Forretningsmann Randy Boyd og kongresskvinne Diane Black kjemper om den republikanske guvernørnominasjonen i natt.

Natt til fredag er det primærvalg i Tennessee. Delstaten har tre interessante nominasjoner til kongressdistrikt, samt et par åpne guvernørnominasjoner.

Valglokalene i Tennessee stenger kl.02:00 i natt.

Jimmy Duncan

Distrikt 2 ligger i de nordøstlige deler av staten, vest for det 1. distriktet og inkluderer hele Knoxville med omland. Distriktet er trygt republikansk og holdes av Jimmy Duncan, som vant et suppleringsvalg i 1988, der han tok over distriktet etter sin avdøde far. Han stiller ikke på ny.

Tim Burchett

Det er tre ledende kandidater til nominasjonen. Den tidlige favoritten var fylkesborgermester i Fort Knox County, Tim Burchett som startet sin kampanje før Duncan valgte å avstå fra gjenvalg. Duncan hadde bla. fått kritikk for å hyre flere familiemedlemmer til sine tidligere kampanjer og kan ha trukket seg pga trusselen fra Burchett. Han har erfaring fra både delstatshuset og delstatssenatet før han ble valgt til fylkesborgermester i 2010. Han har samlet inn godt med penger; mest dersom vi kun ser på donasjoner fra andre, men er på den annen side en typisk moderat establishmenttype.

Jason Emert

Så har vi jurist, forretningsmann og føderal leder for Young Republicans Jason Emert, som har et stort, nasjonalt nettverk av pengedonorer. I tillegg til en konsultasjonsbusiness er han assisterende professor. Han jobbet for kampanjen til senator Lamar Alexander i 2002 og tapte et primærvalg til delstatshuset i 2014. Pengeinnsamlingen har ikke gått som håpet og han har måttet låne kampanjen over 300,000 dollar for å komme noenlunde ajour med Burchett og Matlock. Politisk er han mer ideologisk enn Burchett, men kanskje mest av alt er han Trumpvennlig.

Jim Matlock

Delstatsrepresentant Jimmy Matlock eier en kjede med bilverksteder og dekkutsalg. Han har lenge vært aktiv i fylkeslaget i Loudon County, og har bla. vært fylkespartileder. Matlock ble valgt inn i delstatshuset i 2006. Også han har samlet inn mye penger, men noe av det er fra egne lommer. Også han ligger et par hakk til høyre for Burchett, men kan komme til å splitte de konservative stemmene med Emert. Matlock har støtte fra noe av høyresiden i partiet og fra avtroppende Duncan.

Ashley Nickloes

Oberstløytnant i nasjonalgarden Sarah Ashley Nickloes startet sin karriere som flyvertinne, men hun tok flytimer ved siden av og er nå sjef for et tankfly med oberstløytnants grad. Hun er også aktiv i delstatens nasjonalgarde for flyvåpenet. Hun startet pengeinnsamlingen svært dårlig, men har hanket inn over hundre tusen det siste kvartalet. Dog er nok støtten i partiet og pengeinnsamlingen i minste laget til å vinne i natt.

I tillegg stiller veteran Hank Hamblin, stålarbeider Vito Sagliano og David Stansbury.


Distrikt 6 ligger i de nordlige og sentrale deler av staten, inkludert områdene øst for Nashville. Det er trygt republikansk og representeres i dag av Diane Black, som stiller til guvernør.

Bob Corlew

Det er tre mulige vinnere av nominasjonen. Den ene er tidligere dommer, professor og president for den internasjonale Lions Club, Bob Corlew. Han startet sin karriere i hæren, men ble kjapt dommer, samtidig som han underviste på et universitet; hans mest kontroversielle dom kom da han dømte i favør av en gruppe beboere som mente at fylkets planleggingskommisjonen ikke hadde gitt dem nok tid da de vedtok å tillate byggingen av en moske. Han var i tillegg president for Lions på internasjonalt nivå fra 2016 til 2017. Corlew kom forholdsvis sent inn i valgkampen, og kun et lån på 1.5 millioner holder ham konkurransedyktig.

Judd Matheny

En annen er forretningsmann og delstatsrepresentant Judd Matheny. Han er tidligere politimann, men eier nå en kloakkrensefabrikk. Matheny ble valgt inn i delstatshuset i 2002 og er tidligere fylkespartileder i Coffee County og er muligens mest kjent for å ha forsøkt å forby islam i delstaten. Han stilte til Kongressen allerede før Black offisielt stilte til guvernør, men kampanjen har vært plaget av mye bråk, pengesløsing og utskifting av nøkkelpersonell. Dog har han både politisk erfaring og et navn i området, så han kan på ingen måte utelukkes. Han har samlet inn en del penger, men har så langt ikke vist vilje eller evne til å selvfinansiere.

John Rose

Så har vi tidligere landbrukskommissær John Rose. Han eier en gård, men er utdannet jurist og hovedgeskjeften er et softwarefirma. Han tjenestegjorde som kommissær for landbruk i det siste halvåret av den forrige republikanske guvernøren embetsperiode, tilbake i 2002. Rose har de siste årene også vært leder for Tennessee State Fair, en slags blanding av markedsplass og fornøyelsespark. Han har samlet inn godt med penger og i tillegg lånt kampanjen over to millioner av egne midler.

