Dan Donovan utfordres av sin forgjenger Mike Grimm, som måtte gå av pga skattesnusk.

I natt er det primærvalg til føderale verv i storstaten New York. Det er knyttet spenning til flere distrikter.

Valglokalene i New York stenger kl.03:00 i natt, norsk tid. Det er kun ett åpent sete i år, etter en avdød demokrat, men flere andre demokrater – noen av dem med svært lang fartstid – utfordres i primærvalgene. I tillegg kan andre nominasjonsvalg få betydning for hvem som vil representere delstaten i DC de neste to årene, da særlig republikanerne har flere utsatte seter.

I det 1. distriktet, som omfatter den ytterste halvparten av Long Island sitter republikaneren Lee Zeldin, som erobret setet fra en demokrat i 2014 og tok 59% i 2016.

Demokratene har håp om å ri en anti-Trumpbølge i november og syv demokrater stiller. Kandidaten med mest penger er utvilsomt utlånsdirektør Perry Gershon, som så langt har brukt flere hundre tusen dollar av egen lomme på valgkampen, men også samlet inn store summer. Mye av pengene har vært rettet mot Zeldin og hans nære forhold til Trump. Han har fått noe kritikk for at han ganske nylig flyttet til området og derfor har svake bånd til distriktet.

Kate Browning

Et stykke bak kommer tidligere fylkesråd i Suffolk County, Kate Browning. Hun er født i Nord-Irland og var skolebussjåfør før hun kom inn i fylkesrådet (en ung Zeldin var for øvrig en av hennes passasjerer), men kunne ikke stille til gjenvalg etter 12 år. Browning står langt til venstre og ble ikke demokrat før i 2017; før det var hun medlem av Working Families Party, et langt mer progressivt alternativ til demokratene. Pga. delstatens vanvittige valglover kunne hun imidlertid stille for flere partier samtidig.

David Pechefsky

Den tredje med mye penger er politisk konsulent David Pechefsky, men han har selvfinansiert en stor andel av sitt budsjett. Han har bakgrunn som stabsmedlem for bystyret i New York City og deretter non-profittdirektør for en stiftelse som skulle promotere samfunnsengasjement blant yngre velgere. Han har også bak seg et feilslått forsøk på å bli valgt til det før nevnte bystyret i 2009 – som kandidat for De grønne.

Vivian Viloria-Fisher

Så har vi pensjonist og tidligere fylkesråd Vivian Viloria-Fisher. Også hun var fraskåret fra gjenvalg etter 12 år. Hun var lærer i mange år og i likhet med Browning har hun en fortid som innvandrer, fra den Dominikanske republikk. Hun har hengt etter i pengeracet og har heller ikke det beste forholdet til den lokale partimaskinen.

Elaine DiMasi

Til sist stiller fysiker Elaine DiMasi, som jobbet i 21 år for Brookhaven Nasjonallaboratorium. Hennes valgkamp er naturlig nok sentrert rundt vitenskap og slagordet er «Scientist for Congress». Kampsakene er miljøvern og grønn energi, men hun har hengt etter i både pengeinnsamling og støtteerklæringer.


I distrikt 2, som omfatter de sørlige deler av den indre biten av Long Island, kjemper to demokrater om å få utfordre republikaneren Peter King.

DuWayne Gregory

Fylkesråd og veteran DuWayne Gregory har alt fått nominasjonen til flere av de små partiene som rir New York-politikken som en mare og fra flere ledende lokalpolitikere i delstaten. Han har imidlertid hengt etter med pengeinnsamlingen, og sliter med et visst taperstempel etter at han ble most 62 – 38 av King i 2016.

Liuba Shirley

Forretningskonsulent Liuba Shirley har imidlertid samlet inn mye mer cash og har også støtte fra mange lokalpolitikere og i tillegg fra distriktspartiet. I tillegg til businessen har hun vært (og er) aktiv i et utall organisasjoner på venstresiden, som non-profittdirektør og «community organizer».


Yvette Clarke

Det 9. distriktet, som omfatter sentrale deler av Brooklyn, representeres av demokraten Yvette Clarke. Hun hadde diverse politiske jobber før hun tok over et bystyresete etter sin mor og har forholdsvis lite å vise til etter 12 år i Huset. Clarke er i så måte en typisk representant for skrotvenstre, som er høylydte, men sjelden klarer å utrette noe.

