Viseguvernør Casey Cagle og administrasjonsminister Brian Kemp kjemper om den republikanske guvernørnominasjonen i Georgia.

Natt til onsdag avholdes andre og siste runde av nominasjonsvalgene i Georgia. To kongressdistrikt og fire delstatsverv er uavklarte.

Valglokalene stenger kl. 01:00 natt til onsdag, norsk tid. Mye av teksten er en resirkulering av det vi skrev forut for første runde i mai.

Lucy McBath

Først har vi den demokratiske nominasjonen til det 6. distriktet, som ligger i Atlantas nordlige forsteder. Vinneren av første runde ble, noe overraskende, forretningskvinne og tidligere flyvertinne Lucy McBath, som tok 36%. Hun har en viss berømmelse som aktivist for våpenkontroll, etter at hennes sønn ble myrdet. Hun støttes av EMILY’s List, men utover det har pengeinnsamlingen vært semmer.

Kevin Abel

Hun fikk følge av forretningsmann Kevin Able, som tok 32%. Able er født og delvis oppvokst i Sør-Afrika, men familien flyttet til Texas, hvor han tok en utdanning som elektroingeniør. Han startet eget firma i Atlanta i 1994 og har i tillegg vært aktiv innen veldedighet og samfunnsliv. Able er forholdsvis sentrumsorientert og har noe støtte i partiapparatet. I tillegg kan han, i motsetning til McBath delfinansiere egen valgkamp.


Det demokratiske primærvalget i det 7. distriktet, som inkluderer nordøstlige deler av Atlanta, samt forsteder gikk også til en ny runde.

Carolyn Bordeaux

Første runde ble vunnet av professor og tidligere budsjettdirektør for delstatssenatet Carolyn Bordeaux (27%). Hun støttes av Emily’s List og mange lokale politikere, noe som har gitt henne en anselig donorbase. Politisk står hun noe til venstre, men er ikke utenfor mainstream.

David Kim

Andre plass gikk til David Kim (26%), som er mer sentrumsorientert. Han har startet opp flere selskap som driver med teknologi og er i dag forlegger for et tidsskrift for barn. Han har støtte fra mange nasjonale demokrater, som frykter at Bordeaux står for langt til venstre. Han har imidlertid liten fartstid i politikken og liten tilknytning til delstatspartiet.


På republikansk side blir det ny kamp om guvernørnominasjonen.

Casey Cagle

Første runde ble vunnet av viseguvernør Casey Cagle (39%). Han har bakgrunn som delstatssenator og forretningsmann. Han har i de foregående tolv årene fremstått som en forholdsvis rimelig og ansvarlig politiker og er definitivt den mest populære kandidaten i partiestablishmentet. Han scoret et politisk poeng på å stoppe et skattefortrinn for Delta Airlines etter at de hadde en konflikt med NRA, men fikk seg en skrape da en av de som be slått ut i første runde offentliggjorde et opptak der Cagle innrømmer å ha gått inn for friskoler i delstaten fordi han ikke ville ha politiske reklamer mot seg.

Brian Kemp

Han fikk følge av administrasjonsminister Brian Kemp (26%) til andre runde. Også han er tidligere delstatssenator og forretningsmann. I denne valgkampen har han forsøkt å fremstå som mer konservativ enn han noen gang har vært før, og han har klart å skape litt oppmerksomhet med artige valgkampvideoer. Han har tatt kraftig innpå og ligger nå omtrent likt med Cagle på målingene og har muligens gått forbi etter at Trump ga sin støtte i forrige uke.


Også i viseguvernørnominasjonen ble det en ny runde.

David Shafer

Forretningsmann og delstatssenator David Shafer var svært nær å avgjøre dette allerede i mai, med 49%. Lederen av delstatssenatet har stor støtte fra partiapparatet i delstaten og har samlet inn mye penger. Han ble anklaget for seksuell trakassering tidlig i valgkampen, men etterforskningen støttet i stor grad Shafers benektelser, så saken vil neppe være noe hinder hverken i primærvalget eller i november.

Geoff Duncan

Han fikk følge av delstatsrepresentant og helsedirektør Geoff Duncan, som tok 27%. Duncan er tidligere profesjonell baseballspiller og har lagt seg til høyre for Shafer i valgkampen. Han har samlet inn godt med penger, men ligger allikevel langt etter og det skal vel holde hardt om han greier å ta igjen forspranget.


Også til vervet som administrasjonsminister blir det ny runde for republikanerne.

Brad Raffensperger

Sivilingeniør, forretningsmann og delstatsrepresentant Brad Raffensperger vant første runde med 35%. Han har noe støtte både fra etablissementet og fra mer konservative krefter, men pengeinnsamlingen har vært middelmådig. Han har forsøkt å profilere seg på erfaring fra forretningslivet og kan i noen grad finansiere egen valgkamp.

David Belle Isle

På andre plass kom advokat og tidligere borgermester i Aplharetta, David Belle Isle med 29%. Han har samlet inn mer enn Raffensperger og har betydelig støtte fra lokalpolitikere i delstaten, men både ideologiske og praktiske forskjeller mellom disse kandidatene er små.


Til sist har demokratene en ny runde i kampen om den demokratiske nominasjonen til utdanningsminister.

Otha Thornton

Første runde ble vunnet av veteran og tidligere leder for det nasjonale foreldrerådet Otha Thornton, som tok 36%. Thornton har ikke særlig tilknytning til delstaten (han flyttet hit fra Maryland ganske nylig) og virker å ha større oppslutning fra nasjonale krefter. Han er mer reformvillig enn Chapman og støttes bla. av den tidligere føderale utdanningsministeren Arnie Duncan.

Sid Chapman

Han fikk følge av leder for delstatens utdanningsforbund Sid Chapman, som tok 44%. Han har sterk støtte fra lokale politikere og selvsagt fra sin egen fagforening. Som fagforeningspamp er Chapman selvsagt negativ til det meste av forsøksvirksomhet på utdanningsfeltet, slik som friskoler og privatskoler.