Kongresskvinne Martha Roby lever farlig.

I natt avholdes andre runde av primærvalgene i Alabama. Det er uavklarte nominasjoner til ett kongressdistrikt og tre delstatsverv.

Valglokalene i Alabama stenger kl.02:00 i natt norsk tid.

Martha Roby

Størst spenning er det i det 2. kongressdistriktet, konsentrert rundt de hvite delene av delstatshovedstaden Montgomery, hvor kongresskvinne Martha Roby står fare for å ryke ut. Hun begikk den synd å ta avstand fra Donald Trump etter sistnevntes «grab’em by the pussy»-kommentar i 2016 og manglende entusiasme kan felle henne i andre runde, selv om hun ledet med 39 – 28 etter første runde. Hun fikk seriøs motstand om nominasjonen i 2016 og en av taperne stilte som uavhengig og holdt Roby til under 50% i november. I år kan hun skilte med Trumps støtte, men valgkampen er blitt ganske grisete og bitter.

Utfordringen kommer fra tidligere kongressmann, borgermester i delstatshovedstaden Montgomery og demokrat Bobby Bright. Han var formelt uavhengig da han styrte Montgomery og fikk bare en periode i Huset, før han ble slått 51 – 49 av nettopp Roby. Han var en av de mest konservative demokrater i Huset og har i denne valgkampen profilert seg som sosialt konservativ og økonomisk moderat. Pengeinnsamlingen har ikke gått spesielt bra og han har i stor grad måttet ta av egne midler for å finansiere valgkampen. Dersom velgerne kan se bort fra at Bright en gang var demokrat, vil han kunne seile glatt inn til seier i november, siden han utvilsomt fortsatt nyter popularitet blant mange demokrater.


Dertil er det strid om den republikanske nominasjonen til viseguvernør, et embete som har stått tomt i over et år.

Twinkle Andress Cavanaugh

Lederen etter første runde var lederen i delstatens tjenestekommisjon, Twinkle Andress Cavanaugh, med 43%. Hun har lang fartstid i politikken og har tidligere jobbet for en kongressmann, vært delstatspartileder og rådgiver for tidligere guvernør Bob O’Reilly. Hun stilte til ledervervet i tjenestekommisjonen og tapte i 2008, ble valgt inn i 2010 og avsatte så den sittende demokraten for toppjobben i 2012. På privaten er hun medeier i et dyrehospital i hjembyen. Hun har profilert seg som verdikonservativ og har, som tidligere partiformann, samlet inn store summer.

Will Ainsworth

Andreplass gikk til delstatsrepresentant Will Ainsworth, som tok 37%. Han ble valgt inn i delstatshuset i 2014 og har samlet inn bra med penger, i stor grad i form av donasjoner fra egne lommer. Han var en av flere republikanere som gikk sammen med demokratene og krevde en etterforskning av daværende guvernør Bentley i 2017 og har i det hele tatt vist seg som en uredd anti-establishmenttype. Privat eier han et jakt- og fiskeanlegg. Han har gjort etikkreform til en kampsak.


Også den republikanske nominasjonen til justisminister gikk videre til en ny runde.

Steven Marshall

Juristen Steven Marshall ble oppnevnt til erstatter for Luther Strange dagen etter at Strange ble utnevnt til Senatet. Han er tidligere fylkesadvokat i Marshall County, og var demokrat frem til 2011. Marshall har ikke unngått å bli rammet av noe av den samme korrupsjonsstemningen som bidro til at Strange tapte senatsnominasjonen for Roy Moore i fjor høst. Selv om han har benyttet vervet til å skaffe seg politiske støttespillere og samle inn mye penger, pådro han seg tre seriøse utfordrere til nominasjonen og tok bare drøye 28% i første runde.

Troy King

Andreplassen gikk til tidligere justisminister Troy King, som tok knappe 28%. Han tapte det republikanske primærvalget i 2010 med 20% for før nevnte Strange, etter en embetsperiode preget av krangling med guvernøren. Han har i valgkampen raljert mot det han mener er en kameratklubb i delstatens styre og stell og de påstått korrupsjonslignende tilstandene under Strange. King har imidlertid sine egne problemer; da han selv var justisminister var han beryktet for å være i lommen på gamblingindustrien og han tok i mot så mange gaver fra forskjellige interesser at delstatsforsamlingen måtte stramme inn på regelverket. I tillegg huskes han fra et tappert forsøk på å forby sexleketøy i delstaten.


Til sist har republikanerne en omkamp i nominasjonen til landbruks- og industrikommisjonær.

Vinneren av første valgrunde ble Rick Pate, som tok drøye 40%. Han har siden 1997 vært borgermester i knøttlille Lowndesboro. Han eier et selskap som driver med gartnertjenester og familien opererer en større kvegfarm. Han er videre nestleder i fylkespartiet. Han har noe støtte innad i partiet og fra delstatens handelskammer og de fleste større forretningsgruppene.

Gerald Dial

Andreplassen gikk til Gerald Dial, som tok 30%. Han har sittet i delstatssenatet siden 1983. Før det var han delstatsrepresentant i åtte år og før der bystyremedlem i to. Han satt nesten hele perioden som demokrat, til han ble slått ut i 2006, men han kom tilbake som republikaner og vant i 2010. I det sivile driver Deal i eiendomsbransjen og han har videre vært brigadegeneral i nasjonalgarden.