Fra soldaten Bradley til senatskandidaten Chelsea.

I natt er det primærvalg i Maryland. Ett kongressdistrikt er åpent, det er kamp om den demokratiske guvernørnominasjonen og en transkjønnet spion stiller til Senatet.

Valglokalene i Maryland stenger kl. 02:00 i natt.

Ben Cardin

Senatsvalget er egentlig ikke særlig interessant, siden senator Ben Cardin kommer til å bli renominert og gjenvalgt uten noen problemer. Han ble første gang valgt i 2006 og tok 56% i 2012. Dog har han en intern utfordrer som er blitt noe av en kjendis, og det er litt for juicy til ikke å omtale – han utfordres nemlig av en spiondømt, transkjønnet, tidligere soldat.

Chelsea Manning

Bradley Edward Manning var soldat, stasjonert i etterretningen i Irak. I 2010 overleverte Manning en haug elektroniske dokumenter til WikiLeaks og ble arrestert senere på året og dømt for spionasje i 2013, av en militærdomstol. President Barack Obama reduserte straffen rett før han gikk av og Manning ble løslatt 17. mai ifjor. I fengselet hadde Bradley skiftet identitet til Chelsea Elizabeth og blitt en cause célèbre for identitsvenstre, i tillegg til skrotvenstre, som hadde heiet på henne siden hun begikk landssvik.

Manning har knapt samlet inn penger, har (av prinsipp) ikke laget en eneste TV-reklame og har aldri hatt mer enn 20% på målingene mot Cardin.


Distrikt 6, som omfatter statens nordvestlige strøk, inkludert den lange, tynne tarmen nord for West Virginia blir åpent. Kongressmann John Delaney har nemlig fått det for seg at han skal stille til president i 2020. Han tok 56% i 2016 og distriktet regnes for trygt demokratisk. Syv demokrater vil erstatte ham.

David Trone

Vinforhandler David Trone brukte sinnsyke 13 millioner dollar av egen lomme for å vinne nominasjonen i det åpne 8. distriktet i 2016, men tok bare 27% og andreplass. Trone er deleier i selskapet Total Wine & More, som er USAs største alkoholdistributør og har brukt liberalt av formuen på politiske formål og veldedighet, i tillegg til altså å sette rekord i dyreste primærvalgkamp gjennom tidene. Også denne gangen har han dominert fullstendig i pengestrømmen, men det gjenstår å se om han er heldigere med velgerne denne gangen.

Aruna Miller

Sivilingeniør og delstatsrepresentant Aruna Miller har også samlet inn en del penger, men kan ikke konkurrere med Trone på det feltet. Hun har imidlertid støtte fra Emily’s List, miljøgruppen Sierra Club og fra lærereorganisasjoner, samt fra noen lokalpolitikere og senator Kirsten Gillibrand. Miller er født i India og kom til USA da hun var 7; både hennes far og ektemann er for øvrig ingeniører. Hun ble valgt til delstatshuset i 2010.

Roger Manno

Advokat og delstatssenator Roger Manno ble valg til delstatshuset i 2006 og forfremmet til Senatet i 2010, etter å ha slått ut den sittende senatoren i primærvalget. Han har også jobbet som rådgiver for et par kongressrepresentanter. Manno har bla. den avtroppende kongressmannens støtte, i tillegg til svært mange fagforeninger og det er liten tvil om at han har lagt seg lengst til venstre i feltet.

Nadia Hashimi

Til sist har vi lege Nadia Hashimi, som er av afghansk herkomst, men oppvokst i New Jersey. Hun er barnelege og aktivist, men har lite folkevalgt erfaring. Hashimi har samlet inn godt med penger – mer enn Manno – men halvparten kommer fra egne midler.

I tillegg stiller Chris Graves, aksjemegler Andrew Duck og advokat Chris Hearsey.


Til sist er den demokratiske guvernørnominasjonen interessant i år. Den republikanske forretningsmannen og tidligere delstatskabinettsekretær Larry Hogan vant delstaten med 51% i 2014, og skal ha problemer med å holde den, selv om han er svært populær.

Rushern Baker

For demokratene stiller en drøss kandidater, nesten alle seriøse. Mannen som stort sett har ledet på målingene er advokat og fylkesadministrator Rushern Baker. Han begynte sin politiske karriere som delstatsrepresentant på midten av 90-tallet og hadde to mislykkede forsøk på å bli valgt til fylkesadministrator i 2002 og 2006. Etter at han ble valgt satte han igang en, efter eget sigende, storstilt opprydning i økonomien og strømlinjeformet de offentlige oppgavene. Baker vant tittelen «Public administrator of the Year» fra Governing Magazine i 2015 og hele hans kandidatur hviler på ryktet som en kompetent administrator; dette er ingen naiv aktivist med høytflyvende løfter om gull og grønne skoger. Han støttes av tidligere guvernør Martin O’Malley, demokratenes #2 i Huset Steny Hoyer (som er fra delstaten), senator Chris Van Hollen og det meste av Marylands øvrige partietablissement.

Ben Jealous

Hovedkonkurrenten ifølge målingene er tidligere føderal leder for borgerrettsorganisasjonen NAACP Ben Jealous. Han står et godt stykke til venstre for Baker og var bla. ihuga Sanders-tilhenger i 2016. Han vil bla. ha helseforsikring til alle og gratis universitetsutdanning, ja, omtrent det som er av progressive talking points. Han har imidlertid ligget et stykke bak Baker på målingene inntil siste månedsskifte, og nå er det helt åpent hvem av dem som vinner.

Ifølge målingene har ingen andre noen sjanse, men det er et ganske celebert felt av dyktige folk; delstatssenator Rich Madaleno, tidligere Clintonrådgiver Alec Ross, advokat Jim Shea og advokat og tidligere rådgiver for Michelle Obama, Krish Vignarajah.

Valerie Ervin

I tillegg har vi fylkesadministrator og advokat Kevin Kamenetz, som i utgangspunktet var en av favorittene, men som døde av hjertesvikt i mai og ble erstattet av sin viseguvernør, tidligere fylkesråd i Montgomery County, Valerie Ervin. Hun gikk rettens vei for å få trykket opp nye stemmesedler, men en dommer avviste kravet og delstaten vil telle en stemme for Kamenetz som en stemme for Ervin. Dommen gjorde at Ervin trakk seg fra valgkampen for to uker siden og ga sin støtte til Rushern Baker.

I tillegg stiller pensjonist Ralph Jaffe og James Jones.