Adem Bunkeddeko

Hun får intern motstand fra næringsrådgiver Adem Bunkeddeko, som faktisk har greid å samle inn et troverdig beløp, dog betraktelig mindre enn Clarke. Han har bakgrunn som aktivist og «community organizer» og sittet i diverse offentlige organer for planlegging i nærmiljøer og har en master fra Harvard. Foreldrene kom for øvrig over fra Uganda, så Bunkeddeko kan sies å være oppfyllelsen av The American Dream.


Dan Donovan

I det 11 distriktet, som dekker hele Staten Island (den eneste republikanske delen av New York) og sørvestlige deler av Brooklyn, sitter tidligere fylkesaktor Dan Donovan. Han ble første gang valgt i et suppleringsvalg i 2015 og tok 62% i 2016. Donovan anses som moderat i formen og langt mer valgbar enn sin forgjenger. Derfor har da også Trump gitt ham sin støtte, selv om Donovan bla. var en av 12 republikanere som stemte imot skatteforslaget. Også andre størrelser som Rudy Giuliani har drevet valgkamp for ham.

Mike Grimm

Han utfordres internt av mannen han erstattet i 2015, tidligere FBI-agent og kongressmann Mike Grimm. Han ble dømt for skatteunndragelse sent i 2014 og gikk av rett før Kongressen trådte sammen og satt 7 måneder i fengsel. Han har slengt seg på Trump-vogna, og passer greit inn i den folden, siden han tidligere har laget furore bla. ved å true med å kaste en journalist ut av vinduet. Grimm har fortsatt å kjøre på at han er den mest pålitelige Trump-stemmen, selv om far sjøl altså støtter Donovan.

Målingene forrige uke spriket kraftig, med hhv. 10% ledelse til Grimm og 7% ledelse til Donovan. Fasiten kommer i natt.

Også demokratene har et primærvalg, men skal de ha noen sjanse i november, nominerer de helsedirektør og veteran Max Rose.


Carolyn Maloney

Distrikt 12, som omfatter østlige deler av Manhattan og vestlige deler av Queens har helt siden 1992 vært representert av tidligere lærer og bystyremedlem Carolyn Maloney. Hun har i grunnen vært en forholdsvis anonym maskindrone i Kongressen, men fikk en storm mot seg da hun i en kommentar til mostanderens sterke pengeinnsamling sa at «mesteparten av pengene kommer fra folk med samme etternavn», hvilket ble tolket som et dårlig skjult stikk til Patels indiske bakgrunn. Hun har dog fortsatt mesteparten av partiapparat og fagforeninger bak seg.

Suraj Patel

Advokat og tidligere Obama-rådgiver Suraj Patel er altså motstander i år og han har samlet inn godt over en million dollar. Maloney hadde forsåvidt et poeng i at kandidater med indiske navn ofte får en bråte donasjoner fra folk utenfor sine distrikt. Han har drevet en noe ukonvensjonell valgkamp, med opptredener i helsestudioer rundt i distriktet og opprettelse av fake tinderkonti for å tiltrekke seg unge velgere. Patel står et godt stykke til venstre for Maloney og fanger således tidsånden i partiet greit.


Joe Crowley

I det 14. distriktet, som omfatter det østlige Bronx og nordlige deler av Queens sitter demokraten Joe Crowley. Han er etterhvert blitt en av de mektigste i Huset og er i tillegg blant de viktigste partibossene i New York, siden han leder partiet i Queens. Til tross for at han ble valgt tilbake i 1998, er han ganske ung til å være en ledende partitopp (56), og det er de som mener han er aktuell som ny leder i Huset den dagen Nancy Pelosi endelig takker av.

Alexandria Ocasio-Cortez

Han utfordres av en klassisk sint ung dame fra ytterste skrotvenstre; non-profittdirektør og aktivist Alexandria Ocasio-Cortez. Hun har samlet inn litt penger, dog ikke imponerende mye, men med sine standpunkter laaangt ut på venstre fløy kan hun være en trussel mot Crowley slik stemningen nå er i det demokratiske partiet, særlig i de urbane strøk. Og om hun ikke slår ham i natt, kan hun gjøre livet surt for ham og hans ambisjoner om å nå toppen.


Eliot Engel

Distrikt 16 omfatter det nordlige Bronx og forstedene nord for New York. Det har 42% hvite, 30% svarte og 21% latinske velgere. Lærer, jurist og delstatsrepresentant Eliot Engel (f.1947) ble første gang valgt til Huset i 1988 og hadde ingen motstandere i 2016. Engel har sittet i Kongressen i snart tredve år, men til tross for at han er mindretallsleder i utenrikskomiteen har han vært ganske anonym ellers.