I tillegg stiller grafisk designer Christopher Monday, og pastor LaVern Vivio.


I det 8. distriktet blir det omkamp mellom to kandidater fra 2016. Setet ble holdt av bonde Stephen Fincher, som gikk av dette året.

David Kustoff

Primærvalget ble vunnet av juristen David Kustoff, som bla. hadde vært føderal aktor. Det var imidlertid hele 13 kandidater til nominasjonen og Kustoff vant med bare 27%. I Washington har han vært en grei konservativ og ikke gjort seg bemerket med de store sprell i den ene eller andre retningen og det er de som alt har begynt å snakke om ham som en potensiell senator når Lamar Alexander går av en gang i fremtiden.

George Flinn

Han som tok andreplassen den gang med 23%, radiolog og tidligere fylkesråd George Flinn stiller igjen. Flinn har tidligere forsøkt seg som partiets kandidat i det solid demokratiske 9. distriktet og ble faktisk valgt til fylkeskommisjonen i Shelby County i 2006; han har også to tap i dette setet og mislykkede forsøk på å bli både delstatssenator og føderal senator bak seg. Han har tjent seg steinrik på medisinske patenter og har ingen problemer med å selvfinansiere valgkampen. Flinn er dertil flere hakk til høyre for den allerede konservative Kustoff og har fått støtte fra den tredje kandidaten på stemmeseddelen, Colleen Owens, som har innstilt all kampanje.


Til sist er det to spennende nominasjoner til guvernørembetet, som blir åpent i 2018 da guvernør Bill Haslam etter delstatsgrunnloven ikke kan ta gjenvalg.

Diane Black

Fire tunge republikanerne stiller. Den ene er kongresskvinne Diane Black, som er sykepleier av utdanning. Hun ble valgt inn i delstatshuset i 1998 og i delstatssenatet i 2004; i det sistnevnte steg hun raskt til en lederposisjon. Hun ble valgt inn i det føderale Huset i 2010, etter et svært jevnt primærvalg. Black var inntil nylig leder av budsjettkomiteen, men trakk seg for å fokusere på dette valget. Hun har mye av partiapparatet i ryggen, men langt fra alle.

Randy Boyd

Så har vi forretningsmann og tidligere kommisjonær for økonomisk utvikling i delstaten Randy Boyd. Han startet i ungdommen et meget lukrativt firma som selger elektronisk utstyr til kjæledyr og er blitt mangemillionær på det. Han var kommisjonær i en periode og senere rådgiver for utdanning. Politisk er han noe så sjeldent som en moderat. Selv om avtroppende guvernør Haslam offisielt er nøytral, er det allminnelig kjent at han under hånden støtter Boyd. Geografisk kan han ha en fordel, da han er den eneste av de fire som ikke er fra Nashvilleområdet.

Beth Harwell

Dernest må nevnes Speakeren i delstatshuset, Beth Harwell. Hun ble valgt inn i delstatshuset så tidlig som i 1988, og har vært både innpisker og leder for handelskomiteen før hun ble Speaker i 2011. Harwell var leder for delstatspartiet fra 2001 til 2004. Hun har en doktorgrad i statsvitenskap og underviste ved Belmont University da den politiske karrieren begynte. Hun har mye støtte i partiet og har samlet inn en del penger, men kampanjen har aldri helt tatt av og hun har vaket langt etter de tre andre på målingene.

Bill Lee

Til sist kommer forretningsmann og kvegbonde Bill Lee. Han er ingeniør av utdanning og ledet i mange år familiebedriften, som driver stort innen varme, sanitær, bad, osv. Han har vært medlem av delstatens kommisjon for høyere utdanning og sitter i unversitetsstyret for Belmont University. Han har brukt mye av egne penger i valgkampen og har appellert sterkest til rurale velgere av de fire.

I tillegg stiller forretningsmann Basil Marceaux og eiendomsmegler Kay White.

På demokratisk side er det to kandidater med vinnersjanser.

Karl Dean

Den tidlige favoritten var tidligere borgermester i Nashville, Karl Dean. Han er utdannet jurist og startet sin politiske karriere som byens offentlige forsvarer, før han ble utnevnt til direktør for juridiske affærer. Han ble valgt til borgermester i 2007 og satt i to perioder. Han har samlet inn klart mest cash på demokratisk side og har ledet på målingene. Som kandidat har han fortsatt sin moderate, næringsvennlige profil fra tiden som borgermester.

Craig Fitzhugh

Han får konkurranse av mindretallslederen i delstatshuset, Craig Fitzhugh. Han ble valgt inn i 1994, den gang demokratene hadde et solid flertall og ble gruppeleder i 2011, etter at de ble most. Fitzhugh er jurist av utdanning, men har også bank og finans på vitnemålet og har de siste årene vært bankdirektør. Han er også moderat, men mer på linje med fagforeningene og andre tradisjonelt demokratiske kjernegrupper.

I tillegg stiller hasjaktivist Mezianne Payne.