bekymret for at hun ikke har den karisma som trenges for å bekjempe noen av de mulige republikanske motstanderne.

Joshua Svaty

Den tredje kandidaten er bonde og tidligere delstatsrepresentant og landbrukskommissær Joshua Svaty. Han var abortmotstander da han satt i delstatshuset, noe som kan gi ham problemer med venstresiden i eget parti. Svaty betoner sterkt at han er den som best kan jobbe med republikanerne i delstatsforsamlingen, en helt nødvendig oppgave i denne konservative staten.

I tillegg stiller lege Arden Andersen og videregående elev Jack Bergeson.


Kongressdistrikt 2 omfatter de østlige deler av staten, inkludert delstatshovedstaden Topeka, og omringer det 3. distriktet. Det holdes av republikaneren Lynn Jenkins, som ikke stiller ikke på ny.

Steve Fitzgerald

Republikanerne har et tett primæroppgjør med flere seriøse kandidater. Veteran og delstatssenator Steve Fitzgerald har en lang militær karriere som ble avsluttet med over ti år som analytiker for våpenprodusenten Northrop Grumman. Han fikk mest presse da han sammenlignet abort med Holocaust, dessverre for ham selv stort sett negativ presse og han er kjent som en kulturell konservativ. Pengeinnsamlingen har vært midt på treet, men han har lånt kampanjen 300.000 dollar. I en alder av 73 er han muligens i eldste laget.

Dennis Pyle

Bonde og delstatssenator Dennis Pyle ble første gang valgt i 2004 og tok 43% mot Jenkins i primærvalget i 2010 som noe av en Tea Party-kandidat. Han fikk imidlertid bare såvidt gjenvalg til delstatssenatet i 2016, og anses av mange som i overkant konservativ, selv om hans konservatisme er mer økonomisk enn kulturell. Han har samlet inn så der med penger, og har heller ikke egenfinanisert noe.

Doug Mays

Tidligere Speaker i delstatshuset Doug Mays bestemte seg for å stille kort tid før påmeldingsfristen gikk ut, fordi han var redd for at feltet besto av for svake kandidater, noe han etter sigende fikk flere henvendelser om fra nasjonale krefter. Han satt i Huset fra 1992 til 2007 og var leder fra 2003 til 2006. I etterkant har han jobbet som lobbyist og har nok ikke noe kjent navn blant velgerne mer. Mays har samlet inn skuffende lite og kun et lån på 100.000 fra egne lommer gjør ham konkurransedyktig i natt.

Caryn Tyson

Softwareingeniør og delstatssenator Caryn Tyson ble valgt til Senatet i 2012. Før det jobbet hun i IT-bransjen i over 20 år. I likhet med de to andre delstatssenatorene tilhører hun definitivt den konservative fløyen og har bla. fått støtte fra en nasjonal antiabortgruppe og fra delstatens bondeforening. Hun har samlet inn brukbart, og i tillegg egenfinansiert med over 200.000 dollar.

Steve Watkins

Veteran og forsvarskontraktør Steve Watkins sier også at han vil bekjempe de progressive elitene og støtte Trump. Hans velstående far har finansiert en PAC som driver valgkamp for ham, og han har bidratt med en halv million dollar av egen lomme. Watkins fikk en ripe i lakken da demokratene gjorde det kjent at han hadde møtt med dem for noen måneder siden, og uttrykt liberale syn på mang en ting i det møtet. Han har null politisk erfaring å vise til, så det er ikke godt å si hva han egentlig mener om noe.

Kevin Jones

Pastor, veteran og delstatsrepresentant Kevin Jones tjenestegjorde i hæren som Green Beret i seks år. Vel hjemme startet han som eiendomsmegler og ble medlem av det lokale skolestyret i to perioder. Han stilte til delstatshuset i 2012 og slo ut en demokrat som hadde sittet i 18 år. Han har imidlertid ikke vært særlig heldig med pengeinnsamlingen og rundt halvparten av midlene kommer fra ham selv.

Til sist stiller også bystyremedlem og veteran Vernon Fields, men han har også slitt med pengeinnsamlingen og har knapt vært synlig i valgkampen.


Distrikt 3 omfatter forsteder til storbyen Kansas City, i Missouri. Det holdes av republikaneren Kevin Yoder, som bare tok 51% i 2016.

Demokratene har et nominasjonsoppgjør med flere seriøse kandidater.

Jay Sidie

Forretningsmann og partiets kandidat i 2016, Jay Sidie tapte 51-41 for to år siden, men prøver seg igjen. Han kom tregt i gang med pengeinnsamlingen, selv om han annonserte sitt kandidatur i fjor sommer og har i snaueste laget til å kjempe i natt, langt mindre forsvare seg mot Yoder dersom han skulle vinne den demokratiske nominasjonen.