Jonathan Lewis

Han utfordres internt av investeringsdirektør og tidligere skolestyremedlem i Scarsdale, Jonathan Lewis. Han har samlet inn mye penger for en førstegangskandidat og dessuten spyttet inn en del fra egne lommer – i alt mer enn det Engel har klart. Hans kampanje er kritisk til Engel, som han mener lover noe, men tar imot penger fra lobbyister for å stemme noe helt annet.

I tillegg stiller Joyce Brisco og bankier Derickson Lawrence.


I distrikt 19, som omfatter de sørøstlige strøk av delstaten, mellom New Yorks nordlige forsteder og delstatshovedstaden Albany, sitter republikaneren John Faso. Han holdt setet med 55% i 2016, men syv demokrater vil kjempe mot ham i november – alle seriøse.

Antonio Delgado

Advokat Antonio Delgado har en interessant bakgrunn. Han har utdannelse fra Harvard og Oxford (som Rhodesstipendiat), men tilbragte de første årene etter universitetet som rapper. Etterhvert tok han embetsprøven og startet sitt eget plateselskap i Los Angeles. Delgado har samlet inn store summer og støttes dertil av fylkespartiene i distriktet.

Pat Ryan

Forsvarskontraktør og veteran Pat Ryan støttes av VoteVets. Den tidligere etterretningsoffiseren har sopet inn store summer og støttes dertil av mange i partiet, både lokalt og nasjonalt.

Gareth Rhodes

Tidligere pressesekretær for guvernør Andrew Cuomo og praktikant i Det hvite hus, Gareth Rhodes har også samlet inn mye penger. I tillegg har han mange av guverørens støttespillere på laget, selv om Cuomo selv ikke har tatt stilling i striden og han støttes av New York Times. Valgkampgimmicken er at han har reist distriktet rundt i en campingvogn og bedt om donasjoner på 19 dollar (for det 19. distriktet).

Brian Flynn

Forretningsmann Brian Flynn ble politisk aktiv etter at hans bror omkom i 1988 i bombeattentatet mot et Pan Am-fly som ble sprengt over Lockerbie i Skottland. Han har også samlet inn store summer, dog i stor grad selvfinansiert sin kampanje. Som flere andre kandidater har han en del støtte i partiet.

Dave Clegg

Advokat og diakon Dave Clegg er aktiv i en drøss lokale progressive organisasjoner og har også i stor grad selvfinanisert sin kampanje. Han har drevet privat praksis i Kingston i tredve år, men har også jobbet bla. som frivillig i indianerreservat i Nebraska og South Dakota. Han har lite støtte i partiet og ingen naturlig geografisk eller annen type base.

Jeff Beals

Lærer, tidligere CIA-analytiker og diplomat Jeff Beals jobbet som utenrikspolitisk rådgiver for Hillary Clintons valgkamporganisasjon. Han har forsøkt å posisjonere seg som lengst til venstre i feltet, men har slitt med pengeinnsamlingen.

Erin Collier

Bonde og agronom Erin Collier jobbet i det amerikanske bistandsdirektoratet under Obama og er eneste kvinne i feltet. Hun støttes av Emily’s List, men har også slitt med å samle inn penger. Collier er ellers en av landets beste triatlondeltagere.


Elise Stefanik

I distrikt 21, som dekker hele delstatens nordøstre hjørne, sitter den unge republikaneren Elise Stefanik. Hun tok hele 66% i 2016, men setet er mye jevnere på presidentnivå og også her er det mange demokrater som kjemper om nominasjonen.

Dylan Ratigan

Den mest kjente kandidaten er utvilsomt forretningsmannen Dylan Ratigan, som har vært et «talking head» på MSNBC. Hans firma installerer vanningsanlegg drevet av solenergi og han kommer fra en lokalt prominent familie. Han har i valgkampen vært kritisk til både Obama og Clinton for å være lite lydhøre for det amerikanske folk, samtidig som han har erkjent aldri å ha stemt før og anklaget Kongressen for å være kjøpt og betalt. Han uttalte til og med på et demokratisk møte at han ville stemt på Trump, men har i ettertid sagt at det var en spøk.

Tedra Cobb

Forretningskvinne Tedra Cobb var fylkesråd i åtte år og er den eneste kandidaten med folkevalgt erfaring. Hun har samlet inn mest penger og har hatt noe støtte i partiapparatet.

