God morgen! Det er fredag 22. juni, debatten om familiesplittelse når det lovgivende organ for fullt, og Mor­gen­kaffen er servert.

«He stood up, he put his hand in his pocket… and he took two Starbursts candies out, threw them on the table and said to Merkel, ‘Here, Angela. Don’t say I never give you anything.»

President i Eurasia Group, Ian Bremmer, med info om et møte mellom Donald Trump og Angela Merkel under G7 til CBS This Morning

DAGENS

1. Huset planlegger ny innvandringslov

Republikanere i Representantenes hus forsøker å vedta en ny innvandringslov. Torsdag var derfor en kaotisk dag i Huset, fullt av møtevirksomhet.

Hensikten er å få slutt på familiesplittelsene ved grensen. Selv om Trump undertegnet en «executive order» som gjør slutt på tvangsseparasjon, anses det som nødvendig med lovfestede endringer på flere områder enn bare separasjon. Dette støtter også presidenten.

Torsdag var det planlagt avstemming mellom to forslag, men bare ett ble stemt over og nedstemt. Forslag nummer en er et kompromiss mellom konservative og sentrumspolitikere. Forslag nummer to kommer fra «hard-line» erkerepublikanere, og er det som torsdag ble nedstemt. Mange republikanske politikere og ansatte i Det hvite hus mener kompromiss-forlsaget også blir nedstemt.

«Hard-line»-forslaget, også kalt Goodlatte-forslaget, ønsket å innskrenke lovlig innvandring. Navnet får den fra Representant Bob Goodlatte (R-Virginia, 6. distrikt), som formet forslaget. Kompromissforslaget er et mer moderat svar fra Husets ledelse, der statsborgerskap til «Dreamers» tilbys.

President Donald Trump er blant en av de som ønsker at kompromissforslaget vedtas i Huset. Nancy Pelosi (D-California, 12. distrikt) mener kompromissforslaget slett ikke er et kompromiss, da det mangler demokratisk deltakelse. Hun kaller forslaget for en djevelens pakt:

“They talk, and sometimes you all repeat it, that it’s a compromise. But it is not a compromise. It may be a compromise with the devil, but it’s not a compromise with the Democrats”

Det er forventet at heller ikke kompromissforslaget vil få de 218 nødvendige stemmene. Derfor har en ny bipartisk gruppe senatorer planlagt møter for å utarbeide et (annet) kompromissforslag. Gruppen, som kalles Gang of Four, består av senatorene Ted Cruz (R-Texas), Thom Tillis (R-North Carolina), Dianne Feinstein (D-California) og Dick Durbin (D-Illinois)

Opprinnelig skulle forslaget også stemmes over torsdag, men dette har blitt utsatt til fredag. Det rapporteres også om at republikanere ønsker å utsette avstemming til neste uke. Les mer her og her.

 

2. Melania Trump besøkte splittede familier ved grensen

Førstedame Melania Trump dro torsdag til Texas der hun møtte barn som var splittet fra deres familier. Ifølge Det hvite hus har Melania bedt presidenten om å holde familier samlet. Dette kan ha vært medvirkende for at Trump undertegnet ordren onsdag. Til en gruppe arbeidere ved et husly for barn sa hun:

“I’m looking forward to seeing the immigrant children. … We all know they’re here without their families and I want to thank you for your hard work, your kindness and your compassion you’re giving them in these hard times.”

På spørsmål om møtet var for å støtte Trumps «executive order» svarte kommunikasjonsdirektør til Førstedamen, Stephanie Grisham, at reisen var planlagt tirsdag og at Melania ønsket å se hva som skjedde selv. Les mer.

3. John Bolton til Russland for Trump/Putin-megling

Nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton skal til Russland for å megle i forkant av et eventuelt møte mellom Vladimir Putin og Donald Trump. Dette bekrefter Trumps intensjoner da han forrige uke svarte til reportere at det «er mulig» han skal møte med Putin i sommer. Nyheten kommer i etterkant av et anspent G7-møte, der Trump har ønsket Russland tilbake i gruppen, og har uttrykt behov for et mer «hjertelig» forhold.

John Bolton skal også til Roma og London. Der skal han diskutere nasjonale sikkerhetsspørsmål med allierte. Les mer.

 

LES OGSÅ

«Why abortion rights groups are suing Virginia» av Haley Britzky (Axios): «Women’s health care providers are suing the state of Virginia, The Hill reports, arguing that a number of state laws violate a 2016 Supreme Court decision on abortion. The group is backed by organizations like the Center for Reproductive Rights, Planned Parenthood, and the American Civil Liberties Union of Virginia. State lawmakers argue that the state’s provisions are in women’s best interest, but the providers say the laws put up unnecessary hurdles for women to get abortions.» Les mer.

«Trump lost a battle on family separations, but his immigration war continues» av James Hohnmann (Washington Post): «Make no mistake: The executive order Trump signed Wednesday to end his own policy of separating families who are caught crossing the border illegally was a tactical retreat.It was not a surrender. The president’s war on immigration — both illegal and legal — rages on.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. 

Jeg studerer internasjonale studier ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant for AmerikanskPolitikk.no

Ingen kommentarer