Sharice Davids

Advokat, økonomisk rådgiver og indianeraktivist Sharice Davids har støtte fra Emily’s List. Hun har litt av en biografi som tidligere MMA-fighter gjennom mange år og dertil lesbisk. Hun er medlem av Ho-Chunckstammen, som er sentrert rundt Wisconsin. Sleng på et praktikantopphold i Det hvite hus under Obama, så har vi en interessant kandidat. Hun har samlet inn ok med penger.

Mike McCammon

Kommunikasjonskonsulent Mike McCamon er en mer sentrumsorientert demokrat, noe som kan være til hans fordel i november, men neppe gir ham seieren i august – med mindre resten av gjengen har lagt seg for langt ut til venstre og splitter de progressive stemmene. Han har jobbet for store firmaer som Apple og Intel, men de siste årene har han vært direktør for en non-profitt som kjemper for rent vann til familier i u-land. McCamon har ikke samlet inn mye, men et lån på over hundre tusen dollar fra egne konti gjør ham konkurransedyktig.

Tom Niermann

Historielærer Tom Niermann annonserte i likhet med Sidle sin kampanje i fjor sommer, men til motsetning har han samlet inn bra med cash. Hans hovedsak er naturlig nok utdanning, men også helse. Niermanns kone har en sykdom som før Obamacare ville gjort henne ute av stand til å få en helseforsikring, noe som har ansporet ham til å stille. Han har samlet inn mest penger av alle og ikke selvfinansiert noe, men det er mulig han i sum er for moderat for grasrota til å vinne i natt.

Brent Welder

Advokat og fagforeningsaktivist Brent Welder har en god del penger, omtrent like mye som Niermann, men noe av det kommer fra ham selv. Han flyttet nylig til Kansas fra St Louis, på den andre siden av Missouri, så han er åpen for anklager om carpetbagging. På den annen side har han backing fra Bernie Sanders, noe som har gitt ham et stort donornett (han var landsmøtedelegat og kampanjemedarbeider for Sanders i Missouri) og han er den mest progressive i feltet. Welder fikk en skrape i juni da han sendte ut et brev som ble tolket som et forsøk på å samle penger etter at to sheriffassistenter ble skutt under en fangetransport.

Sylvia Williams

Til ssit har vi regnskapsfører og pensjonert bankier Sylvia Williams, som pensjonerte seg tidlig i 50-årsalderen og har lånt kampanjen sin en del penger. Hun er imidlertid svært moderat og ingenting i hennes valgkamp ser ut til å appellere til den sinte, progressive flokken som utgjør en stadig større del av det demokratiske partiets base. På den annen side, i et mulig splittet felt kan hun vinne, selv med et klart mindretall av stemmene.


Ron Estes

Det 4. distriktet omfatter de sørlige, sentrale deler av staten, inkludert Wichita. Det representeres av tidligere finansminister Ron Estes, som vant et suppleringsvalg etter nåværende utenriksminister Mike Pompeo i april 2017.

Ron M Estes

Han har fått en pussig utfordring i primærvalget fra en fyr som heter Ron M. Estes, som mener navnebroren ikke har gjort noe konstruktivt i DC. Ron M virker som en demokrat i det meste han sier og gjør og kongressmannen kommer nok til å vinne klart.

James Thompson

Demokratene har et oppgjør som er en slags omkamp fra 2017, da et partimøte valgte kandidaten. Nominasjonen den gangen ble overraskende vunnet av advokaten James Thompson, som slo ut forhåndsfavoritten 21 – 18 i andre runde, til tross for at han var registrert republikaner frem til mars 2016. Thompson tok 46% mot Estes i suppleringsvalget i fjor og har en interessant biografi med en periode i hæren før han ble advokat. Han har samlet inn over en million dollar uten å selvfinansiere og har støtte fra mesteparten av partiet og nasjonale størrelser som Bernie Sanders.

Laura Lombard

En av de som ble slått ut i første runde i 2017 var internasjonal forretningskonsulent Laura Lombard, som har spesialisert seg på handel med Midt-Østen. Hun har tidligere jobbet med tidligere forsvarsminister under Bill Clinton og republikansk senator fra Maine, William Cohen, i hans konsulentfirma. Hun synes å betone sterkt sin evne til å samarbeide over partigrensene og fremstiller seg som en som løser problemer og ikke søker drama – altså det stikk motsatt av det demokratene nominerer for tiden. Hun har samlet inn litt over hundre tusen dollar med litt selvfinansiering.


Vervet som administrasjonsminister blir altså ledig, siden Kris Koback stiller til guvernør. Republikanerne har her et primærvalg mellom fem seriøse kandidater.

Randy Duncan

For republikanerne stiller forretningsmann og tidligere fylkesråd Randy Duncan. Han har tidligere vært fylkespartileder i Saline County og har i tillegg hatt flere styreverv i alt fra turisme til film. Han har 35 år bak seg i markedsføringsbransjen og har jobbet med kampanjer for flere folkevalgte.

