God morgen! Det er torsdag 21. juni, Trump vil ha sterk grense, men holde familier sammen og Mor­gen­kaffen er servert.

«womp womp»

Corey Lewandowski, som tidligere jobbet for Trump-kampanjen, sitt svar til nyhetene om at en 10 år gammel jente med Downs syndrom ble skilt fra moren på den meksikanske grensen til Fox News.

DAGENS

1. Trump skal hindre at familier blir separert på grensen

USAs president signerte i går en «executive order» som skal endre håndteringen av nulltoleransen på ulovlig innvandring. Den nye lovgivningen vil holde familier sammen, heller enn den nåværende praksisen der voksne og barn blir skilt. Grensepolitikken har blitt sterkt kritisert fra både demokrater og republikanere, og har ført til en storm rundt Trump-administrasjonen. I forkant av signering, ble det diskutert at en ordre kunne bli vanskelig å gjennomføre uten å bryte lovlige begrensninger for barns forhold i statlig varetekt, noe som tidligere hindret Barack Obama å sikre at familier ikke ble separert under hans presidentperiode. Trump understreker at grensene vil fortsette å være sterke, men at familier ikke vil bli splittet. Dermed skal det opprettes nye anlegg som kan holde både barn og voksne sammen. Les mer

2. Republikanere sliter med å samle nok stemmer til nytt innvandringsforslag

Parallelt med Trumps ordre, forsøker republikanere i Huset å sikre nok stemmer til et forslag om å endre innvandringslover. Forslaget vil være et stort kompromiss, og det er fremdeles ikke klart om de klarer å samle 218 stemmer for å få gjennomslag. Det er spesielt konservative og medlemer langt til høyre som er skeptiske til lovforslaget. Flere forventer dermed at de ulike forslagene ikke vil få nok stemmer til å bli godkjent. Til tross for Trumps ordre om å holde familier samlet, står republikanere i Huset fremdeles overfor utfordringer rundt fremtiden til “dreamers”. Om forslaget til republikanerne ikke går gjennom vil de fremdeles stå uten en klar plan til hvordan de skal håndtere situasjonen på grensen mellom Mexico og USA.

Presidenten oppfordret på tirsdag Kongressen til å få endret lovene:

Les mer.

3. Trump utsetter beslutning om han vil møte Mueller

Rudolph Giuliani, som er Donald Trumps personlige advokat, sier at presidenten i siste halvdel av juli kommer til bestemme seg om han vil møte spesialetterforsker Mueller eller ikke. Beslutningen som skulle komme i løp av juni er utsatt da Trumps advokater vurderer nye rapporterer fra Justisdepartementet angående etterforskningen av Hillary Clintons eposter. Giuliani understreket likevel at de vil fortsette å jobbe med Mueller-etterforskningen og at de er åpne for et møte. Les mer

LES OGSÅ

«Trump’s family-separation policy faces international condemnation from Pope Francis, Theresa May and others» av Chico Harlan og William Branigin (Washington Post): «President Trump’s immigration policies drew growing international condemnation Wednesday from allies and religious leaders, including Pope Francis, who took aim on moral grounds at the administration’s practice of separating migrant children from their parents at the U.S.-Mexico border.» Les mer.

«Democratic candidates vow to dump Pelosi » av Elena Schneider og Heather Cygle (Politico): «A growing number of hopefuls say they won’t back her for speaker if Democrats win the House. Pelosi has little margin for error.» Les mer.


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet.

Jeg studerer engelsk og historie ved Universitetet i Oslo. Våren 2018 er jeg praktikant hos AmerikanskPolitikk.no.

Ingen kommentarer