Guvernør Henry McMaster utfordres av forretningsmann John Warren i natt.

I natt avholdes annen runde av nominasjonene i sørstatene Mississippi og South Carolina, med nominasjoner til både guvernør, senator og kongressrepresentanter.

MISSISSIPPI

Valglokalene i Mississippi stenger kl. 02:00 i natt, norsk tid. Første runde ble arrangert for tre uker siden, og mye av det du leser her er gjentagelse fra den gang.

Her er det et trolig ganske uinteressant valg til demokratenes senatskandidat, siden republikaneren Roger Wicker er storfavoritt i november.

Howard Sherman

Første omgang endte med en syltynn seier til den velstående forretningsmannen og investoren Howard Sherman, som tok 32%. Han er kanskje mest kjent for å være ektemannen til film- og TV-stjernen Sela Ward, som i Norge trolig er best kjent som ekskona til tv-legen Dr House. Sammen med kona driver han også mye veldedighet, men har ingen politisk erfaring. Han har imidlertid en velfylt lommebok og har så langt gitt egen kampanje over en halv million dollar. Han har dog ikke slått an blant lokale politikere, særlig ikke da det kom frem at han hadde donert til Wicker så sent som i 2017.

David Baria

Partiets etablerte kandidat er advokat og mindretallsleder i delstatshuset, David Baria. Han har representert et ganske konservativt område siden han ble valgt første gang i 2011, så håpet er at han har en viss appell til sentrumsvelgerne. Til tross for at han ikke har samlet inn så mye penger, tok han 31% i første runde.

Brorparten av de øvrige stemmene gikk til en svart delstatsrepresentant, Omeria Scott. Man skulle kanskje tro at hun ville støtte sin egen gruppeleder, men hun har anbefalt sine velgere å stemme på Sherman.


Det 3. kongressdistriktet omfatter de sentrale strøk av staten og går fra hjørnet mot Louisiana i sørvest til Alabama i nordøst, inkludert deler av Jackson. Jurist Gregg Harper (f.1956) ble første gang valgt i 2008 og tok 66% i 2016, men tar ikke gjenvalg.

Michael Guest

Den første kandidaten til å melde seg, var distriktsanklager Michael Guest, som representerer fylkene Madison og Rankin i distriktet. Han er inne i sin tredje periode som folkevalgt og har lenge vært ansett som en stigende stjerne, eslet for viktigere verv. Han støttes av avtroppende Harper og har i valgkampen lagt vekt på sin kamp for lov og orden. Pengeinnsamlingen har også vært god og han tok ledelsen, med knappe 45% i første runde.

Whit Hughes

Sykeshusdirektør Whit Hughes er en av topplederne for et nettverk av baptisteide helseinstitusjoner over hele delstaten og har tidligere jobbet både i valgkampmaskineriet og delstatsadministrasjonen til tidligere guvernør Haley Barbour og som finansdirektør i Elizabeth Dole’s senatskampanje i 2002. I sin ungdom var han basketballstjerne på delstatsuniversitetet. Han har samlet inn mye penger og har stor støtte i partiapparatet. Det holdt bare til andreplass og drøye 22% i første runde.


SOUTH CAROLINA

Valglokalene i South Carolina stenger kl. 01:00 i natt, norsk tid. Første runde ble arrangert for bare to uker siden, og mye av det du leser her er gjentagelse fra den gang.

Det 4. distriktet, som omfatter de nordlige delene av staten og inkluderer Greenville og Spartanbur blir ledig fordi republikaneren Trey Gowdy takker for seg. Hele 13 kandidater barket sammen i første runde.

Lee Bright

Seierherre, med knappe 25%, var forsikringsselskapseier og tidligere delstatssenator Lee Bright, som hører hjemme på aller ytterste høyre fløy. Han ble valgt inn i delstatssenatet i 2008 og har tidligere gått inn for at delstaten skulle trykke egen valuta og er selvsagt varm tilhenger av sørstatsflagget. Han forsøkte å utfordre senator Lindsey Graham i primærvalget i 2014, men tok bare 15% og i 2016 tapte han renominasjon til delstatssenatet, så mye tyder på at hans appell er noe begrenset. Han har imidlertid fått støtte fra Club for Growth.

William Timmons

Øverste folkevalgte kandidat var advokat, forretningsmann og delstatssenator William Timmons. Han lovet innledningsvis å spytte inn en halv million dollar av egne lommer, og parret med en grei pengeinnsamling har det gitt ham en ledelse i pengegalloppen. Han ble valgt inn i delstatssenatet så sent som i 2016, og har også bak seg noen år som assisterende aktor. Han tok såvidt andreplassen, med drøye 19%.


Henry McMaster

Den republikanske guvernøren Henry McMaster har vært med i politikken lenge. Han har vært føderal anklager, delstatspartiformann og justisminister, inntil han tapte guvernørnominasjonen i 2010. McMaster ble valgt til viseguvernør i 2014, men rykket opp da guvernør Nikki Haley ble ny FN-ambassadør i januar 2017. Han var en av de første politikere til å støtte Trumps kandidatur og hans tjenestetid har ikke vært problemfri. Særlig problematisk har vært hans tette bånd til Richard Quinn, en lokal lobbyist og kampanjeoperatør som nå er under tiltale for korrupsjon. Intet ulovlig er påvist i hans tilfelle, men McMaster og store deler av partietablissementet har fått noen skraper i lakken som følge av tiltalen. Han leder etter første valgomgang, med drøye 42%.

John Warren

Til slutt stiller også utlånsdirektør og veteran John Warren, som ikke har noe politisk rulleblad, men som skjøt inn 3 millioner av egne penger i valgkampen. Han stiller som en konservativ anti-establishmentkandidat, og tok andreplassen med knappe 28%. Warren har i ettertid fått støtte fra kandidatene som tok både 3. og 4. plassen.


Alan Wilson

Til sist er det andre runde også i den republikanske nominasjonen til justisministervalget, der justisminister Alan Wilson utfordres av delstatsrepresentant Todd Atwater. Wilson tok 49% i første runde, men han som tok tredjeplassen har gitt sin støtte til Atwater.