Keith Esau

Softwarekonsulent og delstatsrepresentant Keith Esau stiller på et løfte om å skjerpe datasikkerheten for valgsystemene. Med sin yrkesbakgrunn er det en naturlig strategi for Esau, men er neppe av de mest saftige tema å drive valgkamp på. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2012, der han er leder for komiteen for valggjennomføring.

Craigh McCullah

Craig McCullah var assisterende administrasjonsminister frem til mars i år og er muligens den kandidaten som ligger nærmest opp til Kobachs linje. I tillegg er han fylkeskasserer for det lokale partilaget i Shawnee County og veteran med bakgrunn fra infanteriet. Han har også et lite firma som driver med eiendomsinvesteringer.

Scott Schwab

Salgstrener og delstatsrepresentant Scott Schwab stiller også. Han ble valgt inn i delstatshuset tilbake i 2003 i et suppleringsvalg, men gikk av i 2006 for å stille til Kongressen. Det gikk ikke så bra, så han vendte tilbake til delstatshuset i 2008 og har vært der siden. Han er nestleder for den komiteen Esau leder. I 2016 mistet han et barn i en ulykke i en fornøyelsespark og skal ha mottatt 20 millioner dollar i erstatning, så han har trolig egne midler å bruke i valgkampen.

Dennis Taylor

Den siste kandidaten er advokat og tidligere kabinettmedlem og fylkesråd i Shawnee County, Dennis Taylor. Han var arbeidsminister, sosialminister og stabssjef for guvernør Mike Hayden på 80-tallet og dessuten stabssjef for presidenten i delstatssenatet. Da Berlinmuren falt var Taylor på plass som sjef for det amerikanske demokratiprogrammet for Øst-Europa. De siste ti årene har han jobbet som strategisk rådgiver for næringslivet. Han er trolig den mest moderate av de fem.


Til sist blir vervet som forsikringskommisjonær ledig, fordi Ken Selzer stiller til guvernør. Her har republikanerne to kandidater.

Vicki Schmidt

Den ene er farmasøyt og delstatssenator Vicki Schmidt som for tiden leder helsekomiteen. Hun vil ha særlig fokus på helseforsikringer og var en av flere moderate republikanere som stemte for et forslag om å utvide Medicaidsystemet under Obamacare.

Clarke Shultz

Den andre er assisterende forsikringskommisjonær Clark Shultz. Han satt 18 år i delstatsforsamlingen før han stilte til kommisjonær i 2014, der han tapte for Selzer. Tapet syntes ikke å ha gitt noen bitterhet mellom de to, siden han ble hyret inn som nummer to. Som for fire år siden er hovedargumentet til Schultz at han har mest erfaring. Det gikk ikke så bra forrige gang, men i den stadige borgerkrigen mellom fraksjoner i delstatspartiet tilhører han den konservative fløyen, som for tiden er sterkest.


MISSOURI

Missouri har strengt tatt kun ett primærvalg av reell interesse, og det er den republikanske nominasjonen til delstatsrevisorvervet. Alle nominasjonene til Senatet og Huset er enten allerede avgjort eller helt uinteressante. Valglokalene stenger kl. 02:00 i natt.

Nicole Galloway

Han som ble valgt til delstatsrevisor i 2014, republikaneren Tom Schweich begikk selvmord 26. februar 2015 og daværende guvernør, demokraten Jay Nixon utnevnte regnskapsfører og fylkeskasserer Nicole Galloway til å erstatte ham. Dette er det eneste delstatsembetet som ikke er på valg i presidentvalgår. Galloway er en standard demokrat.

Paul Curtman

Fire republikanerne kjemper om retten til å vinne tilbake vervet som Nixon knabbet fra dem. Den kanskje mest kjente er finansrådgiver, veteran og delstatsrepresentant Paul Curtman. Han stilte opprinnelig til Senatet, men droppet ned til dette racet. Curtman har gått lengst i å angripe Galloway for måten hun har gjort jobben på siden 2015.

Saundra McDowell

Advokat og veteran Saundra McDowell var inntil nylig etterforskningsleder for en avdeling innen delstatens administrasjonsdepartement, og mener erfaringen derfra gjør henne godt kvalifisert til jobben; hun har også militær erfaring. I tillegg har hun vært assisterende justisminister. McDowell er den eneste av kandidatene som ikke er fra St Louis-området, noe som kan være en fordel.

Kevin Roach

Forretningsmann og bystyremedlem Kevin Roach har tidligere ledet delstatsavdelingen av en organisasjon som promoterer alternativer til abort. Han er den mest konservative av kandidatene, men har ikke samlet inn særlig med penger og har lite støtte i partiapparatet.

David Wasinger

Advokat David Wasinger er den eneste regnskapsføreren i feltet, noe han gjerne terper på i valgkampen. Hans kone er fylkesråd i St Louis og han har suverent mest penger, mye pga. selvfinansiering. Han anses som favoritt i natt, nettopp på grunn av det massive økonomiske overtaket.