Katie Wilson

Antikvitetsbutikkeier Katie Wilson har allerede fått nominasjonen til det lille venstrepartiet Working Families og er muligens kandidaten med sterkest støtte i partiet. Hun har samlet inn en del, men ikke imponerende mye.

Emily Martz

Finansdirektør Emily Martz har også samlet inn greit med cash, og står trolig lengst til høyre i feltet. Det er blitt spekulert i at hun og Wilson er for like som kandidater og vil splitte mye av de moderate stemmene til fordel for Ratigan.

I tillegg stiller konsulent Patrick Nelson. Han står desidert lengst ut til venstre, men har ligget langt etter i pengeinnsamlingen.


Tom Reed

Det 23. distriktet, som dekker sørlige og sørvestlige deler av delstaten representeres av republikaneren Tom Reed, som kom sjokkerende nær å bli slått i 2012. Med 58% i 2016 er han fortsatt ikke trygg.

Linda Andrei

For demokratene stiller lege Linda Andrei, som har spesialisert seg på hjertesykdommer. Hun har mest penger i feltet, men mye av det kommer fra egne lommer. Hun har noe støtte på venstre fløy i partiet, men ikke mye.

Max Della Pia

Advokat Max Della Pia har bak seg en lang yrkeskarriere i luftforsvaret, der han blant annet var utstasjonert i Antarktis. Han har også vært kongressrådgiver. Pengeinnsamlingene har vært så som så, men han har noe støtte i partiet.

Ian Golden

Forretningsmann Ian Golden eier en butikk som selger utstyr til løpere, og han har gjort en valgkampgimmick ut av å løpe over 700 kilometer (!) gjennom distriktet. Han står muligens lengst til venstre i feltet. Også Golden har slitt med pengesamlingen, men kan ha en geografisk fordel da han er den eneste demokraten fra Ithaca, som har mange demokratiske velgere.

Tracy Mitrano

Datasikkerhetskonsulent Tracy Mitrano var muligens favoritten på forhånd og hun har mest støtte i partiapparatet. Hun er tidligere universitetsdekan og har allerede nominasjonene til Working Families. Mitrano har imidlertid ikke samlet inn så mye som var forventet og har også sine fiender i partiapparatet. Politisk er hun muligens den mest moderate.

Eddie Sundquist

Den siste kandidatene er advokat og tidligere lærer Eddie Sundquist. Han er i 20-årene og har noe støtte fra lokalpartiet i hjembyen Jamestown. Også Sundquist er forholdsvis moderat politisk.


Det 24. distriktet, som omfatter den nordlige sentrale delen av staten, inkludert Syracuse, sitter republikanerne John Katko. Til tross for at Hillary Clinton vant setet, ble Katko gjenvalgt med hele 61% i 2016.

Dana Balter

For demokratene stiller jussprofessor ved delstatsuniversitetet i Syracuse og aktivist Dana Balter, som har støtte fra mesteparten av det lokale partiapparatet. Hun har sterk oppslutning blant lokale progressive grupper, samt fra før nevnte Working Families Party, men har slitt med pengeinnsamlingen.

Juanita Perez Williams

Hun får konkurranse fra advokat og tapende kandidat til borgermesterjobben i Syracuse i 2017, Juanita Perez Williams. Hun har samlet inn langt mer enn Balter og har fått støtte fra nasjonale demokrater, som frykter at Balters dårlige pengeinnsamling vil gi Katko seier på walkover. Lokale kritikere mener imidlertid at hennes klare tap for en uavhengig kandidat i borgermestervalget i 2017 betyr at hun er en svak kandidat.


Joe Morelle

Det 25. distriktet ble, inntil i midten av mars, representert av kongresskvinne Louise Slaughter. Hennes død førte til voldsom spekulasjon om hvem som skulle ta over distriktet, og fire demokrater kvalifiserte seg. Den klare favoritten er lederen for demokratenes gruppe i delstatshuset, Joe Morelle. Han støttes av Slaughters etterlatte, samt mesteparten av det lokale partiapparatet. Han har i tillegg samlet inn desidert mest penger.

Adam McFadden

En motkandidat med vinnersjanser er trolig bystyremedlem i Rochester, Adam McFadden. Han er direktør for en non-profitt som lager tv-program rettet mot byens unge.

I tillegg stiller tidligere TV-reporter Rachel Barnhart og bystyremedlem Robin Wilt.