God morgen! Det er onsdag 20. juni, Trump møter intern motstand på immigrasjonsfronten, og Morgenkaffen er servert.

«This is the United States of America. It isn’t Nazi Germany.» 

Senator Dianne Feinstein (D-California) i et intervju med MSNBC om Trump-administrasjonens policy som har ført til at over 2.000 barn har blitt adskilt fra sine foreldre ved grensen mellom USA og Mexico.

DAGENS 

1. Republikansk motstand mot Trump

Trump-administrasjonens håndtering av barna ved grensen fortsetter å prege den amerikanske offentligheten. Trump-administasjonen og justisminister Jeff Sessions har innført nulltoleranse mot alt som klassifiseres som «ulovlig innvandring». Det ses på som en kriminell handling. Konsekvensen er at mer enn 2.000 barn av immigranter og asylsøkere blitt separert fra sine foreldre etter å ha krysset grensen til USA siden slutten av april. Dette har vakt enorme reaksjoner i USA og i resten av verden.

I går sa Senatets majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) at republikanerne i Senatet står sammen i ønsket om å sette en stopper for det som nå skjer: «I support, and all of the members of the Republican conference support, a plan to keep families together while their immigration status is determined.»

Trump har tidligere uttalt at han ikke vil stoppe denne policyen, og at det er demokratene som har skylden. Det stemmer ikke, og Trump kan selv endre den nye praksisen dersom han selv ønsker det. Du kan lese mer om dette her.

2. Spenningen mellom USA og Kina øker ytterligere 

På mandag uttalte president Donald Trump at han ønsker å legge til en tollsats på 10 prosent, på ytterligere 200 milliarder dollar med kinesisk eksport til USA. Dette skal komme i tillegg til tollsatsen på kinesiske varer for rundt 50 milliarder dollar som Trump-administrasjonen allerede har kunngjort at de vil innføre. Handelspenningen mellom USA og Kina fortsetter å øke, og flere omtaler nå dette som en handelskrig.

De nye tollsatsene ble sannsynligvis innført allerede i august. Det forventes at kinesernes motsvar vil iverksettes i samme tidsrom. Les mer her og  her.

3. USA trekker seg fra FNs menneskerettighetsråd 

Trump-administrasjonen trekker nå USA ut av FNs menneskerettighetsråd. Det kunne den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo og USAs ambassadør til FN, Nikki Haley melde tirsdag morgen. Dette ble kunngjort kun en dag etter at lederen av FNs menneskerettighetsråd kritiserte USA for deres håndtering av emigrantbarna ved grensen til USA.

Haley sa følgende om at USA trekker seg fra FNs menneskerettighetsråd:

«For too long the Human Rights Council has been a protector of human rights abusers and a cesspool of political bias.»

«In doing so, I want to make it crystal clear that this step is not a retreat from our human rights commitments».

Les mer her.

LES OGSÅ

«The Memo: Child separation crisis risks ‘Katrina moment’ for Trump» av Niall Stanage (The Hill): «The separation of children from their parents at the border is fast becoming a political crisis for the Trump administration (….) The administration’s actions have drawn fire across party lines, including from former first ladies Laura Bush and Michelle Obama». Les mer

«Trump loses temper over border wall funding» av Burgess Everett (POLITICO): «President Donald Trump is getting frustrated with his administration’s own demands for border wall funding (….) In a private meeting regarding the wall Monday, Trump fumed to senators and his own staff about the $1.6 billion the Senate is planning to send him this fall, according to two people familiar with the meeting. Trump wants the full $25 billion upfront and doesn’t understand why Congress is going to supply him funds in a piecemeal fashion — even though that’s how the spending process typically works». Les mer.

Bachelorstudent i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2018.

Ingen kommentarer